Syksyn 2023 Elokuvailtapäivässä esitetyt filmit


Syksyn 2023 Elokuvailtapäivä järjestettiin keskiviikkona 25.10.2023 klo 14–15.30 Kangasala-talossa. Katselimme yhdessä vanhoja lyhytfilmejä ja niiden sisällöstä meille kertoi FM Marja Kaikkonen. Tapahtumassa yhteensä 31 osallistujaa. Tilaisuuteen oli vapaa pääsy. Tapahtuman järjestivät yhteistyössä Valkeakoski-opisto, Kangasalan kirjasto ja Kangasala-talo.

Elokuvailtapäivässä syksyllä 2023 esitetyt filmit

Linkit avautuvat uuteen välilehteen.

Suomen uudenaikaisin kansakoulu 1937 11 min
Eloisa dokumentti Helsingin Aleksis Kiven kansakoulusta, joka oli aikanaan, 1930-luvun lopulla, Pohjoismaiden modernein kansakoulu. Koulua käytiin lapsirikkaassa Kalliossa kahdessa vuorossa klo 8-20, oppilaita oli 2300 ja opettajia 75. Hauskin tunti on täälläkin välitunti, ja varmasti moni lapsi söi parhaan ateriansa koulussa. Mutta virkistävän suihkun sai vain opettajan annostelemana.

Arki alkaa 1959 10 min
Veikko Laihasen ohjaama ja Säästöpankkiryhmän tilaama ”Arki alkaa” on suurten ikäluokkien ongelmia käsittelevä valistuselokuva. Pääosassa Matti Saarisena on 19-vuotias teatterikoululainen (Esko Salminen). Hanttihommasta toiseen käy nuoren miehen tie, työelämän alku ei näytä lupaavalta. Suuret ikäluokat ovat 1960-luvun alussa tulossa työikään, joten uusia työpaikkoja tarvitaan. Mattikin saa hyviä neuvoja: ajattele huomista päivää, hanki itsellesi ammattitaitoa ja tietoa.

Tulkaapa nuoret Tampereelle 1961 9 min
Koululaiset eri puolilta Suomea tutustuvat Tampereen nähtävyyksiin, museoihin ja teollisuuteen.

———————————————-

Potaattisoppaa ja lanttulooraa 1942 8 min
Alkuteksti. Heinät seipäillä kuivumassa. AIV-rehun valmistus. Palstanviljelijäin perunannostotalkoot. Viljelystilan perunannosto. Sokerijuurikkaan korjuu talkoovoimin. Lanttusadon korjuu talkoovoimin.

Hyvää päivää Saarisen perhe 1958 11 min
Fiktiivisessä lyhytelokuvassa pohditaan perheen rahankäyttöä ja säästömahdollisuuksia.

Luova tauko 1956 1 min 19 s
Kahvimainoksessa kahvitellaan kahvilassa, konttoristit kiiruhtavat kahvitauolle, kalamiehet keittävät kahvia nuotiolla, rekkamiehet nauttivat kahvinsa maantien laidassa ja heinäntekijät pellolla.

Tähti-olut 1953 52 s
Olutmainoksessa sirkuksen isä ja poika tasapainoilevat pullojen päällä.

Hän on kuvankaunis 1956 2 min 16 s
Lux-saippuamainoksessa nuori nainen pesee onnellisena kasvonsa saippualla ja miettii, voisiko hänestäkin tulla kaunis kuin filmitähti.

Juurikorven Antti 1959 1 min 5 s
Savukemainos.

Sauna 1947 9 min
”Ikivanhassa perisuomalaisessa savusaunassa on lukematon joukko kirkaissut vastasyntyneen huutonsa.” Kaunis ja runollinen dokumentti syyskesän rauhallisesta lauantai-illasta perinteisine saunomisineen maaseudulla järven rannalla Säkkijärven polkan vauhdittamana.

———————————————-

Katsaus Kangasalan kehitykseen 1965-1971 13 min 37 s
Sisältää Pertti Tulenheimon kuvaamia Kangasalan kunnan arkistofilmejä vuosilta 1953-1981. Osa mykkiä, osassa selostus

Kotiseutujuhla Kangasalla 1953 7 min 12 s
Filmi esittelee Kangasalla pidettyjen kotiseutu- tai pitäjäjuhlien ohjelmaa. Kotiseutujuhlat järjestettiin ensimmäisen kerran 1953, järjestäjänä toimi Kangasala-Seura. Elokuva mainostaa Kangasalaa mainiona matkailupitäjänä, jonka luonnon kauneuden todistaa näkymä Kirkkoharjun näkötornista ja Kaivannon kanavan vehreä maisema. Kangasalan kulttuurin ja historian vaalija Kangasala-Seura toi kotiseutujuhlassa esiin paikkakunnan monipuolisen historian: kirkonkylän halki Tapulinmäelle kulki Kangasalan menneisyyden hahmojen kulkue. Kivikautiset ihmiset, ristiretkiajan pappi, Klaus Fleming huoveineen, Kaarina Maununtytär ja Agathon Meurman vaelsivat juhlapaikalle.