Lamminrahkan tori: kuin aukio metsässä


Lamminrahkan torin yleissuunnitelma on valmistunut ja nähtävillä  11.12.2109 asti osoitteessa https://www.kangasala.fi/asuminen-ja-ymparisto/kaupunkisuunnittelu/viheraluesuunnittelu/

Tori Mossin puistokadulta päin kuvattuna. Taka-alalla esiintymislava penkkeineen, myyntikojuja ja kiipeiltävä veistos.

Tori rakentuu Lamminrahkan ytimeen koulukeskuksen, päivittäistavarakaupan ja liikuntapuiston väliin. Se jatkuu aikanaan ratikkapysäkin aukiona Mossin puistokadun toiselle puolelle. Torille on hyvät yhteydet kaikkialta Lamminrahkasta ja kauempaakin: vieressä Mossin puistokadulla on bussipysäkit ja ratikkapysäkkivaraus, torilla on laaja pyöräparkki ja sen eteläpuolella kaksitasoinen paikoitusalue.

Ote Lamminrahkan eteläosan asemakaavan havainnekuvasta. Tori rajattu punaisella.

– Torin suunnittelua on innoittanut ajatus metsäaukiosta, kertoo torin suunnitellut maisema-arkkitehti Anni-Maija Fincke Ramboll Finland Oy:stä.

Metsäaukosta muistuttavat torin molemmilla laidoilla olevat vapaamuotoiset metsäsaarekkeet, joilla on erilaisia metsäpuiden lajikkeita. Penkit ja esiintymislava ovat kuin tukkeja, jotka ovat ryhmittyneet aukiolle ikään kuin sattumalta. Toisen puuryhmän alla torikiveys on tumman harmaata, kuin metsän varjopaikka ja muutoin kiveys on vaaleaa hiekan ruskeaa, kuin metsäaukion valoisa keskus.

Tumman ja vaalean kiveyksen teema jatkuu myös Mossin puistokadulla Lamminrahkan keskustan kävelypainotteisella osuudella (shared space). Myös valaistuksella luodaan tunnelmallista ja luonnonläheistä valon ja varjon vaihtelua tasaisen yleisvalon sijaan. Lisäksi pylväsvalaisimissa on gobo-valaisimet, joilla voidaan luoda torin kiveykseen erilaisia kuvioita. Puuryhmiä valaistaan lisäksi kohdevalaisimin.

Ote torin yleissuunnitelmasta. Torin itäpuolella Mossin puistokatu ja länsipuolella varaus leikkipuistolle.

Torilta on varattu tilaa myyntikojuille, kahviloiden ja ravintoloiden terasseille sekä tapahtumille. Valaisinpylväisiin tulee varaukset tapahtumasähkölle ja keskeisellä paikalla on ilmoitustaulut. Tori voi toimia luontevasti esimerkiksi torille avautuvien koulukeskuksen, päiväkodin, kauppojen tai ravintoloiden tapahtumapaikkana tai liikuntapuiston turnausten palvelukeskuksena.

Tavoitteena on, että tori olisi elävä paikka myös muulloin kuin tapahtumien aikaan ja että siellä myös oleskeltaisiin kauttakulun sijaan. Torin vieressä on varaus leikkipuistolle ja myös itse torilta on varattu tilaa liikunnalle ja oleskelulle. Liikkumiseen innostavasta toritoiminnasta pyydettiin ideoita Pitkäjärven yläkoulun oppilailta 9.10.2019. Nuoret saivat äänestää suosikkiaan kymmenestä vaihtoehdosta. Ääniä annettiin noin 240 ja suosikkeja olivat mm. riippukeinukatokset, kiipeiltävä taideteos ja pingispöydät. Toimintoon on tarkoitus integroida taidetta ja se suunnitellaan ja toteutetaan

Kangasalan viher- ja taideohjelman kautta.

Näkymäkuva torille etelästä katsottuna. Etualalla kahvilan terassialuetta ja myyntikojuja, taaempana, esiintymislava penkkeineen ja metsäpuiden ryhmiä.

Tori rakennetaan samassa yhteydessä Lamminrahkan koulukeskuksen kanssa eli vuonna 2023.

Suunnitelmat
Sijaintikartta, suunnitelmat ja lisää havainnekuvia ovat ladattavissa kahden viikon ajan myös täältä: https://we.tl/t-bdfASVSVN5

Lisätietoja

Kangasalan kaupunki:

kaupunginpuutarhuri Jari Järvinen
p. 050 550 9079, jari.jarvinen(at)kangasala.fi

suunnittelija Milla Santalehto
p. 044 481 3009, milla.santalehto(at)kangasala.fi

Lamminrahkan projektipäällikkö Sanna Karppinen
p. 040 133 6329, sanna.karppinen(at)kangasala.fi

www.lamminrahka.fi

Ramboll Finland Oy: 

maisema-arkkitehti Anni-Maija Fincke
p. 040 548 0918, anni-maija.fincke(at)ramboll.fi

miljöösuunnittelija Maria Rautajoki
p. 050 372 8528, maria.rautajoki(at)ramboll.fi