Kesäpäivä Kangasalla 2024 -vuosi avattiin ja tilausteos julkistettiin Kangasala-talossa suomalaisen kulttuurin ja Kalevalan päivänä 28.2.


Kuva: Heidi Linsén: Heijastuksia Roineella (Adalle), 2024. Tuftattu ryijy. Oikealla Alpo Sailon Gabriel Linsénin rintakuva.

Tänä vuonna tulee kuluneeksi 160 vuotta säveltäjä Gabriel Linsénin Kesäpäivä Kangasalla -laulun ensiesityksestä. Vuoden avajaistilaisuudessa yleisö pääsi kuulemaan lisää laulun historiasta ja merkityksestä osana Suomen ensimmäisen naiskuoron Vår Föreningen ohjelmistoa tuottaja-säveltäjä Heikki Mäenpään johdolla. Tilaisuudessa kuultiin myös musiikkiesityksiä sekä julkistettiin tekstiilitaiteilija Heidi Linsénin tilaustaideteos ”Heijastuksia Roineella (Adalle)”. Lopuksi Mäenpää avasi Kesäpäivä Kangasalla 2024 -vuoden tapahtumia, joista Mäenpää tiimeineen tiedottaa erikseen myöhemmin.

Kesäpäivä Kangasalla -laulun perinne elää vahvasti edelleen

Osana Lumoava Kangasala -ympäristö ja taideohjelmaa Kangasalan kaupunki tilasi Gabriel Linsénin sukuun kuuluvalta tekstiilitaiteilija Heidi Linséniltä Kesäpäivä Kangasalla -aiheisen tekstiiliteoksen. Käsin tuftatuista ryijyistä tunnettu ja muun muassa Taito-Finlandia-ehdokkaana ollut Linsén on kuvannut teoksessaan Kangasalan aaltoilevia vesiä ja niistä heijastuvia näkymiä. Teos myös kunnioittaa sävellyksen juuria osana suomalaista naisten historiaa, sillä Gabrielin sisar Maria Adamia (Ada) Linsén oli yksi kuoron perustajajäsenistä.

”Tällä projektilla oli minulle sekä henkilökohtaisesti että taiteellisesti suuri merkitys. Sain mahdollisuuden syventyä niin Kangasalan maisemiin kuin sukuni historiaan tehdessäni taustatyötä teostani varten. Avajaistilaisuus oli sekä koskettava että hauska ja oli ilo saada välitöntä palautetta ja tutustua kangasalalaisiin”, Linsén kertoo. ”Toivon, että jokainen teoksen äärelle pysähtyvä löytää heijastuksista jotakin itselleen tuttua ja merkityksellistä,” hän jatkaa.

Teos on tällä hetkellä nähtävissä Kangasalan pääkirjaston toisessa kerroksessa.

Lisätietoja:

Eljas Suvanto

Taidekoordinaattori, hyvinvointi- ja vapaa-aikapalvelut

+358 40 121 6803

eljas.suvanto@kangasala.fi