Toivoa, hetkiä, varjoja ja valoa : Taidetila Terran näyttelyt 2022


Kangasalan pääkirjaston Taidetila Terran vuoden 2022 näyttelykalenteri on vahvistettu. Näyttelyitä on kaikkiaan 16. Vuoden avaavat tuttuun tapaan Kangasalan lukion kuvataidekurssilaiset. Teemana on tällä kertaa TOIVO. Myös käsityökoulu Näpsä, kuvataide- ja käsityökoulu Emil sekä Valkeakoski-opiston kädentaito- ja kuvataideryhmät pitävät vuosinäyttelynsä kevään aikana.

Valokuvataidekollektiivi Tiistain näyttelyssä tutkitaan valoa ja pimeyttä. Teemu Ranta pääsee lopulta esittelemään piirustuksiaan ja vesiväritöitään jo koronapandemian vuoksi jo kahteen kertaan siirtyneessä näyttelyssä. Viime vuodelta siirtyi myös Johanna Tervala-Pirskasen, Pirkko Louhelaisen ja Seija Tervalan näyttely Minä, mummo ja naapurin Pirkko. Runot ja akvarellit muodostavat kokonaisuuden, jossa käydään läpi äitiyttä, ikääntymistä ja naisena elämisen moninaisuutta.

Palkittu valokuvaaja Tiia Ennala etsii muusan kanssa karun kotimaan kauneutta kestävään kotimaanmatkailuun sijoittuvan muoti- ja kauneusaiheinen valokuvaprojektin kuvissa. Kesän mittaan nähdään myös kesäkangasalalaisen Tuija Uotilan tekstiilitaidetta ja Katri-Maaria Härkösen käsintehtyä taide- ja käyttökeramiikkaa.

Yksi vuoden kiinnostavimmista näyttelyistä esittelee kangasalalaissyntyisen taidemaalari ja graafikko Maija Ponsi-Pettisen (1925-1991). Ponsi-Pettinen siirtyi Ruotsiin jo vuonna 1948. Hänen teoksiaan on mm. Gävlen, Eskilstunan ja Rauman taidemuseoissa. Terran näyttelyssä on mukana myös varhaistöitä Kangasalan ajoilta.

Syksyn näyttelyissä nähdään maalauksia ja veistoksia. Katariina Kirveen maalaukset kuvaavat hetken tunteita: iloa, surua, ikävää ja rakkautta. Osa teoksista on abstrakteja, mutta toiset taas esittävää taidetta. Syyskuussa Eräperän entiteetit -näyttely esittelee leikkisän kokoelman Tuula Sipilän kierrätyspuuveistoksia ja Eija Mäkelä-Häklin maalauksia. Muusikko-säveltäjä-kuvataiteilija Kusti Vuorisen vahvaväriset maisemamaalaukset ja esittävät puuveistokset ovat vuorossa lokakuussa. Niiden jälkeen nähdään Päivi Lepolan luontoaiheisia maalauksia.

Terran näyttelyvuoden päättää Kangasalan Kuvataiteen Ystävien perinteinen vuosinäyttely.

 

Taidetila Terran vuoden 2022 näyttelykalenteri

12.–27.1. TOIVO – Kangasalan lukion kuvataidekurssien perinteinen vuosinäyttely

1.–18.2. Valokuvataidekollektiivi Tiistai: Valossa ja pimeässä, lähellä ja kaukana

22.2.–11.3. Teemu Ranta: Haasteita paperilla. Piirustuksia ja vesiväritöitä

15.3.–1.4. Johanna Tervala-Pirskanen, Pirkko Louhelainen ja Seija Tervala: Minä, mummo ja naapurin Pirkko. Runoja ja maalauksia

4.–22.4. Valkeakoski-opiston kädentaito- ja kuvataideryhmien näyttely

25.4.–6.5. Kuvataide- ja käsityökoulu Emilin Kangasalan toimipisteen oppilastöiden näyttely

10.–27.5. Käsityö- ja muotoilukoulu Näpsän oppilastöiden näyttely

31.5.–17.6. Tiia Ennala: Matkalla muusan kanssa – kauneutta karussa kotimaassa -valokuvaprojektin näyttely

21.6.–8.7. Tuija Uotila: 65 kesää Kangasalla. Taidetekstiilejä

12.7.–29.7. Katri-Maaria Härkönen: Käsillä. Käsin tehtyä taide- ja käyttökeramiikkaa

2.8.–19.8. Maija Ponsi-Pettinen, taidemaalari ja graafikko

23.8.–9.9. Katariina Kirves: Hetkiä. Maalauksia

13.–30.9. Silmällisiä. Tuula Sipilän kierrätyspuuveistoksia ja Eija Mäkelä-Häklin maalauksia

4.10.–21.10. Kusti Vuorinen: Maalauksia ja veistoksia

25.10.–11.11. Päivi Lepola: Valoja ja varjoja. Maalauksia

7.12.–5.1. Kangasalan Kuvataiteen Ystävät ry:n vuosinäyttely

 

Taidetila Terran tulevat näyttelyt tapahtumakalenterissa (linkki avautuu uuteen välilehteen)