« Takaisin tapahtumalistaukseen

Tapahtuman tiedot

Tapahtuman päivä ja aika
1.3.2023 26.3.2023
Tapahtumapaikka
Kangasala-talo
Kuohunharjuntie 6, 36200 Kangasala + Google Map
Verkkosivu
https://kangasala-talo.fi/tapahtumat/tahtipolya/
Tapahtuman tyyppi
, ,
  • Tämä tapahtuma on mennyt.

Tähtipölyä

Tähtipölyä – valokuvia nuorista, jotka ovat ihania juuri sellaisina kuin ovat

Tähtipölyä-näyttely esittelee kangasalalaisen Laura Tammiston muotokuvia 13-18– vuotiaista nuorista. Kuvasarjan lähtökohtana oli ottaa nuorista kuvia, joista juuri he itse voisivat olla iloisia ja ylpeitä. Vähintään yhtä tärkeää Tammistolle oli, että nuoret saavat kuvauksista kokemuksen nähdyksi tulemisesta.

”Osa nuorista kuvataan ripille pääsyn tai valmistumisen kunniaksi, mutta näissäkin kuvissa monesti vanhat perinteet ajavat sen yli, millaisena nuori itse haluaisi itsensä nähdä. Iso osa nuorista taas ei koskaan pääse kuvattavaksi ylipäätään, mikä on harmittanut minua suuresti”, Tammisto sanoo.

Laura Tammisto uskoo, että ammattivalokuvaaja voi vaikuttaa myös nuorten ulkonäköpaineisiin, jotka saavat monen itsetunnon säröille.

“Me aikuiset olemme tottuneet puhumaan itsestämme epäkunnioittavaan sävyyn, ja herkästi tapa siirtyy myös seuraavalle sukupolvelle. Moni ajattelee jo nuorena olevansa riittämätön ja valokuvaukseen tuleminen voi tuntua pelottavalta. Valokuvaajan työssä olen kuitenkin nähnyt sen loisteen nuorten silmissä, kun mallinohjauksen ja valaisun keinoin saan heidät näkemään itsensä kauniina ja upeana. Moni nuori lähtee kuvauksista muutaman sentin maanpinnasta leijuen.”

Kuvattavat nuoret hakivat mukaan projektiin sosiaalisen median kautta. Osalla nuorista oli Tähtipölyä-kuvista tarkkojakin visioita. Toiset taas eivät osanneet etukäteen määritellä toiveitaan kovin tarkasti, mutta heidän omia mielipiteitään ja toiveitaan kuunneltiin kuvausten aikana. Elina Kymäläinen (Meikkistudio ElinaK) teki nuorille kuvausmeikit ja laittoi heidän hiuksensa, ja kuvausasut mietittiin yhdessä. Jokaisen kuva suunniteltiin niin, että nuori saisi näkyä juuri itsensä näköisenä.

Tähtipölyä-kuvasarja on kuvattu osana Valokuvaajamestarin tutkintoa, josta Laura Tammisto valmistuu vuonna 2023 Visuaaliviestinnän Instituutista.

Esittely, Laura Tammisto

Laura Tammisto (s.1983) on kangasalalainen toisen polven ammattivalokuvaaja, joka syttyy ihmisten kohtaamisista. Päivätyökseen hän kuvaa henkilökuvia enimmäkseen yritysten tarpeisiin sekä luotsaa 40-vuotiasta perheyritystä Studio Torkkeli Oy:tä.

Laura Tammiston töihin voi tutustua lisää hänen kotisivuillaan sekä Instagram-tilillään.

Näyttelyyn (1.3.-26.3.2023) on vapaa pääsy Kangasala-talon avoinnaoloaikoina.

Kartta