Kangasalan keskustaan on rakentumassa yksi Suomen kauneimmista pysäköintitaloista


Luonnoskuva pysäköintitalosta, Arkkitehdit A3 Oy

Kangasalan keskustaan rakentuu uusi pysäköintitalo. Uimahallin ja uuden hotelli- ja asuinrakennus Asunto Oy Kangasalan Kuohunlähteen naapuriin kohoavan rakennuksen julkisivuun on elokuussa maalattu taideteos. Myöhemmin rakennuksen porraskäytävä ja hissi saavat omat teoksensa. Talo valmistuu loppuvuodesta.

Julkisivun teos on kuvataiteilija, professori Tarja Pitkänen-Walterin maalaus. Pitkänen-Walter on tunnettu mm. paikkasidonnaisista, laajennetuista maalauksista, joissa on huomioitu tilan käyttö ja arkkitehtuuri. Niinpä myös Kangasalan parkkitalon julkisivun erivärisiin, osin peittäviin ja osin läpikuultaviin ajoneuvojen renkaiden jälkiin pohjautuva teos antaa viitteitä rakennuksen käyttötarkoituksesta.

Pysäköintitalon julkisivun maalauksen on luonut kuvataitelija, professori Tarja Pitkänen-Walter.

Valmistumisen loppuvaiheessa talon porraskäytävään ja hissiin tulee valokuvataiteilija Susanna Majurin valokuvia. Kangasalta kotoisin oleva ja kaupungissa usein työskentelevä Majuri tunnetaan taianomaisista kuvista, joissa vesi on usein keskeinen elementti. Pysäköintitalon teoksissa veden lisäksi tulee näkyviin myös muita Kangasalan luonnolle ominaisia piirteitä ja elementtejä. Nämä teokset pääsee näkemään vasta rakennuksen valmistuttua.

”Pysäköintitalon yksinkertaiset, toimivat ja taloudelliset tekniset ratkaisut on yhdistetty poikkeuksellisen näyttävään ulkoasuun” toteaa Timo Keskinen, Kangasalan Parkki Oy:n hallituksen puheenjohtaja. ”Pysäköintitalon erityispiirteitä ovat taiteen lisäksi viherkatto ja aurinkopaneelit. Valmistuessaan parkkitalo tulee olemaan yksi kauneimmista Suomessa!”

Taidehankinta kaavamääräyksen mukaisesti

Kangasalla arkisen ympäristön suunnittelua ja toteutusta tehdään kunnianhimoisesti kiinnittämällä huomiota ympäristön laatuun ja viihtyisyyteen.  Taidehankinnan tausta onkin pysäköintitalon kaavassa ja sen määräyksessä, jonka mukaan hankkeessa on toteutettava taidetta noin prosentilla rakennuskustannuksista.

Periaatteen mukaisesti taide integroitiin hankkeeseen jo suunnitteluvaiheessa. Julkisen taiteen  asiatuntijoina ja taidehankkeen luotseina ovat toimineet  Marjukka Korhonen, Sonja Leppänen ja Erja Väyrynen osana riihimäkeläistä Yhteiskuntataiteilijatoimintaa. Taiteilijavalinnoista päätti Kangasalan Parkki Oy:n, rakennuksen suunnittelijoiden, kaupungin sekä Kimmo Pyykkö museon intendentin Soila Kaipiaisen muodostama työryhmä vuoden 2018 lopussa. Työryhmä tilasi luonnokset kolmelta taiteilijalta, joista Majurin ja Pitkänen-Walterin ehdotukset päätettiin toteuttaa.

Riittävän varhain tehty tilaus mahdollisti teosten toteutuksen integroinnin muuhun suunnitteluun. Suunnitelmien perusteella pysäköintitalon julkisivun toteutusta hiottiin sopivammaksi Pitkänen-Walterin teokselle ja Majurin luonnoksista haluttiin toteuttaa viiden ehdotuksen sijasta kuusi niin, että yhdelle teokselle mahdollistettiin paikka hissiin.

Rahoitusta teoksille Taiteen edistämiskeskukselta

Kangasalan parkki Oy sai kesällä 2019 taideteosten hankintaan merkittävän avustuksen Taiteen edistämiskeskukselta. Taidehankinta on saanut välillisesti myös ESR-tukea siten, että Riihimäen Yhteiskuntataiteilijatoiminta on osa EU-rahoitteista Taide käyttöön – Ratkaisumalleja taiteen yhdistämiseksi rakentamiseen -hanketta. Yhteistyön kautta Kangasala antaa merkittävän panoksen julkisen taiteen hankintamenettelyiden kansalliseen kehittämiseen.

Pysäköintitalon rakennuttamistehtäviä hoitaa Herttuan Kiinteistöpalvelu Oy ja kiinteistön arkkitehti- ja pääsuunnittelun on tehnyt Arkkitehdit A3 Oy. Kohteen pääsuunnittelijana toimii Esa Niva.

Valmiin pysäköintitalon operoinnista tulee vastaamaan Finnpark Oy.

 

Lisätiedot:
Toimitusjohtaja Kari Hokkanen, Kangasalan Parkki Oy
p. 050 576 7995, kari.hokkanen[at)kangasalankiinteistopalvelu.fi

Taide käyttöön –hankkeesta:
Projektipäällikkö Erja Väyrynen, Yhteiskuntataiteilijatoiminta, Riihimäki
puh: 050 465 6996, 019 758 4722, erja.vayrynen(at)riihimaki.fi
www.taidekayttoon.fi