Lamminrahkan eritasoliittymän taideteoksessa leijailevat lehdet


Lamminrahkan eritasoliittymän taideteos on valaistusta vaille asennettu. Lahdentiellä kulkijoita ilahduttavat sillan kaiteisiin kiinnitetyt, teräksestä valmistetut lehdet, jotka merkkaavat uusien Ojalan ja Lamminrahkan kaupunginosien sisääntuloväylän. Tampereen puoleisessa kaiteessa lehdet ovat syksyn väreissä ja Kangasalan puolella kevään väreissä. Teoksen nimi onkin ”Kevät ja Syksy”.  Taideteosta täydentää vielä tammikuussa asennettava valaistus ja valtatien eteläpuolen meluseiniin kesällä 2020 asennetavat varpuskuvat.

Näkymä valtatien rampeilta Tampereen suunnasta (syksyn värit).

Lehdet leijailevat koko sillan leveydeltä ja ovat erikokoisia ja -muotoisia. Lehdet on toteutettu perforoidusta teräksestä ja niitä on yhteensä 65 kpl. Lehdet näkyvät paitsi valtatielle, teräsverkkokaiteen läpi ja yli myös sillalla kulkijoille ja tekevät siten pitkähkön sillan ylittämisestä jalankulkijoille ja pyöräilijöille kiinnostavampaa. Teoksen on suunnitellut tamperelainen, poikkitaiteellinen ROP-taiteilijaryhmä, jonka muodostavat kuvataiteilija (AMK) Tuomo Rosenlund ja diplomi-insinööri Pekko Orava ja teosten ideaa on työstetty yhdessä Kangasalan kaupungin Lamminrahka-projektin kanssa.

– Halusimme luoda betoniseen siltaan sitä elävöittävää, orgaanista liikettä, ja puun lehdet olivat mukana heti alkuvaiheen luonnoksissa. Pyrkimyksenä oli saada mahdollisimman kolmiulotteinen tunne kaksiulotteiseen pintaan, ja sitä kautta syntymään vaikutelma liikkeestä, kertoo visuaalisesta suunnittelusta vastannut kuvataiteilija Tuomo Rosenlund.

Lähikuva Kangasalan suunnasta (kevään värit).

Valtatien eteläpuolelle, uuteen meluseinään tulee viisi 3 x 8 metrin kokoista, teippaamalla toteutettua kuvateosta. Kuvissa esiintyy lentäviä ja oksalla istuvia lintuja, varpusia. Neljässä teoksessa varpuset ovat lennossa, yhdessä teoksessa ne istuvat oksalla. Teokset sijoitetaan niin, että istuvat varpuset ovat keskellä, ja kaksi lentokuvaa sen molemmin puolin. Linnut ja luontoelementit ovat toteutettu teoksiin mustan, harmaan ja valkoisen sävyillä, taustat ovat värikkäitä yksivärisiä. Värit kuvastavat vuodenaikoja, talvi, kevät, kesä ja syksy saavat oman kuvansa. Varpunen valikoitui linnun malliksi koska se symboloi positiivisia arvoja. Varpunen on levinnyt ympäri maailman, ja se on yksi tunnetuimmista linnuista. Varpunen on aina viihtynyt ihmisen läheisyydessä, niin maanviljelyksessä kuin kaupungeissa. Varpunen muistuttaa yhteisöllisyydestä, ilosta, kekseliäisyydestä ja ystävällisyydestä. Se on pieni mutta onnellinen otus, joka esiintyy Lamminrahkan kuvissa intoa täynnä. Teoksien piirrokset ovat yksinkertaisia ja helposti havaittavia ja katsottavia, koska niiden ohi ajetaan nopeasti. Värikös tausta tekee niistä näyttäviä ja iloisia.

– Myös meluseinän kuvissa on tavoitteena kuvastaa liikettä, mutta tällä kertaa menemistä ja tulemista kodin, työn ja muiden matkojen välillä. Ideana oli, että kotirampille palatessa tutut linnut lentelevät tervehtämään, viimeisessä kuvassa varpunen laskeutuu keväiselle kotiniitylle, kertoo Rosenlund.

Lamminrahkaan on tarkoitus toteuttaa myös muuta taidetta Kangasalan tekeillä olevan ympäristö- ja taideohjelman mukaisesti. Ohjelma tulee kaupunginvaltuuston hyväksyttäväksi ensi vuoden alussa. Pysyvien teosten ja rakenteiden lisäksi ympäristö- ja taideohjelman rahoituksella on tarkoitus järjestää väliaikaista taidetta ja tapahtumia eri alueille.

– Taidetta tulee Lamminrahkaan erityisesti keskeisille kävelyn ja pyöräilyn reiteille kuten torille, ulkoilureittien varsille ja alikulkuihin. Taide lisää reittien elämyksellisyyttä ja siten omin jaloin kulkemisen houkuttelevuutta. Taidetta on suunniteltu lisäksi yhteisön kannalta merkittäviin paikkoihin, kuten Lamminrahkan sydämenä toimivaan koulukeskukseen ja esimerkiksi leikkipuistoihin, kertoo Lamminrahkan projektipäällikkö Sanna Karppinen.

Eritasoliittymä on Kangasalan ja Tampereen yhteishanke ja tärkeä kulkureitti uusiin Lamminrahkan ja Ojalan kaupunginosiin. Valtatien liikenne siirtyy rampeilta alas varsinaiselle valtatielle tammikuun lopulla. Eritasoliittymän työmaa hiljenee huhtikuuhun asti, jolloin alkavat vielä liittymän viimeistelytyöt päällystysten, vihertöiden ja tiemerkintöjen osalta. Liittymä valmistuu elokuussa 2020. Ojala-Lamminrahkan rakentaminen jatkuu kevättalvella 2020 käynnistyvällä Mossin puistokadun eli Ojala-Lamminrahkan pääkadun rakennusurakalla. Lamminrahkan yhtiömuotoisten tonttien haku alkaa helmikuussa 2020 ja kaupunkipientalo- ja omakotitalotonttien haku alkuvuodesta 2021.

Lisätietoja:

Kangasalan kaupunki, Lamminrahkan projektipäällikkö Sanna Karppinen
p. 040 133 6329, sanna.karppinen(at)kangasala.fi
www.lamminrahka.fi

ROP-taiteilijaryhmä, kuvataiteilija Tuomo Rosenlund
p. 040 511 8010, tuomo.rosenlund(at)gmail.com
www.rop.fi