Kangasalan kirkko äänestettiin kaupungin kauneimmaksi


Kesän ajan jatkuneessa äänestyksessä kirkko valittiin ylivoimaisesti kaupungin kauneimmaksi rakennukseksi.

Kangasalan tekninen keskus järjesti kesällä 2021 äänestyksen kaupungin kauneimmasta rakennuksesta. Äänestys aloitettiin keräämällä kaupunkilaisilta ehdotuksia näyttävistä rakennuksista ympäri kaupunkia. Ehdotuksissa nimettiin 51 eri aikakausilta olevaa Kangasalla sijaitsevaa rakennusta, joista kymmenen eniten ääniä saanutta nostettiin osaksi kaunein rakennus äänestystä. Lisäksi äänestyksen kohteena olevista rakennuksista koottiin Kangasalan kaunottaret kävelykierros, joka oli mahdollista tehdä myös virtuaalisessa muodossa.

Rakennuksista kaikkein kauneimmaksi valittiin Kangasalan kirkko, joka sai huikeat 34 % kaikista annetuista yli 600 äänestä. Seuraavaksi eniten ääniä saivat Kangasalan Lepokoti ja Urkutehdas, joiden molempien äänimäärä oli 13 % kaikista äänistä. Muut äänestykseen nousseet rakennukset olivat Kangasalan kotiseutumuseo, Juhlatalo Kontula, Kangasala-talo, Vatialan siunauskappeli, Kirkkoharjun näkötorni, ravintola Paakarin talo, sekä K.A. Heinon entisen kirjakaupan rakennus.

Kangasalan kirkon on rakentanut Antti Piimänen Ruotsin yli-intendenttiviraston suunnitelmien pohjalta ja se on paitsi maamerkki, myös tunnusomainen osa kaupungin keskustaa, jota se on kaunistanut jo yli 250-vuotta. Sisäpuolelta kirkko on täysin remontoitu, mutta sen ulkoasu on säilynyt hyvin alkuperäisen mukaisena. Erityisen tunnettu se on kauas näkyvästä kellotornistaan. Pian valmistuttuaan kirkon kellotornissa todettiin repeämä ja alkuperäinen torni kaatuikin toukokuussa 1782 vieden mukanaan myös osan kirkkomaan kiviaitaa. Nykyinen eli uusi torni kirkkoon valmistui vasta syksyllä 1800.

Nykyinen torni kirkkoon valmistui vasta syksyllä 1800.

Kangasalan kirkkoa on korjattu, entisöity, sekä nykyaikaistettu vuosien saatossa useaan otteeseen. Kirkko on saanut myös tunnustusta esteettömyydestään ja saavutettavuudestaan, sekä siitä että kaunis ulkoilme on edelleen ennallaan, ja niin sisällä kuin ulkona voi aistia kirkon menneiden vuosien tunnelmaa. Kiinnostava osa kirkkoa on myös sen hautausmaa, jonka vanhimmat hautakivet ovat aina 1700-luvun loppupuolelta. Lisäksi kirkon Kangasalantien puoleisessa julkisivussa sijaitsee verikivi, joka on yksi Kangasalan kuuluisimpia legendoja.

Kangasalan tekninen keskus kiittää kaikkia äänestykseen osallistuneita kaupunkilaisia ja onnittelee lämpimästi voittonsa ansainnutta kaunokaista. Kangasalan kirkolle on myönnetty kaupungin kauneimman rakennuksen sähköinen kunniakirja sosiaalisen median välityksellä.

Kunniakirja Kirkko

Kangasalan kirkkoon voit tutustua lisää Kangasalan seurakunnan tuottamien videoiden muodossa. Lyhyemmän videon löydät osoitteesta  https://youtu.be/pm74efEf9D4. Pidemmän kertojaäänellä varustetun videon puolestaan löydät osoitteessa https://youtu.be/4weedqMJnFE.