Kuhmalahden kirkonkylän osayleiskaava tuo 85 uutta omakotitonttia Kuhmalahdelle


Kaava tuli voimaan elokuussa ja Kangasalan kaupunki tähtää uusien tonttien luovuttamiseen jo syksyn aikana. Suuri ja monipuolinen tonttivalikoima tarjoaa mahdollisuuksia väljästä omakotiasumisesta yritystoiminnan harjoittamiseen.

Yleisnäkymä Kuhmalahdelta. Kuva: Kangasalan kaupunki.

Kangasalan valtuuston kesäkuussa hyväksymä Kuhmalahden kirkonkylän osayleiskaava tuli voimaan 14.8.2023. Kaavassa on yhteensä 85 uutta omakotitonttia Kuhmalahden kirkonkylän ja Puntarin alueella. Uudet tontit sijoittuvat muun muassa Vähä-Pennon alueelle Kivisalmentien ja Längelmäveden ympäristöön, Salokankaantien ja Harhalan tilan ympäristöön sekä Puntarinraitin varrelle. Tonteista 62 sijoittuu yksityisten maanomistajien maalle ja 23 tonttia sijoittuu kaupungin omistamille maille. Lisäksi 16 Längelmäveden rannalla sijaitsevaa loma-asuntoa on mahdollista muuttaa vakituisiksi asunnoiksi.

Luovutettavaksi tulossa monenlaisia tontteja

Kaupungingeodeetti Teemu Valkolehto kertoo, että kaupunki pyrkii saamaan uudet tontit luovutettavaksi vielä syksyn aikana. Valkolehdon mukaan varsinkin isoimmat tontit mahdollistavat esimerkiksi hevosen pidon tai kotitarveviljelyn omakotitalon yhteydessä.

– Miksi ei rakentaisi vaikkapa omaa golfviheriötä puttausharjoituksia varten? 2000 neliömetrin tonttikin on jopa neljä-viisi kertaa suurempi kuin Kangasalan keskustan läheisyydessä sijaitsevat tontit. Ajattelisin, että Kuhmalahden tontit sopisivat hyvin väljyyttä, omaa pihaa ja yksityisyyttä arvostaville omakotiasujille, Valkolehto visioi.

Kyläkeskukseen, Kivisalmentien tuntumaan on kyläkaavassa varattu alueet tiiviimmälle rakentamiselle, esimerkiksi rivitalolle tai lähipalveluille, mikäli tarpeita muodostuu tulevaisuudessa.

Kolmelle Pohjantien varressa sijaitsevalle kaupungin tontille voidaan rakentaa omakotitalon lisäksi yritystoimintaa palveleva rakennus.

– Tontit sopisivat hyvin sellaisille yrittäjille, joilla on tarvetta varastolle tai omalle tuotantotilalle tai jotka haluavat tehdä työtä oman kodin yhteydessä, kuvailee Business Kangasala Oy:n toimitusjohtaja Päivi Kuusivaara. –  Kesäisin alueella on paljon kausiasukkaita, mikä luo mahdollisuuksia siihen liittyville liitännäiselinkeinoille.

Kuhmalahden vahvuudeksi Kuusivaara mainitsee kyläkaupan, juuri valmistuneen koulun sekä aktiivisen kyläyhteisön tapahtumineen. Kaupungingeodeetti Valkolehto nostaa esiin myös uudet asukkaat, jotka lisäävät palveluiden käyttöä ja parhaimmillaan tuovat uusia ideoita kehittämiseen. Kuhmalahti on myös ehdolla Pirkanmaan vuoden kyläksi.

Yleiskuva Pohjasta. Kuva: Kangasalan kaupunki.

Tonttipörssipalvelu kaupungin verkkosivuilla

Kangasalan kaupunki on tehnyt verkkosivuilleen tonttipörssipalvelun, jonka kautta myös yksityiset maanomistajat voivat ilmoittaa myynnissä olevista tonteistaan:
kangasala.fi/ Asuminen ja ympäristö / Asuminen, rakentaminen ja tontit / Yksityisten tonttipörssi

Kylätilaisuus Kuhmalahdella 26.9.

Kangasalan kaupunki järjestää 26.9. Kuhmalahden koululla kylätilaisuuden, jossa esitellään tarkemmin uuden kyläyleiskaavan tarjoamia rakentamismahdollisuuksia sekä yksityisille maanomistajille suunnattua tonttipörssiä.

Lisätiedot:

suunnitteluarkkitehti Jenni Joensuu-Partanen
p. 040 133 6469, jenni.joensuu-partanen@kangasala.fi

kaupungingeodeetti Teemu Valkolehto
p. 050 596 9125, teemu.valkolehto@kangasala.fi

Kuhmalahden kirkonkylän osayleiskaava karttapalvelussa:
https://kartat.sweco.fi/kangasala/, Voimassa olevat osayleiskaavat