Kasvisruokaa


Kasvislautanen

Maistuuko kasvisruoka?

Kasvisruokabuumi jatkaa voittokulkuaan ainakin mainonnassa ja julkisuudessa. Mikä on tilanteen todellisuus? Tarjotaanko Kangasalla kasvisruokaa?

Kaupungin Ateria- ja siivouspalvelupäällikkö Hannakaisa Haanpää kertoo, että Kangasalla tarjotaan aktiivisesti kasvisruokaa kouluissa ja varhaiskasvatuksessa. Kuulostelemme ja seuraamme palautetta jatkuvasti herkällä korvalla. Kasvisruoat eivät ole vielä päässeet top-kymppi listalle, mutta niille löytyy kuitenkin omat tykkääjät.

Haanpää kertoo, että viikolla 43 aloitamme kahdessa koulu kohteessamme kokeilun, jossa kahtena päivänä viikossa tarjotaan eri ruokavaihtoehtoja linjastoissa. Toinen ruoka on aina kasvipainotteinen. Mielenkiinnolla odotamme palautetta ruokavaihtoehtojen tarjoamisesta.

Tuotantosuunnittelija Tanja Kajavan mukaan Kangasalla on tehty paljon kehitystyötä kasvisten menekin lisäämiseksi. Tuorepalaa tarjotaan joka aterialla ja suositusten mukainen kasvisruokapäivä on ollut jo useamman vuoden ruokalistoillamme. Tämä lisäksi kouluissa tarjotaan salaatti ja tuorepala aineet erikseen eroteltuina. Salaattipöytämme näyttävät herkullisilta. Salaattibuffetteihin liittyvä valinnan vapaus on lisännyt kasvisten menekkiä. Myös lämpimät kasvikset kuuluvat meillä haarukkaruokapäivinä tarjolle. Iloitsemme niiden saamasta suosiosta ja kehittyvästä ruokakulttuuristamme.

Kangasalla otetaan aktiivisesti osaa kampanjoihin. Terveellinen ruoka tuo hyvinvointia jokaiselle. Vasta pidetty Kaappaa kasvis -kampanja sai alakoululaiset keräämään innokkaasti kasviskourallisia. Haanpään mukaan Ateriapalveluissa kokeillaan rohkeasti uutta. Viikolla 41 tarjosimme kouluissa nosteessa olevaa härkäpapua härkispyörykän muodossa. Ikivanha suomessa viljeltävä härkäpapu niittää mainetta hyvällä maulla ja erinomaisella ravintosisällöllään. Suomalainen kehittyvä ruoka tuo myös meille uusia mahdollisuuksia terveyden edistämiseen, iloitsee Haanpää.