Kouluruokaa 70 vuotta


Koulun ruokalinjasto

Yhdessä on mukava syödä

Juhlimme viikolla 36 suomalaista kouluruokaa. Ruokasaleissa on esillä valokuvajulisteita suomalaisen kouluruokailun vuosikymmenistä. Kouluissa tarjotaan perinneruokia mm. Kaalilaatikkoa, ohrapuuroa, liha-juurespataa, maksalaatikkoa ja kalakeittoa. Tarjolla on myös mustikkagrahampuuroa, viiliä, puolukkaa ja ruislimppua.

Jo useampi sukupolvi on saanut suomessa nauttia maksuttoman kouluruoan. Maksuton kouluruoka ei ole itsestäänselvyys. Harva tulee ajatelleeksi, että vaihtoehto voisi olla myös reppuun pakattavat omat eväät. Keskeistä kouluruoan vaikuttavuudelle on, että jokainen oppilas syö monipuolisen ja ravitsevan kouluaterian. Kouluruoka on muutakin kuin vatsantäytettä. Se opettaa hyviä käytöstapoja, suomalaista kulttuuria ja terveellisiä elämäntapoja.

Ruokakulttuurimme on moninaistunut viime vuosikymmenten aikana. Alkuaikojen vellit ovat vaihtuneet monipuolisiin ateriakokonaisuuksiin. Kouluruokalistoillakin vilahtelee nykyisin sanoja falafel, lasagne, tortilla, nugget, pitaleipä, pasta ja bolognes. Ateria- ja siivouspalvelupäällikkö Hannakaisa Haanpään mukaan elämme Kangasalla kiinni tässä päivässä, unohtamatta perinteisiä suosikkeja, jotka maistuvat edelleen. Kangasalla koulujen salaattipöydät ovat saaneet suuren suosion ja lämpimät kasviksetkin tekevät kauppansa. Mutta nyt, viikolla 36, tarjolla oman aikakautensa herkkuruokia. Hyvää ruokahalua! Kyllä ne meillekin maistuvat!