« Takaisin tapahtumalistaukseen

Tapahtuman tiedot

Tapahtuman päivä ja aika
10.6.2023 27.8.2023
Tapahtumapaikka
Kimmo Pyykkö -taidemuseo
Kuohunharjuntie 6, 36200 Kangasala + Google Map
Verkkosivu
https://kimmopyykkotaidemuseo.fi/nayttelyt/erika-adamsson-decades-vuosikymmenia/
Tapahtuman tyyppi
, ,
  • Tämä tapahtuma on mennyt.

Erika Adamsson: DECADES – vuosikymmeniä

Erika Adamssonin DECADES – vuosikymmeniä on laaja yksityisnäyttely, joka esittelee poimintoja taiteilijan työskentelyn eri vuosikymmeniltä painottuen viime vuosien maalauksiin. Aika, nostalgia ja eri vuosikymmenten tunnelmat ovat keskeistä Adamssonin taiteessa. Uusimpien teosten innoittajana on toiminut Kangasalan urkutehtaan historia. Vanhat mustavalkoiset valokuvat sen historiasta ovat toimineet lähteinä maalauksille, joissa sivellin liukastellen ja välillä tarkentaen luo hetkiä menneestä ajasta pleksille ja alumiinille. Adamssonille on tyypillistä hakea innoitusta näyttelypaikan kulttuurihistoriasta ja valokuva-arkistoista:

”Halusin tehdä paikkasidonnaisia teoksia myös tähän näyttelyyni. Urkuteema tuntui melko mahtipontiselta enkä saanut aiheeseen aluksi oikein henkilökohtaista otetta. Minä liikutuin kuitenkin vanhasta urkuharmoniaiheisesta kuvamateriaalista. Etenkin valokuvat sota-ajan kenttähartauksista olivat koskettavia. Kenties tilaisuuksissa oli lohtua ja toivoakin. Ajattelin myös kuvien nuoria miehiä. Pääsivätköhän kaikki valokuvan pojat kotiin? Hoksasin myös, että omallani ja aiemmilla sukupolvilla on urkuihin liittyvä kollektiivinen muisto – koulujen urkuharmonit. Niillä oli rooli säestysinstrumenttina niin ruotsintunnilla lastenlauluissa kuin aamunavauksien virsissä. Hyvin yleisen soittimen ääni on kuulunut melkein joka päivä koululaisen arkeen. Vai voiko muka Totuuden hengen kuulla mielessään ilman urkuharmonisäestystä?”

Erika Adamsson (s.1973) on turkulainen taidemaalari, joka on opiskellut Turun Piirustuskoulussa 1992–96. Hänen teoksiaan on ollut esillä niin yksityis- kuin kokoelmanäyttelyissäkin, mm. Tikanojan taidekodissa Vaasassa, Espoon modernin taiteen museossa EMMA:ssa, Forum Boxissa Helsingissä ja Makasiini Contemporaryssa Turussa. Adamssonille myönnettiin Suomen Taideyhdistyksen William Thuring nimikkopalkinto 2018.

DECADES – vuosikymmeniä -näyttely on esillä taidemuseon 1. ja 2. kerroksessa 10.6.2023 – 27.8.2023. Näyttelyssä on esillä myös Kangasalan urkutehtaan valmistama urkuharmoni

Tutustu myös

Erika Adamssonin Kadonnut aika -näyttely esillä Galleria Vinhassa Ruovedellä 23.4.-23.7.2023.

Kartta