Pirkanmaan Jätehuolto laajentaa muovipakkausten keräystä ja tuo maksuttomat sekajäteastiat kiinteistöille


Pirkanmaan Jätehuollon tiedote 13.12.2018

 

Alueellinen jätehuoltolautakunta päätti 12.12. kokouksessa jätetaksan ja lietetaksan vuodelle 2019. Uutena lautakunta päätti myös kunnan toissijaiselle vastuulle kuuluvan jätteen taksan (TSV-taksa). Taksat koskevat Pirkanmaan Jätehuollon 17 omistajakuntaa (liete: ei Nokia).

Muovipakkausten keräys laajenee

Muovipakkausten keräys kiinteistöiltä laajenee Pirkkalan ja Tampereen lisäksi Kangasalan, Lempäälän, Nokian ja Ylöjärven taajama-alueille. Muovipakkaukset kerätään isoista, ajoneuvonosturin avulla tyhjennettävistä jätesäiliöistä. Kiinteistö voi liittyä keräykseen omalla syväsäiliöllä tai Pirkanmaan Jätehuollolta vuokrattavalla säiliöllä.

– Muovipakkausten keräys kiinnostaa taloyhtiöitä. Pirkkalan ja Tampereen pilottialueilla noin 70 kiinteistöä on aloittanut muovipakkausten keräyksen. Keskittymällä taajamiin ja isoihin keräysvälineisiin haluamme varmistaa muovinkeräyksen ympäristöhyödyt, kertoo tekninen päällikkö Timo Varsala Pirkanmaan Jätehuollosta.

Maksuttomat jäteastiat

Uutena taksaan tulevat maksuttomat sekajäteastiat (harmaa, 140 l – 660 l), joiden vuokra sisältyy astian tyhjennyshintaan. Sama koskee biojäteastioita sekä maksuttomia lasi- ja metalliastioita.

– Astia toimitetaan jätehuoltoon liittyville uusille asiakkaille, tai jos kuljettaja ilmoittaa rikkoutuneesta jäteastiasta. Haluamme uudistuksella varmistaa asianmukaiset ja työturvalliset jäteastiat kiinteistöille, kertoo Timo Varsala.

Tyhjennyshinnat

Sekajätteen ja biojätteen tyhjennyshintoja on tarkistettu kuljetuskustannusten muutoksiin perustuen. Esimerkiksi sekajäteastian (240 litraa) tyhjennys maksaa kunnasta riippuen 4,53-6,63 €/tyhjennys ja biojäteastian 3,72-6,14 €/tyhjennys. Jäteastioiden tyhjennyshinnat ovat Suomen Kiinteistöliiton tekemän Indeksitalo-vertailun mukaan Pirkanmaan Jätehuollon alueella maan edullisimmat.

– Kuntalaisten kukkarossa näkyy 17 kunnan välinen yhteistyö, keskitetysti kilpailutetut kuljetukset ja onnistuneet jätteenkäsittelyn investoinnit. Kustannushyöty siirtyy suoraan asukkaille ja Pirkanmaan elinvoiman edistämiseen, kertoo toimitusjohtaja Harri Kallio Pirkanmaan Jätehuollosta.

Aluejätepisteitä käyttävien vuosimaksut pysyivät ennallaan: vakinainen asuinkiinteistö 110,15 €, yksin asuva 73,53 € ja vapaa-ajan kiinteistö 61,45 €.

Myös kartongin, lasipakkausten ja metallin keräyshinnat pysyivät ennallaan. Pirkanmaan Jätehuolto tarjoaa maksuttoman metallin ja lasipakkausten keräyksen kiinteistöille, joilla on sekajäte ja biojäte.

Lietehinnat

Myös sako- ja umpikaivolietteiden tyhjennyshinnat pysyivät lähes ennallaan. Taksan kuljetushinnat perustuvat kilpailutukseen. Kuljetusmaksuissa säännöllinen tyhjennys on edullisinta ja päivystystyhjennys kalleinta. Lietteen käsittelymaksut ovat kuntien vesilaitosten vastaanottomaksujen mukaisia. Sakokaivojen ja pienpuhdistamojen käsittelymaksut ovat 9,92 –23,75 €/kuutio ja umpikaivojen 2,11–9,92 €/kuutio.

Vastaanottohinnat

Pientuojahinnat jäteasemilla ja jätekeskuksissa pysyvät lähes ennallaan. Sekajätteen minimimaksu laskee 7 eurosta 5 euroon. Maksutta jäteasemille ja -keskuksiin voi tuoda kodin vaarallisia jätteitä, sähkölaitteita sekä lajiteltuja hyötyjätteitä (paperi, kartonki, metalli, lasipakkaukset).

Vuoden 2019 hinnat julkaistaan vuodenvaihteessa Pirkanmaan Jätehuollon verkkosivuilla www.pjhoy.fi/hinnat