« Takaisin tapahtumalistaukseen

Tapahtuman tiedot

Tapahtuman päivä ja aika
21.6.2021 19.12.2021
Tapahtumapaikka
Vehoniemen Automuseo
Vehoniemenharjuntie 92, 36570 Kangasala + Google Map
Hinta
Vapaa
Verkkosivu
automuseo.com
Tapahtuman tyyppi
  • Tämä tapahtuma on mennyt.

Ääni vuosisadan takaa – Rudge Multi vm 1914 VMPK:n näyttely

Valtakunnallinen Veteraanimoottoripyörklubi ry (VMPK) ja Vehoniemen Automuseo Kangasalta tekevät automuseolla yhteistyötä. Museon moottoripyöräosaston teemana on tänä vuonna ”Suomen Mister Rudge” eli Simo Niemisen (syntynyt 1938) elämäntyö moottoripyörien parissa. Nieminen sai 1950-luvun puolivälissä ensikosketuksensa moottoripyöriin kunnostaessaan New Imperialia. Myöhemmin pyörä paloi, mutta se jätti Simoon läpi elämän kestävän liekin moottoripyöriä kohtaan. Niemisellä on erityinen rakkaus englantilaisiin Rudge-merkkisiin pyöriin, joita hän on entistänyt tai konservoinut kymmenkunta, kaikkiaan hän on kunnostanut yli kolmekymmentä pyörää.

 

Osastolla halutaan korostaa Niemisen perusajatusta eli kunnioittaa silloisten ammattimiesten taitoja sekä esillä olevien pyörien elämäntarinaa niiden käyttöajoilta. Ilman taustatarinaa pyörä on historiaton esine. Museossa on jokaisesta ajoneuvosta erillinen esittelykansio, jossa teknisten tietojen lisäksi esitellään mm. pyörän hankintavaiheita, sen käyttöhistoriaa, kunnostustyön haasteita sekä Simo Niemisen omia käyttökokemuksia ko. pyörästä. Osastolla kuulet ja näet myöskin ”Mister Rudgen” tarinointia näihin pyöriin liittyen.

 

Vehoniemen Automuseon pihapiirissä on usein kesällä moottoripyöräkokoontumisia, erityisesti perjantai-iltaisin, jolloin museo ja kahvio ovat avoinna säävarauksella klo 19 jälkeen aina klo 22. asti. Nieminen on luvannut muutamana kesäperjantai-iltana ajaa pyörillään näytösluontoisesti Vehoniemenharjuntiellä. Hän on luvannut ajaa myös näyttelyn vanhimmalla moottoripyörä Rudge Multilla vm 1914. Ajoilloista pyritään kertomaan etukäteen Vehoniemen Automuseon facebook-sivuilla.  Museo ja kahvio ovat avoinna muuten päivittäin klo 10-19.

 

Museolla on jatkuvasti vaihtuva näyttely autoista. Tällä kertaa esillä mm kuvanveistäjä Eila Hiltusen italialaiselta autosuunnittelija Pininfarinalta lahjaksi saatu erikoiskoritettu Fiat, Mummo Ankan Detroit Electric sähköauto, pikkuinen Baby Peugeot, latolöytöautona Skoda ”piikkinokka” vm 1952 jne.

Simo Nieminen ja näyttelyn vanhin pyörä Rudge Multi vm 1914 tuli Suomeen Venäjän vallankumouksen jälkeen
Simo Nieminen ja näyttelyn vanhin pyörä Rudge Multi vm 1914 tuli Suomeen Venäjän vallankumouksen jälkeen

 

Kartta