Arboretum Frick avautuu yleisölle toukokuussa Kangasalla


Kukkivia pensaita polun varrella

Harrastajapuutarhuri Erkki Frick on rakentanut yksityistä arboretumiaan Kangasalan Liuksialaan 1980-luvulta lähtien. Alppiruusuinnostuksesta lähtenyt harrastus käsittää nykyään 3,2 hehtaarin puutarhan, jossa kasvaa 14 lajistoltaan ja tunnelmaltaan erilaista puistikkoa, harvinaisia puita sekä satoja kukkivia puita ja pensaita kuten alppiruusuja, atsaleoja, ruusuja ja pioneita. Uusi matkailukohde Arboretum Frick on avoinna yleisölle 16.5.–15.8.2021 torstaisin ja sunnuntaisin kello 12–16.

Kangasalan Liuksialassa, entisillä Liuksialan kartanon mailla sijaitseva Arboretum Frick on kauneuden ja puutarhojen ystävän ykköskohde. Arboretumiin on aiemmin päässyt tutustumaan vain Erkki Frickin kutsumana, mutta nyt puutarha avautuu yleisölle Business Kangasalan innostamana.

– Arboretum Frick on Kangasalan matkailun tämän vuoden uutuuskohde. Olemme iloisia, että saimme tehtyä yhteistyösopimuksen yksityisen arboretumin kanssa. Uskon, että kohde herättää kiinnostusta kansallisesti ja kansainvälisesti harvinaisten lajikkeidensa vuoksi, kertoo Business Kangasala Oy:n toimitusjohtaja Päivi Kuusivaara.

Arboretumin 3,2 hehtaarin rinnetontti jakaantuu metsäpuutarhaan ja maisemapuutarhaan. Puita ja pensaita kasvaa lähes 500 lajia tai lajiketta, alppiruusuja ja atsaleoja yli 800 pensasta. Väriloistoa on tarjolla koko kesän: Alppiruusut ja atsaleat kukkivat lähes koko alkukesän ja kesä–heinäkuun vaiheessa alkaa ruusujen ja pionien pääkukinta.

Erkki Frick innostui alppiruusuista 1980-luvun lopulla vierailtuaan Viron Hiidenmaalla ja Arboretum Mustilassa Elimäellä. Keskeisenä ajatuksena omassa puutarhassa on ollut kauneuden luominen.

– Alkuun opiskelin puihin liittyviä asioita kirjoista, kunnes tajusin, että tieteellisen tarkkuuden sijasta haluan luoda mahdollisimman kauniin kokonaisuuden, Erkki Frick kertoo.

– Olemme matkustaneet arboretumeissa ympäri maailman ja saaneet niistä uusia ideoita puutarhaani. Suosikkimaani on Irlanti, jossa olen kiertänyt läpi lähes kaikki arboretumit.

Alppiruusurinne, magnoliapuutarha ja maailman vanhimmaksi elävä puulaji

Arboretumin jokaisella 14 puistikolla on oma lajistonsa ja tunnelmansa. Alppiruusurinteellä, magnoliapuutarhassa ja rosariossa voi ihastella kesän kukkaloistoa. Hyvin hoidettuja polkuja pitkin voi astella läpi englantilaistyyppisen mökkipuutarhan, irlantilaistyylisen metsäniityn tai lehtikuusimetsikön. Pieni lehmuskuja Unter den Linden, hiljaisuuden puutarha, löytyy buddha-patsaineen Alppiruusurinteen päältä.

– Alppiruusurinne on oma lempipaikkani, siellä kasvaa lisäksi myös harvinaisia puita. Myös pojantyttäreni mukaan nimetty Mineaniitty on kesällä erittäin kaunis, sillä siellä kukkii erilaisia kukkapuita, -pensaita ja perennoja, muun muassa orkideoja, Erkki Frick kertoo.

Arboretum Frickin harvinaisimpia lajeja ovat mm. erilaiset hevoskastanjat, trumpettipuu, Kiinan saarni, Turkin tammi, valeakaasia ja mammuttipetäjä.

– Meillä kasvaa myös maailman vanhimmaksi elävä puulaji, hidaskasvuinen vihnemänty.

Se on kasvanut 10 vuodessa vain 40 senttimetrin korkeuteen, Erkki Frick kertoo.

Arboretumiin pääsee vierailemaan 16.5.–15.8.2021 torstaisin ja sunnuntaisin kello 12–16. Ryhmät voivat varata noin tunnin kestävän opastetun kierroksen puutarhan aukioloaikoina.

Alueella on laadukas ja kattava polkuverkosto, joka soveltuu hyvin liikuntarajoitteisille ja pyörätuolilla liikkuville.

Lisätietoja: Arboretum Frickin kotisivulta arboretumfrick.fi

Arboretum Frick
Kotihaantie 20, 36200 Kangasala

Avoinna torstaisin ja sunnuntaisin 16.5.–15.8.2021 klo 12–16.

Lipunmyynti tapahtuu verkossa: arboretumfrick.fi
Liput: aikuiset 5 €, lapset (6–16-v.) 3 €, alle 6-v. 0 €
Kausilippu (sis. kaksi henkilöä / vierailu) 30 €
Opastettu kierros 80 €

Lisätietoja:

Erkki Frick
p. 040 7310 922
erkki.frick@sci.fi

Päivi Kuusivaara, toimitusjohtaja
Business Kangasala Oy
p. 044 430 9246
paivi.kuusivaara@businesskangasala.fi

visitkangasala.fi