Kangasalan lukion vuoden 2024 kunniaylioppilas on Tomi Rantamäki


Professori Tomi Rantamäki.

Professori Tomi Rantamäki (os. Nieminen) syntyi tammikuussa 1978 Kangasalla. Rantamäki valmistui ylioppilaaksi Kangasalan lukiosta vuonna 1997 ja pääsi Kuopion yliopistoon (nyk. Itä-Suomen yliopisto) opiskelemaan farmasiaa. Farmaseutiksi Rantamäki valmistui vuonna 2001 ja kaksi vuotta myöhemmin proviisoriksi.

Rantamäen masennuslääkkeiden vaikutusmekanismeihin keskittyvä väitöskirja valmistui syksyllä 2006. Rantamäki nimitettiin neurofarmakologian dosentiksi vuonna 2011. Vuonna 2014 Rantamäki aloitti akatemiatutkijana ja oman tutkimusryhmän vetäjänä. Paluu farmasialle tapahtui vuonna 2018, jolloin Rantamäki valittiin molekulaarisen farmakologian apulaisprofessorin tehtävään Helsingin yliopiston farmasian tiedekuntaan. Ennen tehtävään astumistaan Rantamäki teki kuitenkin lyhyen tutkijavierailun Århusin yliopistoon, jonne hänellä on säilynyt kiinteä yhteys. Molekulaarisen farmakologian professorin tehtävään Rantamäki vakinaistettiin vuonna 2021.

Rantamäen nykyinen tutkimus keskittyy nopeavaikutteisten masennushoitojen vaikutusmekanismien tutkimukseen sekä krononeurofarmakologiaan, jossa selvitetään unen ja vuorokausirytmin merkitystä aivolääkkeiden vaikutuksien välittämisessä. Rantamäki on julkaissut yli 60 kansainvälistä vertaisarvioitua tieteellistä artikkelia, joita on siteerattu n. 5000 kertaa. Tutkimus on monitieteellistä ja yhteistyötä on meneillään Yhdysvaltoihin, Ranskaan, Espanjaan, Saksaan ja Tanskaan. Rantamäki on arvostettu farmakologien keskuudessa, josta osoituksena on vuonna 2022 saatu Vuoden farmakologi -palkinto.

Viime vuoden alussa Rantamäki aloitti Helsingin yliopiston ja Aalto yliopiston Aivot ja Mieli -tohtoriohjelman johtajana. Rantamäki toimii myös farmakologian ja lääkehoidon osaston johtajana.

KUNNIAYLIOPPILAS™ tunnustus luovutetaan Tomi Rantamäelle Kangasalan lukion lakkiaisjuhlassa 1.6.2024.

Lisätiedot:

Anna Korkama, vt. rehtori, Kangasalan lukio
p. 044 4813133, anna.korkama(at)kangasala.fi