Kangasalle pyöräilijän tienylityspaikka


Kangasalla toteutetaan kesän aikana uuden tieliikennelain mahdollistama ratkaisu.

Esimerkkikuva väistämisvelvollisuudesta pyöräilijän tienylityspaikasta.

Finnentien nykyinen rakenteellisesti korotettu suojatie merkitään Väistämisvelvollisuus pyöräilijän tienylityspaikassa -liikennemerkillä. Merkin myötä ajoradan ajoneuvot väistävät pyörätien jatkeella kulkevaa polkupyöräilijää. Ylityspaikalla säilyy myös suojatie, jolloin jatkossa ajoneuvot väistävät jalankulkijoita ja pyöräilijöitä.

Pyöräliikenteen sujuvuutta ja turvallisuutta parannetaan Kangasalla myös Kuohunharjuntiellä kaventamalla ajorataa ja leventämällä pientareita. Kohde toteutetaan Kangasalan kaupungin ja Pirkanmaan ELY-keskuksen yhteistyönä. Muutosten yhteydessä Kuohunharjuntien nopeusrajoitus alennetaan 40 km:iin/h.

Toimenpiteet ovat osa Tampereen kaupungin ja Pirkanmaan ELY-keskuksen kanssa tehtävää hanketta, jossa Tampereella parannetaan pyöräliikenteen edellytyksiä toteuttamalla kaksisuuntaisia pyöräilyjärjestelyjä yksisuuntaisilla kaduilla.

 

Turvallisuusvaikutusten arviointi

Tampere, Kangasala ja Pirkanmaan ELY-keskus seuraavat, miten toteutettavien kohteiden uudet ratkaisut vaikuttavat liikenneturvallisuuteen.  Pyöräliikenteen turvallisuusvaikutusten arviointi tehdään ennen-jälkeen-videokuvauksilla ja älykkääseen hahmontunnistukseen perustuvalla kuvamateriaalin tarkastelulla.

Sekä Tampereella että Kangasalla toteutettavien kohteiden lähtötilannetta on jo tarkasteltu videokuvauksilla toukokuun aikana. Myöhemmin syksyllä toteutetaan lisää videotarkasteluja, jotta pystytään vertailemaan järjestelyjen tuomia muutoksia.

Tampereen ja Kangasalan kaupungit ovat saaneet tieliikennelain mukaisten pyöräliikenteen kohteiden arviointiin Traficomin myöntämän tieliikenneturvallisuuden hankeavustuksen.

Pyöräilijän tienylityspaikka Tampereella (kuva: Leena Manelius).
Pyöräilijän tienylityspaikka Tampereella (kuva: Leena Manelius).
Väistämisvelvollisuus pyöräilijän tienylityspaikassa -liikennemerkki.
Väistämisvelvollisuus pyöräilijän tienylityspaikassa -liikennemerkki.

 

Lisätietoja

Tampereen kaupunki, liikenneinsinööri Timo Seimelä (timo.seimela@tampere.fi)

Kangasalan kaupunki, liikenneinsinööri Jutta-Leea Ylönen (jutta-leea.ylonen@kangasala.fi)

Pirkanmaan ELY-keskus, liikenneturvallisuusasiantuntija Roosamari Leppälä (roosamari.leppala@ely-keskus.fi)