Ajankohtaista Kangasalan ja Pälkäneen alueen koronarokotuksista


Olkavarteen pistetään rokotetta

Koronarokotusten saatavuudessa on tällä hetkellä haasteita. Suomeen saatavien rokoteannosten määriä on leikattu hetkellisesti hyvin merkittävästi. Tämä vaikuttaa myös Kangasalan ja Pälkäneen yhteistoiminta-alueen rokotusten toteuttamiseen.

Alueella oli suunnitelmissa aloittaa ensi viikolla yli 80-vuotiaiden ja heidän kanssaan samassa taloudessa asuvien omaishoitajien rokotukset, mutta rokotteen saatavuusongelmien vuoksi ryhmän rokottaminen ei ole vielä mahdollista. Tämän ryhmän rokottaminen aloitetaan heti, kun rokotetta pystytään toimittamaan kuntiin. Uusia rokotetilauksia ei voida tällä hetkellä tehdä eikä rokottamista näin ollen laajentaa uusiin ryhmiin. Tilanteet muuttuvat hyvin nopeasti, joten rokotetta voi olla taas saatavilla nopeallakin aikataululla.

Huom. Kaikki ensimmäisen rokoteannoksen saaneet henkilöt saavat toisen annoksen suunnitellusti.

Rokotukset käynnistyivät Kangasalan ja Pälkäneen yhteistoiminta-alueella 13.1. Rokotukset ovat sujuneet hyvin. Rokoteannoksia on tilattu tähän mennessä noin 900 henkilön rokottamista varten. Rokoteannosten määrä on todellisuudessa suurempi, sillä yhdestä ampullista saa useimmiten 5 annoksen sijaan 6 annosta. Tämän viikon loppuun mennessä kaikki tilatut rokotusannokset saadaan rokotettua.

Tavoitteena on ollut, että Suomen koronastrategian mukaisen rokotusjärjestyksen mukaan ryhmä 1 (listaus alla) saadaan rokotettua ensimmäisen rokotuksen osalta tammikuun aikana. Tämän suhteen ollaan hieman tavoiteaikataulusta edellä.

  1. Teho-osastojen henkilökunta (erikoissairaanhoito)
  2. Todettuja tai epäiltyjä covid-19-potilaita hoitavien vuodeosastojen ja päivystysosastojen sekä ensihoidon henkilökunta (erikoissairaanhoito)
  1. Todettuja tai epäiltyjä covid-19-potilaita hoitavien infektiovastaanottojen henkilökunta, koronanäytteenottojen henkilökunta ja koronavirusdiagnostiikkaa tekevä laboratoriohenkilökunta
  2. Sosiaalihuollon iäkkäille henkilöille tarkoitettujen asumispalvelujen ja ympärivuorokautisen hoivan henkilökunta ja asukkaat
  3. Kriittinen sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstö rajatusti, esimerkiksi elinsiirtoyksikköjen henkilökunta

Nyt jäädään odottamaan, että rokotteita tulee lisää ja että rokotuksia päästään laajentamaan myös muihin ryhmiin. Seuraavana rokotusvuorossa ovat ikääntyneet henkilöt ja henkilöt, joilla on vakavia koronavirustaudille altistavia perussairauksia. Ajanvarauksesta ja tarkemmasta rokotusjärjestyksestä tiedotetaan, kun rokotetta voidaan taas tilata lisää. Kaupungilla on valmius jatkaa rokotuksia hyvinkin nopealla aikataululla, kun rokotteita saadaan lisää.

Lisätiedot:
hoitotyön johtaja, Jenni Aunio-Ahmavuo, jenni.aunio-ahmavuo(a)kangasala.fi