Kangasalan vuoden 2020 rakennushanke


Kangasalan kaupungin viranomaislautakunnan työryhmä on valinnut vuoden 2020 rakennushankkeen. Valittu kohde on Kangasalan Parkki Oy:n pysäköintitalo Kangasalan keskustassa. Valinnan perusteluna ovat tulevaisuuteen katsovat tekniset ja kaupunkikuvalliset ratkaisut.

Kangasalan vuoden 2020 rakennushanke, ilmakuva pysäköintitalosta

Kuva: Simo Veijalainen

Vuoden rakennushanke: Pysäköintitalo
Rakennuttaja: Kangasalan Parkki Oy
Suunnittelija: Esa Niva, arkkitehti
Vastaava työnjohtaja: Marko Halonen, rakennusmestari

 

Vuoden rakennushankkeeksi valittu pysäköintitalo sijaitsee Kangasalan keskustassa uudistuvalla, kaupunkikuvallisesti keskeisellä paikalla. Kohdetta on kutsuttu nimellä ”Suomen kaunein parkkihalli”, sillä sen suunnittelussa on kiinnitetty erityisesti huomiota elämyksellisyyteen. Rakennus keskustelee luontevasti ympäröivän kaupunkitilan kanssa niin aukion, hautausmaan kuin valtatienkin suuntaan.

Hankkeen yhteydessä toteutetut taideteokset saivat kangasalalaiset pohtimaan taiteen merkitystä kaupunkitilassa ja siivittivät osaltaan Kangasalan ympäristö- ja taideohjelman laatimista. Julkisivuarkkitehtuurissa on toteutettu monia muitakin raikkaita ja ympäristöä elävöittäviä ratkaisuja. Puusäleikön patinoituessa ja viherseinän köynnösten kasvaessa seinät tulevat muuttamaan ulkoasuaan ajan kuluessa. Pysäköintitalossa on myös viherkatto sekä aurinkopaneeleita.

Vuoden rakennushankkeeksi 2020 valittu pysäköintitalo herätti keväällä valmistuessaan runsaasti keskustelua. Kritiikkiä nostattanut sisäänkäynnin kapeus onnistuttiin korjaamaan hyvin nopeasti. Pysäköintitalo palvelee tällä hetkellä laajaa asiakaskuntaa ja on myös edellytys monelle tulevalle keskustan kehittämishankkeelle. Maamerkkinä toimiva katseenkerääjä ei näytä perinteiseltä pysäköintitalolta.

Vuoden rakennushankeen valinnan voidaan todeta olleen vuonna 2020 positiivisesti haasteellinen tehtävä, sillä esimerkillisesti onnistuneita rakennuksia on vuoden aikana Kangasalle valmistunut paljon. Työryhmä päätti näin ollen jakaa varsinaisen vuoden rakennushanke-tittelin lisäksi kunniamaininnan, jonka sai Pikkolaan Puusepäntielle rakennettu asuinkerrostalo, As Oy Kangasalan Puusepänkulma.

Kerrostalohankkeessa on toteutettu rohkeasti saman katon alla eri tyyppisiä asuntoja. Yhteistiloihin on kiinnitetty erityistä huomiota esimerkiksi sijoittamalla kattokerrokseen saunaosasto. Myös julkisivuarkkitehtuuri värityksineen on onnistunut hyvin.

Lisätietoja:

Johanna Venäläinen, rakennustarkastaja
p. 050 550 9088, johanna.venalainen(a)kangasala.fi

Mari Seppä, kaupunginarkkitehti
p. 044 431 4177, mari.seppa(a)kangasala.fi

 

Kangasalan pysäköintitalon seinä, jossa näkyy värikäs taideteos