Lamminrahkan 15 ensimmäisen korttelin rakennuttajat on valittu


Lamminrahkan ensimmäinen tonttihaku järjestettiin 3.2.-12.6.2020. Haettavana oli yhteensä 15 korttelia tai korttelin osaa sekä yksi pysäköintikortteli, ja niissä yhteensä noin 140 000 kerrosalaneliömetriä asuinrakennusoikeutta eli koteja noin 2 800 asukkaalle. Tämä vastaa noin kolmasosaa koko Lamminrahkan alueesta. Haettavana oli sekä Lamminrahkan keskustan kerrostalovaltaisia kortteleita että lähempänä Tampereen Rissoa sijaitsevia pientaloyhtiö- ja rivitalovaltaisia kortteleita.

Ensimmäisessä tonttihaussa rakennuttajiksi valittiin NCC Suomi Oy, Visura Oy, YIT Suomi Oy, Peab Oy, Insinööritoimisto LaRa Oy, TA-Asumisoikeus Oy, Hartela Länsi-Suomi Oy, Rakennusliike J. Malm Oy, Mangrove Oy, T2H Pirkanmaa Oy, Evesa Oy, Pirkanmaan Vuokratilat Oy, Kastelli-talot Oy ja Rakennus Kodix Oy.

Korttelien tai korttelin osille valitut rakennuttajat. Punaisella varatut yhtiömuotoiset asuinkorttelit tai kortteleiden osat ja oranssilla varattu asuin- ja yritysalue. Keltaisella omakotitalo- ja kaupunkipientalotontit, joista suurin osa tulee hakuun 2021. Asemakaavoitetun alueen rajaus mustalla ja pohjana asemakaavan havainnekuva eli haussa esitettyjä tontinkäyttösuunnitelmia ei ole päivitetty karttaan.

Kangasalan tavoitteena on, että Lamminrahka lähtee rakentumaan isolla vaihteella heti alusta. Tavoitetta tukee haussa olleiden tonttien iso määrä sekä se, että palvelut ja infra rakennetaan alueelle etupainotteisesti: alakoulu, päiväkoti, kadut, liikuntapuisto ja ulkoilureitit rakennetaan valmiiksi asukkaille ja joukkoliikenne toimii jo nyt.

– On erittäin suuri ilo todeta, että jo Lamminrahkan ensimmäinen korttelien haku osoittautui suureksi menestykseksi. Alueen houkuttelevuus, hyvät yhteydet ja luonnonläheisyys kiinnostavat laajasti ja saimme erinomaiset ja tunnetut rakennuttajat kehittämään aluetta kanssamme. Hyvässä yhteistyössä Tampereen kaupungin kanssa Lamminrahkasta ja Ojalasta on rakentumassa tulevien vuosien aikana yksi kaupunkiseudun omaleimaisimmista ja viihtyisimmistä asuinalueista. Toivotan kaikki rakennuttajat lämpimästi tervetulleiksi alueelle, sanoo Kangasalan kaupunginjohtaja Oskari Auvinen.

Kortteleiden saajat valittiin tontinkäyttösuunnitelman ja konseptikuvauksen perusteella. Valintaan vaikuttivat mm. asemakaavan mukaisuus, pysäköintiratkaisu, talo- ja asuntotyyppien moninaisuus, hiilijalan- ja kädenjälki, rakentamisaikataulu, laatutaso ja asumisen lisäpalvelut.

Lamminrahkan tavoitteena on pienen hiilijalanjäljen eläminen ja yrittäminen. Hiilijalanjäljen pienentämiseksi esitettiin mm. puolilämpimiä tiloja, asuntojen jakamista kiinteään ja muuttuvaan osaan, tiili- ja puurakentamista, edistyksellisiä taloteknisiä ratkaisuja, sähköautojen latauspistokkeita, yhteiskäyttöautoja, aurinkokennoja katoille ja julkisivuihin, paikallisten rakennusmateriaalien ja työvoiman käyttöä, rakennusjätteen lajittelua työmaalla sekä hiilijalanjäljen kompensointia. Kaavassa edellytettiin kaikkiin kortteleihin vähintään yhtä puurakenteista rakennusta sekä aurinkokeräimien mahdollistamaa kattokulmaa.

Monipuolisesti erilaisia talo- ja asuntotyyppejä sekä erilaisia hallintamuotoja

Haettavana olleisiin kortteleihin on tulossa mm. yhtiömuotoisia erillispientaloja, kaupunkipientaloja, paritaloja hirrestä, puisia rivitaloja ja konsulttivetoista ryhmärakennuttamista. Myös keskustakortteleihin, palvelujen viereen on tulossa kaupunkipientalo- ja rivitalokohteita. Kerrostalokohteisiin esitettiin asumismukavuuden lisäämiseksi mm. tavallista korkeampia huoneita, loft-asuntoja, asuntokohtaisia pihoja ja kattohuoneistoja isolla terassilla.

