Kangasalan kaupunki jatkaa koronarajoitusten purkamista hallituksen linjauksen mukaisesti


Hallitus on 6.5.2020 antanut periaatepäätöksen suunnitelmasta koronakriisin hallinnan hybridistrategiaksi. Päätöksen mukaan kokoontumisrajoituksia on edelleen tarpeen asettaa, vaikkakin maaliskuussa asetettuja rajoituksia lievennetään hallituksen linjauksen mukaisesti asteittain.

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto on tartuntatautilakiin nojaavilla päätöksillään kieltänyt toimialueensa kuntien alueella kaikki sisä- ja ulkotiloissa järjestettävät yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset, joihin osallistuu yli 10 henkilöä 31.5.2020 asti. 1.6.2020 alkaen aluehallintoviraston kielto koskee kaikkia sisä- ja ulkotiloissa järjestettäviä yleisötilaisuuksia ja yleisiä kokouksia, joihin osallistuu yli 50 henkilöä. Sisätiloissa ja alueellisesti rajatuissa ulkotiloissa voidaan kuitenkin järjestää yleisötilaisuuksia ja yleisiä kokouksia, joihin osallistuu yli 50 henkilöä, mutta enintään 500 henkilöä, edellyttäen, että yleisötilaisuus tai yleinen kokous toteutetaan noudattaen opetus- ja kulttuuriministeriön ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen 14.5.2020 antamaa ohjetta. Määräys on voimassa ajalla 1.6.- 30.6.2020.

Yli 500 hengen yleisötilaisuuksien järjestäminen on hallituksen linjauksella kielletty 31. heinäkuuta saakka. Kangasalan kaupunki ohjeistaa oman organisaationsa tilaisuuksien järjestämisen 1.6. alkaen Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston päätöksen ja hygieniasuositusten mukaisesti. Yleisötilaisuuksissa tullaan keräämään osanottajalistoja viranomaissuositusten mukaisessa laajuudessa.

Kangasalan kaupunki on aloittanut valmistelut linjattujen toimenpiteiden toteuttamiseksi paikallisesti.

Sosiaali- ja terveyspalvelut

Terveyspalvelut

Yleistä koronaneuvontaa saa valtakunnallisesta korona-puhelimesta arkisin klo 8-21 ja lauantaisin klo 9-15, puh. 02 955 355 35.

Kangasalan kaupungin korona-neuvontapuhelin toimii perjantaihin 5.6.2020 kello 21:00 saakka, sen jälkeen neuvontaa saa OmaAsemilta.

Fimlab laboratorio palvelee ajanvarauksella Kangasalan keskusterveysasemalla ja 1.6.2020 alkaen myös Pälkäneen OmaAsemalla.

Mielenterveys- ja päihdepalveluiden ryhmät käynnistyvät 

Mielenterveys- ja päihdepalveluiden ryhmätoimintoja käynnistetään lähiryhminä 1.6.2020 alkaen huolehtien seuraavista edellytyksistä: turvaetäisyys säilyy koko ryhmän ajan, ryhmäläisten määrä ja tilan koko arvioitu, käsihygieniasta huolehditaan ja ryhmiin voi osallistua vain, jos hengitystietulehdukseen oireita ei ole. Vaikean koronavirustulehduksen riskiryhmiin kuuluvien osallistumisen arvioi hoitava lääkäri. Ryhmiin ohjattuihin potilaisiin otetaan erikseen yhteyttä.

Mielenterveys- ja päihdepalveluiden oma koronaan liittyvä matalankynnyksen puhelinpalvelu on päättynyt. Maksutonta valtakunnallista puhelinapua saa esimerkiksi:

Huolettaako korona SPR puh. 0800 100 200
Mieli ry puh. 09 2525 0111

Terveysneuvonnan ja kuntoutuksen ryhmätoiminnat käynnistyvät 3.8.2020 alkaen.

Edellytykset ovat samat, kuin mielenterveys- ja päihdepalveluiden ryhmätoiminnoissa. Tilanteen vaatiessa järjestetään yksilöllistä neuvontaa tai ohjausta ryhmätoiminnan sijasta. Ryhmiin liittymisestä saa tietoa yksiköistä, verkkosivuilta, ja kuntoutuksen ryhmistä lähetetään tiedote kotiin ryhmiin valituille.

Vanhuspalvelut, sosiaali- ja perhepalvelut

Kangasalan vanhuspalveluyksiköissä vierailukiellot asukashuoneissa ja yleisissä tiloissa pysyvät yhä voimassa. Asumispalveluyksiköissä vierailuja järjestetään porrastetusti pääsääntöisesti ulkona tai suojattuna erillisessä tapaamispaikassa. Lisätietoja vierailumahdollisuuksista antavat asumispalveluyksiköt. Ikäihmisten neuvontapuhelin 040 733 3949 ja Kauppakassi-neuvontapuhelin 044 481 3075 palvelevat edelleen arkisin klo 8-16.

Perhetyön neuvontapuhelin lapsille, nuorilla ja perheille jatkaa toimintaansa. Numeroihin 050 3457 237 ja 050 4128 207 voi soittaa tai lähettää viestin arkisin klo 9-15.

Päihdetyön tukipuhelin palvelee numerossa 040 133 6815 arkisin klo 9-14.

