Ruutanan yllä voi nähdä toukokuussa ilmalaivan
Kangasalan kaupunki tilaa Kelluu Oy:ltä ilmakuvauksia Ruutanan alueelle. Kuvaukset kattavat noin 91 hehtaaria ja ne toteutetaan kauko-ohjattavalla ilmalaivalla, joka kerää paikkatietoa kameroilla ja sensoreilla. Aineistoa hyödynnetään laajasti mm. päivittämällä kantakarttaa ja 3D-kaupunkimallia digitoimalla kohteita ilmakuvista.

Kelluu Oy:n kuvauksia tekevä ilmalaiva Pyhäselän yllä, Niittylahdessa. Kuva: Kelluu Oy.
Kangasalan kaupunki on tilannut Kelluu Oy:ltä ilmakuvauksia Ruutanan alueelle. Ilmakuvaus suoritetaan kevään aikana, kun puiden lehdet eivät ole vielä täysikokoisia. Arvioilta siis toukokuun aikana. Lennettävä alue on kooltaan noin 91 hehtaaria. Kuvaukset tehdään kauko-ohjattavalla miehittämättömällä ilmalaivalla.
– Kauko-ohjattavaan ilmalaivaan päädyttiin alueen suuruuden takia ja siksi, että kaupungin omalla droonilla ei pysty tekemään multispektrikuvauksia, kertoo Kangasalan kaupungin maanmittausinsinööri Simo Veijalainen.
Ilmalaiva kerää paikkatietoa alukseen kiinnitetyillä kameroilla ja sensoreilla. Multispektrikuvauksilla tehdään kasvillisuus- ja kosteusindeksiaineistoja. Ilmalaiva on kooltaan noin 12-metrinen ja se pystyy suorittamaan tehtävää yhtäjaksoisesti jopa 12 tuntia. Ilmalaiva käyttää polttoaineena vetyä eli se ei vapauta ilmaan lainkaan hiilidioksidia. Ilmalaiva on myös lähes äänetön. Kuvaukset ovat täysin tietoturvalliset, eikä lopputuloksesta voi tunnistaa yksittäisiä ihmisiä.
– Ilmalaivamme ovat päästöttömiä, turvallisia ja lähes äänettömiä. Ne tarjoavat kustannustehokkaan tavan kerätä erittäin tarkkaa dataa laajoilta alueilta. Tänä kesänä niitä nähdään laajasti niin Suomessa kuin esimerkiksi Ruotsissa. Keräämäämme dataa hyödynnetään kaupunkien, metsien ja teollisuusalueiden suunnittelussa ja kehittämisessä. Tuloksena syntyy älykkäämpiä, ketterämpiä ja kilpailukykyisempiä ympäristöjä, jotka vastaavat tulevaisuuden haasteisiin, kertoo Kelluu Oy:n asiakkuuspäällikkö Teijo Meriläinen.
Tuotettavat aineistot ovat ortoilmakuva, pistepilvi, mesh-pintamalli, kasvillisuusindeksi ja kosteusindeksi. Lisätietoja Kelluu Oy:n toiminnasta löydätte yrityksen verkkosivuilta www.kelluu.com.
– Aineistoja hyödynnetään laajasti ja innovatiivisesti syksyn aikana. Hyvät paikkatietoaineistot mahdollistavat älykkäät tavat analysoida ympäristöämme ja suunnitella tulevaa toimintaa, Veijalainen sanoo.
Kantakarttaa tullaan päivittämään digitoimalla kohteita ilmakuvista. Digitointi tarkoittaa karttakohteiden lisäämistä ilmakuvia hyödyntäen, ilman paikan päällä tehtävää maastomittausta. 3D-kaupunkimalliin tuotetaan parempia teksturoituja 3D rakennuksia ja tarkempi maanpinnan muoto. Teksturointi tarkoittaa sitä, että 3D rakennuksien seinäpinnat näkyvät mallissa valokuvamaisena. Kasvillisuusindeksillä ja ortoilmakuvilla pyritään havaitsemaan mm. kirjanpainajatoukan tekemiä tuhoja. Kosteusindeksillä analysoidaan pintavesien kulkua ja lammikoitumista.
Lisätietoja:
Kangasalan kaupunki/paikkatieto
Maanmittausinsinööri Simo Veijalainen, p. 044 481 3030, simo.veijalainen@kangasala.fi