Kangasalan väkiluku ylitti 32 000 asukkaan rajan


Kangasalan kaupungin väkiluku nousi toukokuussa uudelle tuhatluvulle, kun se ylitti 32 000 asukkaan rajan. Ennakkotiedon (Facta-kuntarekisteri) mukaan Kangasalan väkiluku 27.5.2020 oli 32 022 asukasta.

Kangasalan väkiluku on kasvanut melko tasaisesti jo usean vuosikymmenen ajan.  Tilastokeskuksen tietojen mukaan väkiluvun lisäys vuosina 2000-2019 on vuositasolla liikkunut noin 0,5 – 2 prosentin tuntumassa muutamia hyppäyksiä, kuten kuntaliitokset Sahalahden ja Kuhmalahden kanssa, lukuun ottamatta.  20 000 asukkaan rajapyykki ylittyi vuonna 1985 ja 30 000 asukasta Kangasalla tilastoitiin vuonna 2012.

Tilastokeskuksen vuoden 2019 väestöennusteen mukaan Pirkanmaan väkiluku lisääntyy maassa toiseksi eniten heti pääkaupunkialueen jälkeen.  Kangasala kasvaa osana Tampereen kaupunkiseutua ja on sen kehyskunnista yksi eniten väkilukuaan viime vuosina lisännyt kunta.

– Kangasalan kasvu on ollut koko 2000-luvun nopeaa. Esimerkiksi vuonna 2016 kasvumme oli Suomen kolmanneksi nopeinta, edellä olivat vain Sipoo ja Vantaa. Kangasalan kasvu ja kehitys perustuukin hyvään sijaintiin kasvavalla kaupunkiseudulla. Etujamme ovat mm. lyhyet välimatkat, kehittyvä joukkoliikenne, monipuolinen ja monimuotoinen asuntotarjonta sekä hyvät harrastusmahdollisuudet ja palvelut. Kun tähän vielä yhdistää kauniin luonnon, vesistöt ja maaseutumme, on meillä tarjolla jokaiselle jotakin, sanoo Kangasalan kaupunginjohtaja Oskari Auvinen.

Kangasalan väestöstä asuu nykyisin n. puolet (n. 16 000 as.) Vatialassa, Suoramalla ja keskustassa. Lähivuosien kehittämiskohteita ovat mm. Tarpilan alue, jonne on rakenteilla tai suunnitteilla n. 450 asuntoa, Pikkola, jonne rakennetaan noin 250 asuntoa ja Suorama, jonka vilkas täydentäminen jatkuu tällä vuosikymmenellä vielä n. 200 asunnolla. Täydentäminen jatkuu edelleen ensi vuosikymmenellä Pikonkankaalla, jonne rakennetaan n. 500 asuntoa ja työpaikkoja. Keskustassa on vireillä useita kerros- ja rivitalohankkeita, ja sinne suunnitellaan myös kymmenien kaupunkipientalojen tontteja. Lisäksi Tampereen rajalle Lahdentien varteen on rakentumassa Lamminrahkan uusi kaupunginosa, jonne tulee koti noin 8 000 asukkaalle sekä noin 1 000 työpaikkaa.

Pikkolaan Puusepäntielle valmistuu kesällä 2021 kerrostalo, jonka asunnoista suurin osa varataan opiskelijoille. Opiskelija-asukkaiksi tavoitellaan tredulaisia ja lukiolaisia, mutta myös kangasalalaisia opiskelijoita, jotka voivat hyödyntää liikenneyhteyksiä Kangasalantien tai Lahdentien kautta esimerkiksi TAMKin tai yliopiston suuntaan Tampereelle.

Joukkoliikenteen kehittäminen on pitkän aikavälin tärkeä strateginen tavoite Kangasalla. Kaupunkistrategiaan tämä on kirjattu muodossa ”sijainnista vetovoimaa, sujuvasti liikkuen”.

Kehittämistyön ja lisäpanostamisen tuloksena linja 42 on vuodesta 2018 kulkenut nopeaa reittiä Kangasalta Lahdentien kautta Tampereelle kolme kertaa tunnissa. Lisäksi Kangasalan keskustasta kulkee linja 40 Messukylän kautta Tampereelle ruuhka-aikaan 15 min. välein.

Vuonna 2021, raitiotien valmistumisen jälkeen, Kangasalan keskustasta kulkee vuoroja Tampereelle 7,5 minuutin välein. Linjat 40 ja 42 synkronoidaan siten, että joka toinen vuoro kulkee Messukylän kautta ja joka toinen vuoro Lahdentien kautta TAYS:lle, josta on välitön jatko ratikalla.

Lisätietoja:
kaupunginjohtaja Oskari Auvinen,
p. 040 133 6311, oskari.auvinen(at)kangasala.fi

Kuva: Olli-Pekka Latvala