Lamminrahkan ensimmäisten pientalotonttien haku alkaa 1.2.2021


Karttakuva Lamminrahkan Haltijamäen aleen pientalotonteista

Haettavaksi tulee 8 omakotitalotonttia ja 28 kaupunkipientalotonttia. Tontit sijaitsevat lähellä Lamminrahkan keskustaa: koulukeskukselle, liikuntapuistoon ja muihin keskustan palveluihin on matkaa enintään 700 metriä. Pienehkön tonttikoon sanelee tonttien sijainti lähellä ratikkapysäkkivarausta, vain noin 300 metrin päässä.

Karttakuva Lamminrahkan asemakaava-alueesta, jolle rakentuu pientaloasutusta

Hakuun tulevat pientalotontit merkitty punaisella (kortteleista 1519, 1520, 1521 ja 1523). Asemakaavoitetun alueen rajaus mustalla pistekatkoviivalla.

– On todella hienoa saada Lamminrahkan alueelta pientalotontteja vihdoin haettavaksi. Näitä on kysytty paljon: Uusi kaupunginosa kattavine palveluineen aivan Tampereen rajan tuntumassa on haluttua aluetta. Vuodenvaihteessa meillä oli haettavana 31 kaupunkipientalotonttia Vatialan Linkosuon alueelta ja ne menivät kaikki varaukseen. Hakijoita oli noin kaksinkertainen määrä, kertoo Kangasalan kaupungin vs. tontti-insinööri Simo Veijalainen.

Haettavat tontit sijoittuvat Haltijanmäen kylään ja kukkulan ympäristöön, jonne rakentuu alustavasti myös yhtiömuotoisia pientaloja, paritaloja ja rivi- ja kerrostaloja. Kukkulan itärinne jätetään rakentamattomaksi metsämaaksi. Haltijanmäen kylän keskus on kukkulan kupeeseen rakennettava, ulkoilureitistön varrella sijaitseva leikkikenttä kuntoportaineen. Haltijankaaren katu rakennetaan turvalliseksi hidaskaduksi, jonka varrella on istutuksia ja pysäköintipaikkoja sekä jätepisteet: tonteilla ei sallita omia jätepisteitä, vaan jätteet tuodaan Pirkanmaan Jätehuollon syväkeräysastioihin. Tonteilta on viheralueiden läpi turvallinen reitti koulukeskukselle, ilman kokoojakatujen ylityksiä.

Tonttien pinta-alat vaihtelevat välillä 220-450 m2 ja rakennusoikeudet välillä 155-240 kerrosneliömetriä. Kaikki tontit vuokrataan. Vuokra on 5 % tontin hinnasta. Rakennusoikeus määrittää tontin hinnan, joka on 360 euroa kerrosneliömetriltä. 180 kerrosneliömetrin tontin vuokra on siis 3240 euroa vuodessa. Vuokra-aika on 50 vuotta.

Karttakuva Lamminrahkan Haltijamäen aleen pientalotonteista

Havainnekuva Haltijanmäen alueesta. Hakuun tulevat pientalotontit rajattu punaisella katkoviivalla (kortteleista 1519, 1520, 1521 ja 1523).

Asemakaavamääräysten mukaan tonteille saa rakentaa enintään vajaan kolmen kerroksen korkuisen rakennuksen. Pohjoisimmat omakotitalotontit ovat rinnemaastossa, muutoin maasto on suhteellisen tasaista. Katon tulee olla harjakatto, mansardikatto tai porraskatto.  Laatuohjeessa on ohjeistettu lisäksi mm. rakennuksen ja autosuojan sijainti tontilla ja julkisivujen ja vesikaton värisävyt. Tavoitteena on värisävyiltään vaihteleva, moni-ilmeinen ja vehreä kaupunkikuva, jota elävöittävät etupihat ja sisäänkäynnit.

Ilmakuva, johon on merkitty Lamminrahkan omakoti- ja kaupunkipientalotontit, jotka ovat haussa 1.2.-12.4.2021.

Ilmakuva Lamminrahkan kevään 2021 hakuun tulevista tonteista.