Keskustakortteleihin on tulossa mm. kattoasuntoja ja sisäpihan puolelle myös pientalomaista asumista. Havainnekuva torin suunasta kortteliin 1530, NOAN Arkkitehdit Oy.

Kerrostaloihin on tulossa sekä pieniä asuntoja että isompia perheasuntoja ja vaihtelevasti sekä vapaarahoitteisia omistusasuntoja ja vapaarahoitteisia vuokra-asuntoja että kohtuuhintaisia, ARA-tuettuja vuokra- ja asumisoikeusasuntoja. Tavoitteena on mahdollisimman monipuolinen tarjonta niin talotyyppien, asuntokokojen kuin hallintamuotojenkin osalta.

– Valituiksi tulleissa suunnitelmissa toteutuivat hyvin Lamminrahkan tavoitteet sympaattisesta kaupunkikylästä, jossa on vanhan kaupungin tunnelmaa, mutta nykyajan arkkitehtuurin keinoin. Näkymät asunnoista metsäluontoon oli hyödynnetty ansiokkaasti. Pihat oli lähes kaikissa suunnitelmissa saatu turvallisiksi ja ajoneuvoliikenteestä erotelluiksi. Monessa suunnitelmassa oman kodin täydentäjäksi oli esitetty korttelin yhteistä pihasaunaa, vierastupaa, etätyötilaa tai verstasta, iloitsee Lamminrahkan projektipäällikkö Sanna Karppinen.

Rissonkadun varren kaupunkiasumista korttelissa 1513. Havainnekuva Arkkitehtitoimisto Ahonen & Kangasvieri Oy.

Ennakkomarkkinointi alkaa 2021 ja muuttamaan pääsee 2023

Lamminrahkan verkkosivuilla on karttakooste tulevasta asuntotarjonnasta kortteleittain: www.lamminrahka.fi/asukkaille-asuntotarjonta.

Esittelyaineistoa täydennetään ja tarkennetaan suunnittelun edetessä ja siitä tiedotetaan Lamminrahkan uutiskirjeen tilaajille. Ensimmäiset asunnot tulevat ennakkomarkkinointiin ensi vuonna ja rakentaminen alkaa loppuvuodesta 2022. Ensimmäisiin kohteisiin pääsee muuttamaan 2023, jolloin myös mm. pienten lasten yksikkö päiväkoteineen, alakoulu, liikuntapuisto ja ulkoilureitit valmistuvat. Bussit (linja 42) kulkee jo nyt Lahdentietä pitkin ja alkaa pysähtyä eritasoliittymällä 2023. Lamminrahkan eritasoliittymä valmistuu elokuussa 2020 ja sisäisen kunnallistekniikan (kadut, vesihuolto, viheralueet) rakentaminen on käynnissä. Koulukeskuksen ensimmäisen vaiheen rakentaminen alkaa ensi vuonna.

Loput ensimmäisen kaavan yhtiömuotoiset asuintontit tulevat hakuun 2021-2022. Yksityishenkilöiden rakennuttamien pientalotonttien haku alkaa helmikuussa 2021. Jakoon tulee tällöin noin 30 kaupunkipientalotonttia ja vajaa 10 omakotitalotonttia. Yritystontit ovat jatkuvassa haussa.

Kaikki Lamminrahkan asuintontit vuokrataan.

Ensimmäisten asuntojen joukossa valmistuu Kastelli Oy:n rivitaloja. Lamminrahkasta tavoitellaan värikästä aluetta, jossa käytetään paljon puuta ja tiiltä. Havainnekuva arkkitehtitoimisto Antti Heikkilä Oy.

 

Yritysalueelle suunnitellaan kauppakeskittymää

Lamminrahkan yritysalueen osalta merkittävä, tuore uutinen on kolmen korttelin varaaminen YIT Suomi Oy:lle Lahdentien varresta (ks. kartta yllä). Kaupunginhallitus hyväksyi yhteistoimintasopimuksen 15.6.2020. Alueelle on tarkoitus laatia ensi vuoden aikana kaavamuutos, joka mahdollistaisi kauppakeskittymän: tilaa vievää kauppaa, erikoistavarakauppaa ja päivittäistavarakauppaa yhteensä noin 15 000 kerrosalaneliömetriä sekä lisäksi asumista noin 17 000 kerrosalaneliömetriä.  Liiketilojen avajaisia vietettäisiin jo vuoden 2022 lopussa. YIT Suomi Oy vastaa toimijoiden julkistamisesta.

Kaikki Lamminrahkan yritystontit ovat jatkuvassa haussa.

Lisätietoja:

Kangasalan kaupunki
Lamminrahkan projektipäällikkö Sanna Karppinen
p. 040 133 6329, sanna.karppinen@kangasala.fi

Kaupungin tonttisivut
https://www.kangasala.fi/asuminen-ja-ymparisto/asuminen-rakentaminen-ja-tontit/kaupungin-tontit/kerros-ja-rivitalotontit/lamminrahka/

Lamminrahkan verkkosivut
www.lamminrahka.fi
www.lamminrahka.fi/asukkaille-asuntotarjonta