Runebergin torttuja


Runebergintorttu

Liputamme 5.2. Runebergin päivää. Päivän viettoon kuuluu perinteisesti Runebergin tortut, joiden reseptin uskotaan olevan Runebergin vaimon, Fredrikan kehittelemä. Runeberg oli runoilija, kirjailija sekä toimittaja. Vuonna 1804 syntynyttä Runebergiä kutsutaan kansallisrunoilijaksi ja häntä pidetään merkittävänä vaikuttaja kansallisaatteen syntymiselle Suomessa.

Runebergin torttuja tarjoamme Kangasalan kaupungin hoivakohteissa 5.2.2019 päiväkahveilla. Originaalia reseptiä emme paljasta, mutta tässä yksi varteen otettava Runebergin torttujen leivontaohje, josta syntyy herkullisia torttuja.

Runebergin tortut
200 g margariinia tai voita
1 dl sokeria
1 dl fariinisokeria
2 kananmunaa
3 dl vehnäjauhoja
1 dl piparkakkumuruja tai korppujauhoja (tai 1/2 dl piparkakkumuruja ja 1/2 dl mantelijauhetta)
2 tl leivinjauhetta
1 dl maitoa tai kermaa
(tippa karvasmanteliöljyä)
(tippa kardemummaa)

Koristeeksi ja kostukkeeksi:
omenamehua
n. 250 g paiston kestävää vadelmahilloa
1,5 dl tomusokeria
1 rkl vettä

Vaahdota margariini ja sokerit. Lisää kananmunat yksitellen vatkaten. Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää kuivat aineet ja maito/kerma yhtä aikaa sekoittaen taikinaan. Halutessasi lisää karvasmanteliöljy. Jaa taikina vuokiin. Paina taikinaan syvennys ja lisää nokare vadelmahilloa. Jätä osa hillosta myöhempään koristeluun. Paista n. 200 *C n. 15-20 min. Kostuta jäähtyneitä torttuja omenamehulla ja lisää leivosten keskelle vadelmahilloa. Pursota vedestä ja tomusokerista sekoitettua tahnaa hillon ympärille. Nauti iloisella sydämellä.