Kangasalan kauppahallista tulee Lifestyle Hub – nyt etsitään kumppaneita hankkeelle


Kangasalan kaupungin tilaama konsulttityö Kangasalan uudistuvalle torille sijoittuvasta kauppahallista on valmistunut. Perinteiseksi mielletyn kauppahallin sijaan kaupunki lähtee kehittämään osallistavaa toimintaa ja elämyksiä mahdollistavaa uudenlaista kauppahallikonseptia – Lifestyle Hubia. Nyt hankkeeseen etsitään operaattoria ja investoria.

(c) Muuan Oy

Kivenheiton päässä Tampereelta sijaitseva Kangasala on yksi nopeimmin kasvavista kunnista Pirkanmaalla. Kaupungin kunnianhimoisen kehitystyön johdosta Kangasalan keskusta tulee muuttumaan lähivuosina paljon.

– Keskustassa on aloitettu ja saatu jo valmiiksi useampi kaupunkirakennetta tiivistävä rakennusurakka, toteaa Kangasalan kaupunginarkkitehti Mari Seppä. – Kangasala-talon läheisyyteen on valmistunut uusi hotelli sekä uimahallin laajennus ja loppuvuodesta valmistuu uusi pysäköintihalli. Torin länsilaitaan on tulossa uusi linja-autoasema sekä asuinrakentamista. Koko keskustan kehittäminen tähtää alueen elinvoimaistamiseen sekä siihen, että keskusta olisi kiinnostava paikka viettää aikaa. Torin länsilaidalle on tulossa uuden ajan kauppahalli Lifestyle Hub.

– Pirkanmaalla ollaan lähiruuan alkulähteillä, kertoo Sirkku Malviala, Kangasalan kaupungin elinympäristöjohtaja. – Noin 100 km säteellä Kangasalan Torilta sijaitsee lähes 300 lähiruokatuottajaa aina viinitilasta suklaatuottajaan sekä Black Angus -härästä jäätelöntuottajiin. Lisäksi alueella on useita käsityötuotteiden valmistajia.

Kaupungin parhaimmalle paikalle sijoittuvan Lifestyle Hubin tarkoitus ei ole pelkästään houkutella ihmisiä os- tamaan ja kuluttamaan vaan myös osallistumaan ja oppimaan.

– Tarkoituksena on nostaa alueellinen lähiruoka uudenlaiselle jalustalle. Tavoitteena on maukkaan ja lähellä tuotetun ruuan ja raaka-aineiden tekeminen saavutettavaksi ja tuottajien markkinoiden laajentaminen, kertoo hankesuunnitteluryhmän arkkitehti ja palvelumuotoilija Aleksi Rastas MUUAN Oy:stä.

Suunnittelutyötä on tehty tulevia käyttäjiä sekä lähiruokatuottajia osallistaen. Suunnittelijaryhmän saaman pa- lautteen perusteella mielikuvat kauppahalleista ovat yleensä varsin lukkiutuneita – monelle meistä kauppahalli tarkoittaa vanhaa harjakattoista tiilestä muurattua rakennusta, jonka ovenkahvasta pitää käydä kokeilemassa onko rakennus auki. Suuri osa tuottajista näkee taas yritystoiminnan laajentamisen tuottamisesta myyntiin liian raskaana. He haluavat keskittyä siihen mitä osaavat parhaiten – tuottamiseen, kertoo Rastas.

Varsinaisen kauppahallin lisäksi Lifestyle Hubista löytyy erilaisia ravintoloita katukeittiöistä panimoravintolaan, kaupunkilaisten hengailuun tarkoitettu olohuone, viherhuone yrttien kasvattamiseen, pop-up -keittiöksi muun- tuva kehityslaboratorio ”Kyökki” sekä esimerkiksi 24/7 Palvelusolmu ruokakassien ja pakettien lähettämiseen ja noutoon. Yhteiskäyttöiset varastot ja jäteratkaisut palvelevat myös viereisiä torikauppiaita. Lifestyle Hubia voidaan käyttää monipuolisesti tapahtumatuotantoon sekä kurssien ja koulutusten järjestämiseen. Toritiloihin kytkettynä Kangasalan keskustassa on mahdollista järjestää monipuolisempia tapahtumia, festivaaleja ja markkinoita.

Seuraavaksi Lifestyle Hubille aletaan etsiä operaattoria sekä investoria. Tavoitteena on, että toteutuskumppanit on valittu vuoden loppuun mennessä, kertoo Business Kangasalan toimitusjohtaja Päivi Kuusivaara.

– Järjestämme Kangasala-talolla info-tilaisuuden hankkeesta kiinnostuneille tahoille ja jo mukana olleille. 

Info-tilaisuus Kangasala-talolla, perjantaina 25.10.2019, klo 09:00 alkaen (Kuohunharjuntie 6, 36200 Kangasala).

Investoreille ja operaattoreille tarkoitettuun tilaisuuteen tulee ilmoittautua etukäteen osoitteessa: https://forms.gle/uBLMpFhZDyZ6wuaQ9

 

Lisätiedot:

Sirkku Malviala, elinympäristöjohtaja, Kangasalan kaupunki
sirkku.malviala@kangasala.fi, p. 044 430 9421

Mari Seppä, kaupunginarkkitehti, Kangasalan kaupunki
mari.seppa@kangasala.fi, p. 044 431 4177

Päivi Kuusivaara, toimitusjohtaja, Business Kangasala Oy
paivi.kuusivaara@businesskangasala.fi, p. 044 430 9246

Aleksi Rastas, arkkitehti SAFA, MUUAN Oy,
aleksi.rastas@muuan.fi, p. 045 675 8700

(c) Muuan Oy

(c) Muuan Oy