Rakentamaan pääsee syksyllä 2022, palvelut valmiiksi jo ensimmäisille asukkaille

Lamminrahkan eteläosan asemakaava-alueen kadut, kunnallistekniikka ja viheralueet ovat paraikaa rakenteilla. Haettavana olevat tontit luovutetaan ja niille pääsee rakentamaan reilun vuoden päästä, syksyllä 2022, jolloin myös vesihuolto on jo toiminnassa. Tonttien luovutus on aikataulutettu niin, että lapset pääsevät alueelle muutettuaan aloittamaan Lamminrahkan uudessa koulukeskuksessa: pienten lasten yksikkö (päiväkoti, esikoulu ja luokat 1-2) sekä alakoulu otetaan käyttöön elokuussa 2023. Koulukeskuksen tiloissa on myös runsaasti harrastustoimintaa iltaisin ja viikonloppuisin, myös aikuisille.

Elokuuhun 2023 mennessä valmistuu myös Lamminrahkan liikuntapuisto tekonurmi- ja luistelukenttineen, ulkokuntosaleineen ja padel-kenttineen. Lahdentietä pitkin jo nyt liikennöivä bussilinja 41/42 alkaa pysähtyä Lamminrahkan pysäkeillä niin ikään 2023. Samaan rakennukseen alakoulun kanssa rakennettava yläkoulu valmistuu arviolta 2020-luvun lopussa ja siihen asti yläkouluikäisiä palvelee Pitkäjärven yläkoulu Vatialan keskustassa, noin kolmen kilometrin päässä.

Tontit arvotaan, ei pisteytystä

Tonttihaku päättyy 12.4.2021. Tontit jaetaan arpomalla. Arvonta suoritetaan kaikkien kelpoisuusvaatimukset täyttävien hakijoiden kesken. Tontteja ei varata tai luovuteta Kangasalan, Sahalahden tai Kuhmalahden kunnilta kymmenen viime vuoden kuluessa asemakaavatontin tai rakennuspaikan saaneille. Hakijan tulee olla yksi tai useampi yksityishenkilö, ei rakennusliike tai muu yhteisö. Tontti varataan ja vuokrataan vain sitä hakeneille: tontin vuokraaja ei voi vaihtua eikä uutta vuokraajaa voi tulla hakeneidentilalle.  Jokaiselle tontille arvotaan myös varasijan saaja.

Tontteja esitellään Kangasalan Prisman kaupunki-infossa torstaina 11.2.2021 klo 15-18 ja maastossa lauantaina 13.2.2021 klo 12-15. Lisätietoja Kangasalan kaupungin tonttisivuilta, kangasala.fi/tontit

Infolaatikko

  • Kangasalan Lamminrahka ja Tampereen Ojala muodostavat yhden Tampereen seudun merkittävimmistä aluekehityshankkeista.
  • Lamminrahkaan rakentuu koti noin 8000 asukkaalle ja Ojalaan noin 4500 asukkaalle.
  • Lamminrahka on suunniteltu vehreäksi, sympaattiseksi pikkukaupungiksi, jossa luonto alkaa kotiovelta ja rakennukset henkivät vanhan kaupungin tunnelmaa, mutta nykyajan arkkitehtuurin keinoin. Kaikki arjen palvelut ovat lähellä ja joukkoliikenne kulkee jo nyt.
  • Lamminrahkan ensimmäiset 14 yhtiömuotoista asuinkorttelia varattiin kesällä 2020. Ensimmäiset kerrostalo-, rivitalo- ja yhtiömuotoiset pientaloasunnot tulevat ennakkomarkkinointiin 2021. Eritasoliittymä Lahdentielle valmistui elokuussa 2020.
  • Asumisen lisäksi Lamminrahkaan rakentuu työpaikka-alueita Lahdentien varteen. YIT on varannut kolme korttelia kauppa-aluetta varten ja Wasa Group kaksi korttelia toimitilarakentamista varten.

Lisätietoja:

Kangasalan kaupunki:
vs. tontti-insinööri Simo Veijalainen, p.040 133 6371,
simo.veijalainen(at)kangasala.fi

Lamminrahkan projektipäällikkö Sanna Karppinen,  p. 040 133 6329                                            sanna.karppinen(at)kangasala.fi

Kaupungin tonttisivut:
www.kangasala.fi/tontit

Lamminrahkan verkkosivut:
www.lamminrahka.fi