Vanhuspalveluiden tiedote kaupassa asioinnista


Yli 70-vuotiaiden välttämätön asiointi

Maan hallitus antoi 16.3. toimintaohjeen, jonka mukaan yli 70-vuotiaat velvoitetaan pysymään erillään kontakteista muiden ihmisten kanssa mahdollisuuksien mukaan (karanteenia vastaavat olosuhteet). Toimintaohjeella halutaan suojella riskiryhmään kuuluvia ikääntyneitä mahdolliselta tartunnalta. Maailmalta saadut seurantatiedot osoittavat, että koronavirus on erityisen haastava ikääntyneellä väestöllä.

Kyseessä on toimintaohje, joka ennen kaikkea suosittaa välttämään kontakteja laajoihin ihmisjoukkoihin. Ohje on aiheuttanut hämmennystä myös Kangasalan ja Pälkäneen alueella asuvien iäkkäiden keskuudessa.

  • Iäkkäät voivat ulkoilla normaalisti, mutta välimatkaa vastaantulijoihin kannattaa pitää.
  • Kauppa, apteekki ja muut välttämättömät käynnit voi toteuttaa, mutta asiointia ei tule tehdä ruuhka-aikoina
  • Tapaamisia ja kokoontumisia ei kannata nyt järjestää

 

Mitä voimme tehdä auttaaksemme iäkkäitä ylimääräisen asioinnin välttämiseksi?

Naapuri- ja ystäväapu on tärkeää

Ruoka- tai apteekkiostosten tekemisessä kannattaa pyytää apua esimerkiksi sukulaisilta tai naapureilta. Voit sopia heidän kanssaan ostosten jättämisestä asunnon ulkopuolelle.

 

Kuljetuspalveluita on tarjolla

Etäällä asuvalle läheiselle voi tilata ruokaa kotiinkuljetuksena verkkokaupan kautta. Ruokakaupoilla voi olla käytössä erilaisia kotiinkuljetuspalveluita. Myös joillain apteekeilla on käytössä verkkokauppapalveluita.

 

Kangasalan ikäneuvo-neuvontapuhelin auttaa numerossa 040 733 3949

(arkisin klo 8-16)

Neuvoa ja ohjausta kaupoissa asioimisen suhteen voi tiedustella ikäneuvo neuvontapuhelimesta.

Kaupunki suosittaa lisäksi, että ikääntyneet pyytäisivät apua ensisijaisesti läheisiltä tai kaupungilta, kuin luovuttaisivat rahojaan tai omia pankkikortteja esimerkiksi ovella apua tarjoaville tuntemattomille henkilöille.

Kotihoidon tukipalvelujen avulla voidaan helpottaa ikäihmisen omatoimista selviytymistä silloin kun ikäihminen ei enää selviä jokapäiväisistä asumiseen ja asiointiin liittyvistä tehtävistä itsenäisesti.

 

Yksityiset sosiaalipalvelujen tuottajat, kotihoidon tukipalvelut

Kaupungin kotisivuilta löytyy rekisteri yksityisistä kotihoidon tukipalveluja tuottavista yrityksistä. He tarjoavat palveluita asiakkaille, joiden toimintakyky on alentunut perhetilanteen, rasittuneisuuden, sairauden, vamman tai vastaavan syyn perusteella ja asiakas tarvitsee apua päivittäisiin toimintoihin.

Linkki https://www.kangasala.fi/wp-content/uploads/2019/11/Kotihoidon-tukipalvelujen-rekisteri.pdf

 

Ateriapalvelu

Myös ateriapalvelua kaupunki tuottaa tukipalveluna yksilöllisen palvelutarpeen arvioinnin mukaisesti perustuen yhtenäisiin myöntämiskriteereihin.  Ateriapalvelut ovat asiakkaalle maksullisia määritellyn taksan mukaisesti. Aterioiden kotiin kuljetus on mahdollista silloin, kun liikkuminen kodin ulkopuolella on vaikeaa ja asiakkaan toimintakyky on siinä määrin alentunut, ettei hän selviä aterioiden valmistuksesta ilman apua.

 

Ohjaten ja neuvoen,

Kangasalan kotihoito sekä ateria-ja siivouspalvelut