Lamminrahkaan tulossa Kangasalan ensimmäinen puukortteli – toteuttajiksi valittu Rakennusliike Tikirak Oy ja YH Kodit Oy


Puukortteli sijoittuu aivan Lamminrahkan keskustan tuntumaan, liikuntapuiston ja koulukeskuksen viereen, Rissonkadun varrelle. Kortteliin rakennetaan viiden kerrostalon lisäksi ensiasunnoiksi sopivia rivitaloasuntoja sekä korkeatasoisia hirsiparitaloja. Puukerrostalojen runko rakennetaan CLT-elementeistä eli ristiinliimatusta massiivipuusta ja asunnot ovat täysin valmiita työmaalle tullessaan. Myös julkisivut ovat puuta. Korttelin rakennusoikeus on 11 600 kerrosalaneliömetriä, mikä tarkoittaa arviolta noin 260 asukasta. Kerrostaloasunnoista osa on vapaarahoitteisia ja osa YH Kodit Oy:n kohtuuhintaisia asuntoja. Korttelin rakentamisen on määrä käynnistyä vielä tänä vuonna ja viimeiset rakennukset valmistuvat arviolta vuonna 2026.

Puukortteli 1525 punaisella.

Puukortteli (kortteli 1525) rajautuu kolmelta sivulta metsään ja ulkoilureitteihin, mutta se sijaitsee silti aivan Lamminrahkan palvelujen äärellä: Liikuntapuisto tekonurmi-, padel- ja luistelukenttineen ja fitness-puistoineen on aivan vieressä ja koulukeskukselle, torille ja keskustan palveluihin on noin sata metriä. Korttelin kohdalla on bussilinjan 29 pysäkit ja eritasoliittymän pysäkeille on vajaa 200 metriä.

Korttelin rakentaja valittiin kolmen hakijan joukosta, tontinkäyttösuunnitelman ja konseptinkuvauksen perusteella. Valintaan vaikuttivat muun muassa puun määrä rakennusten rungossa ja julkisivuissa, perheasuntojen määrä, ideat arjen helpottamiseksi sekä rakentamisen ja käytön aikainen hiilijalan- ja -kädenjälki. Tontinkäyttösuunnitelman laati Arkkitehtitoimisto Q’Ark Oy.

Havainnekuva Rissonkadun varren puukerrostaloista (Arkkitehtitoimisto Q’Ark Oy).

Puun käytön lisäksi korttelin hiilijalanjälkeä pienentävät muun muassa vihreän sähkön käyttö rakentamisessa, aurinkopaneelit, käyttöveden säästötoimenpiteet, energiatehokas ilmanvaihto ja jäteveden lämmöntalteenotto. Julkisivun aukotusta optimoidaan energiankulutuksen näkökulmasta ja materiaaleiksi valikoidaan aikaa kestäviä. Korttelin toteutetaan sähköautojen latauspisteitä sekä sähkökäyttöinen yhteiskäyttöauto koko korttelin asukkaille. Tavoitteena on lisäksi tehdä vähintäänkin osa rakennuksista A-energialuokkaan.

Rakennusliike Tikirak Oy on urakoinut puukerrostaloja Tampereen Hervantajärvelle sekä Härmälään.

– Puurakentaminen on osa ekologista tulevaisuutta, vaikka sen määrä on toistaiseksi ollut vielä vähäistä. Asukkaat arvostavat entistä enemmän luonnonmukaisia rakennusmateriaaleja asumisessa ja asumisen hiilijalanjälki painaa yhä enemmän osto- tai muuttopäätöstä tehtäessä. Haluamme olla osaltamme mukana kehittämässä modernia puukerrostaloasumista Kangasalle, kertoo paikallisen Rakennusliike Tikirak Oy:n toimitusjohtaja Jouni Walden.

– Korttelin suunnitelmat vastaavat hienosti Kangasalan ja Lamminrahkan kestävän kehityksen tavoitteisiin: Tavoitteemme on olla hiilineutraali vuoteen 2030 mennessä. Tämän korttelin myötä Kangasala käynnistää myös määrätietoisen puurakentamisen edistämisen, kertoo Kangasalan kaupungin elinympäristöjohtaja Sirkku Malviala.

Puukortteli oli viimeinen hakuun tullut Lamminrahkan eteläosan asemakaava-alueen asuinkortteli. Seuraavat asuinkorttelit tulevat haettavaksi Lamminrahkan pohjoisosan asemakaava-alueelta, arviolta 2024.

Lamminrahkan valmiit kadut avataan liikenteelle keväällä. Koulukeskuksen ensimmäinen vaihe (päiväkoti, esi- ja alkuopetus, alakoulu) ja liikuntapuisto ovat parhaillaan rakenteilla ja valmistuvat kesällä 2023.

Lisätietoja:

Kangasalan kaupunki:
Lamminrahkan projektipäällikkö Sanna Karppinen
p. 040 133 6329,  sanna.karppinen(at)kangasala.fi

Rakennusliike Tikirak Oy:
toimitusjohtaja Jouni Walden
p. 050 5737 007, jouni.walden(at)tikirak.fi

YH-Kodit Oy:
 toimitusjohtaja Janne Tuominen
p. 010 227 3016, janne.tuominen(at)yhkodit.fi