Euroopan liikkujan viikko käynnistyy ensi viikolla


Euroopan liikkujan viikko Kangasalla 16.-22-9.2020

Euroopan liikkujan viikolla Kangasalan keskustaa valaisee toistakymmentä heijastinpuuta, Kirkkoharjun maastoon rakennetaan koko perheen metsäpolku rasteineen ja perheretkelle voi suunnata myös makkaratulille Norojärven laavulle. Viikko on täynnä aktiivista ohjelmaa vesijumppasta luontokuvauksen opetukseen. Myös ystäviä, perheenjäseniä ja naapureita tsempataan lähtemään liikkeelle: iloisia teemakortteja voi kirjoittaa ja postittaa maksutta kaupungin omissa, Euroopan liikkujan viikon ajan toimivissa postituspisteissä.

Euroopan liikkujan viikkoa vietetään 16.-22.9.2020. Teemaviikko kannustaa valitsemaan aktiiviset liikuntamuodot yksityisautoilun sijaan tai yhdistämään kävelyn ja pyöräilyn julkiseen liikenteeseen. Kävely ja pyöräily ovat joustavia liikuntamuotoja ja lisäksi niillä on muita etuja, kuten sosiaalisuus ja taloudellisuus, luotettavuus, päästöttömyys sekä positiiviset terveysvaikutukset.

Kangasalla Euroopan liikkujan viikkoa on järjestetty jo useamman vuoden ajan ja tänä vuonna sitä vietetään teemalla ”Liiku Kangasalla”. Teemaviikon tavoitteena on tutustua omaan kotikaupunkiin kävellen, pyöräillen tai muuten aktiivisesti liikkuen sekä kannustaa ilmastokuormituksen vähentämiseen.

– Viikon tarkoituksena on innostaa ihmisiä pohtimaan omia arkisia liikkumisvalintoja ja niiden vaikutuksia ympäristöön ja yhteiskuntaan, kertoo Kangasalan kaupungin hyvinvointikoordinaattori Maija Mäkinen.

Mäkisen mukaan myös lähiluonnon esille nostaminen ja siihen tutustuminen sekä sen hyödyntäminen oman hyvinvoinnin ja liikkumisen edistämisessä ovat teemaviikon toiminnassa kaikkia yhdistäviä, yhteisiä asioita.

Euroopan liikkujan viikko järjestetään Kangasalla monen tahon yhteistyönä. Kaupungin omien toimijoiden lisäksi mukana ovat mm. Uimahalli Kuohu, partiolippukunta Roineen Tytöt, työttömien työpaja ja Kangasalan seurakunta.

– Viikon ohjelma on rakennettu niin, että sitä voi toteuttaa oman lähipiirin kanssa ilman suuria joukkokokoontumisia. Järjestetyt kokoontumiset ovat ulkona luonnossa ja siellä toivomme osallistujien huomioivan turvavälit ja yleiset korona-ohjeet, Mäkinen sanoo.

Kaikille sopivana aktiviteettina ja ilon tuojana Mäkinen nostaa viikon ohjelmasta esiin heijastinpuut, joita pystytetään kaupungin keskustaan ja Kangasalantien varteen toistakymmentä. Myös koulut rakentavat omia heijastinpuitaan omille lähialueilleen.

– Ajatuksena on tuottaa iloa ja valoa pimeneviin iltoihin ja hämäriin aamuihin. Samalla haluamme muistuttaa heijastimen tärkeydestä liikenneturvallisuuden lisääjänä. Kaupunkilaiset voivat myös lähteä liikkumaan ja käydä ripustamassa omia heijastimiaan näihin samoihin puihin. Puusta saa myös ottaa heijastimen ja laittaa sen omaan vaatteeseensa heilumaan, Mäkinen selostaa.

Kangasalla järjestettävään Euroopan liikujan viikon ohjelmaan pääsee tutustumaan tästä.

Teemaviikon Facebook-tapahtumaan pääset täältä.