Sivistyspalvelut

Varhaiskasvatus ja opetus

Varhaiskasvatuksen yksiköt ovat lähes kaikki auki kesäkuussa. Heinäkuussa ovat auki Vatialan, Harjunsalon, Omenatarhan, Sahalahden ja Koivurinteen päiväkodit. Tarkempia tietoja päiväkotien aukioloista saa yksiköiden esimiehiltä.

Opetus jatkuu kesäloman jälkeen 11.8. Mikäli tiedossa on poikkeuksia opetusjärjestelyihin, niistä tiedotetaan edellisen viikon lopulla.

Kulttuuri- ja vapaa-aikapalvelut

Liikuntapalvelut

Sisäliikuntapaikat ovat auki 1.6. alkaen (Pitkäjärven, Vatialan, Suoraman, Lukion ja Huutijärven liikunsatasalit ja Pentosali). Myös kuntosalit ovat avoinna Kuhmalahdella ja Sahalahdella ja Pitkäjärven koululla. Ulkoliikuntapaikat, kuten kentät, yleisurheilupaikat, rannat ja puistoalueet  ovat jo auki. Uimahalli Kuohu avautuu 1.6. ja palvelee asiakkaita koko kesän, myös heinäkuussa.

Liikuntapalvelut järjestää lihaskuntoharjoittelua Vesaniemen ja Liutun uimarannoilla sekä Suoraman tekonurmella. Tarjolla on myös porrastreenejä, frisbeegolfia ja sauvakävelyä. Rantauimakoulut järjestetään heinäkuussa. Uutuutena on kehon koostumusmittaukset pääkirjastolla ja Prisman kaupunki-infossa. Liikuntapalvelut järjestää ensi kertaa myös Liikkuva liikuntaneuvonta -kesäkiertueen. Ohjaajat kiertävät Kyläkollilla kolmena maanantaina ympäri Kangasalaa (Kuhmalahti 1.6., Saarikylä 8.6., Ruutana 15.6.) antaen vinkkejä liikuntaan ja terveyden ylläpitämiseen.  Kuperkeikkajengi-tapahtuma on Sariolan koululla 9.-16.6.

Nuorisopalvelut

Nuorisotilat Sentteri, Veturi ja Sahku ovat tänä kesänä auki juhannukseen saakka yhtenä iltana viikossa klo 17-21. Kyläkolli liikkuu maanantaista torstaihin klo 18-21 ja perjantaina ja lauantaina klo 18-23. Nuosio-ohjaajat tavoittaa myös Discordista perjantaisin klo 18-21.

Kulttuuripalvelut

Heinäkuussa perinteisesti järjestetty Gallerioiden päivä siirtyy Pälkäneen ja Kangasalan kulttuuripalveluiden yhteistyössä ylläpitämäksi Virtuaali-galleriaksi. Virtuaali-galleria avataan Suomen kuvataiteen päivänä 10.7.

Lasten löytöretkiviikon avaa Kangasala-talolta streamattu Maltin ja valtin konsertti 27.6. Viikon muu ohjelma tulee tänä vuonna olemaan suurelta osin verkossa lastenloytoretki.fi.

Kesäteatterilla ei ole esityksiä tänä kesänä korona-epidemian vuoksi.

Kirjastot ovat auki kesällä maanantaista perjantaihin, mutta omatoimikäyttöä ei ole. Kirjastoauto kulkee myös kesän aikana lukuun ottamatta kahden viikon kesätaukoa 20.7.-2.8.

Taidetila Terran näyttelyt ovat avoinna kirjaston aukioloaikoina.

Kangasala-talo ja Kimmo Pyykkö -taidemuseo ovat avoinna 2.6. alkaen. Kimmo Pyykkö -taidemuseossa jatkuu Jussi TwoSevenin All is One -näyttely ja Kangasala-talon aulatiloissa on nähtävillä kaikille avoin muinaista Sarsaa esittelevä näyttely. Myös Kangasalla Kangasalan museo, Vehoniemen ja Mobilian automuseot sekä Mobiliassa sijaitseva Rahtarit-liikennepuisto avataan 1.6.

Vaikka suurempia musiikkifestivaaleja ei tänä kesänä Suomessa juhlita, järjestetään silti joitakin pienempiä alueellisia tapahtumia, kuten esimerkiksi Kangasala Folk 29.8. Sekä RaceCoast Rockin’ Fest 22.8.

Tarkemmat tiedot löytyvät kulttuuri- ja vapaa-aikapalveluiden verkkosivuilta ja sosiaalisen median kanavista.

Kaupunki-info

Kangasalan kaupunki-info Lentolan Prisma-keskuksessa avataan tiistaina 2.6. ja se on auki koko kesän.

Ajantasainen tieto ja päivitetyt ohjeet kaupungin verkkosivuilla

Kaupunki seuraa valtakunnallista ohjeistusta ja päivittää omaa ohjettaan tilanteen mukaan. Tavoitteena on edelleen ehkäistä viruksen leviämistä.

Kangasalan kaupunki tiedottaa ajankohtaisista toimintaansa vaikuttavista muutoksista kaupungin verkkosivuilla www.kangasala.fi, joita kannattaa seurata aktiivisesti sekä eri asiakasryhmille kohdennetusti.

Lisätietoja:
kaupunginjohtaja Oskari Auvinen, p. 044 133 6311
hyvinvointijohtaja Kati Halonen, p. 044 486 0470
opetuspäällikkö Merja Lehtonen, p. 050 550 9084
vapaa-aikapalveluiden johtaja Marke Vornanen, p. 044 481 3041
sosiaali- ja terveysjohtaja Marika Lanne, p. 050 380 3340