Oppilaan henkilökohtainen Chromebook-tietokone

Kangasalan perusopetuksen 3-9 luokan oppilailla on käytössään Chromebook-tietokoneet. Hankinta leasing-sopimuksella aloitettiin vaiheittain vuonna 2022 ja viimeistään lukuvuonna 2024-2025 kaikilla 3-9 luokan oppilailla on henkilökohtainen Chromebook käytössään.

 

Chromebook ja Google Workspace for Education

Chromebook on kosketusnäytöllinen kannettava tietokone, jossa on ChromeOS -käyttöjärjestelmä. Chromebookit ovat helppokäyttöisiä, kestäviä, kouluympäristössä toimintavarmoja ja tukevat lukemista taipuen tabletiksi. Tallennustilaa on vähäisesti, joten niihin ei voi ladata pelejä. Tiedostojen tallennus tapahtuu pääasiassa pilveen. Rajoittamaton pilvitallennustila tulee automaattisesti käyttäjätunnuksen mukana.

Laitteen käytön keskiössä on Google Workspace for Education, joka toimii selainpohjaisesti eikä siten vaadi erillisten sovellusten asennusta. Google Workspace toimii Education -käyttäjien kanssa eri tavalla kuin tavallisten kuluttaja-asiakkaiden kanssa. Education -käyttäjien tietoja ei käytetä mainonnan kohdistamiseen ja käyttäjien yksityisyydensuoja taataan EU:n tietosuoja-asetuksen mukaisesti.

 

Kirjautuminen

Laitteelle kirjaudutaan opetuksen järjestäjän hallinnoimalla henkilökohtaisella käyttäjätunnuksella etunimi.sukunimi@edu.kangasala.fi. Laitteelle ei voi kirjautua sisään muulla kuin koulun tarjoamalla tunnuksella. Huomioithan, että opetuskäytössä olevia tunnuksia ei saa käyttää muihin palveluihin kirjautumiseen.

Jos salasana unohtuu, ota yhteyttä luokanopettajaan tai -valvojaan. Muistathan, että salasanaa ei tule kertoa kenellekään.

Muista lopetettuasi kirjautua ulos laitteelta!

 

Laitteen huolellinen käyttö ja kuljettaminen

  • Kohtele laitetta ja lisävarusteita huolellisesti. Ilmoita heti luokanopettajalle tai -valvojalle, jos laitteeseen tulee vika tai pienikin naarmu.
  • Muista, että laite on tarkoitettu opiskeluvälineeksi, ei viihdekäyttöön. Käytä tietokonetta lain, hyvien tapojen ja oppilaitoksen sääntöjen mukaan.
  • Kuljeta tietokonetta koulusta saamassasi suojapussissa. Ole varovainen repun kanssa, kun laite on pakattuna sinne.
  • Älä lainaa laitetta toisen käyttöön edes tilapäisesti ilman opettajasi lupaa.
  • Älä kerro salasanaasi kenellekään.
  • Laitetta ei saa koristella esimerkiksi omin tarroin.

 

Jos laite rikkoutuu

Mikäli laite katoaa, siihen tulee vika tai se vioittuu fyysisesti, tästä on ilmoitettava viipymättä luokanopettajalle tai -valvojalle. Jos laite rikkoutuu tai katoaa tahallisen toiminnan tai törkeän huolimattomuuden vuoksi, huoltajan kanssa sovitaan tapauskohtaisesti kustannuksista, joita aiheutuu laitteen korjauksesta tai mahdollisen uuden laitteen hankinnasta.

 

Laitteen käyttö koulun ulkopuolella

Huoltajan hyväksymä henkilökohtaisen laitteen käyttösopimus antaa oppilaalle oikeuden käyttää laitetta koulun lisäksi myös kotona. Huoltaja hyväksyy sopimuksen Wilmassa ja se on voimassa koko perusopetusajan (3-9 luokat). Laite palautetaan koululle oppilaan siirtyessä toiseen oppilaitokseen, vuokra-ajan päättyessä tai oppilaan siirtyessä alakoulusta yläkouluun, jolloin oppilas saa uuden laitteen. Kesälomien ajaksi laite jää koululle säilytykseen ellei opettajan kanssa ole toisin sovittu.

Chromebookit perustuvat pitkälti Googlen verkkopalveluihin ja tarkoituksenmukainen käyttö edellyttää usein toimivaa verkkoyhteyttä. Opetuksen järjestäjä tarjoaa koulun tiloissa langattoman verkon laitteen käyttöä varten. Oppilaiden kanssa on hyvä käydä läpi, miten laitteen saa liitettyä myös kotona verkkoon.

 

Mukavia opiskeluhetkiä Chromebookin parissa!