Erityisruokavaliot
Erityisruokavaliokäytännöt Kangasalan kaupungin ateriapalveluissa
Lapselle tai oppilaalle tarjotaan tarvittaessa erityisruokavalio, joka perustuu vakavaan ruoka-allergiaan tai sairauteen. Ruoka-allergiaan tai sairauteen liittyvä erityisruokavalio toteutetaan hoitavan tahon laatiman selvityksen perustella. Erityisruokavaliotiedot kirjataan Kangasalan erityisruokavaliolomakkeelle tai hoitavan tahon selvitykseen. Huoltaja tai täysi-ikäinen opiskelija on vastuussa voimassa olevasta selvityksestä.
Lapselle tai oppilaalle voidaan tarjota myös kasvisruokavalio, joka voi sisältää maitoa ja munaa. Ruokasaliruokailussa (pääsääntöisesti koulut) on vapaasti tarjolla kasvisruoka, joka voi sisältää maitoa ja munaa sekä maidoton ruokajuoma. Ryhmäruokailussa (pääsääntöisesti varhaiskasvatus) huoltaja ilmoittaa eettisen ruokavalion erityisruokavaliolomakkeella.
Lievissä ruoka-allergioissa ei tarvita erityisruokavaliota. Lievät ruoka-allergiat huomioidaan ruokailutilanteessa siirtämällä oireita aiheuttava tuote sivuun.
Selvitykset terveydenhuollosta
Milloin tarvitaan selvitys terveydenhuollosta?
Huoltajan ilmoitus
Missä tilanteessa riittää huoltajan ilmoitus tai ilmoitusta ei tarvita?
Erityisruokavalioselvitysten toimitus
- Päiväkotiruokailu: päivähoidon henkilöstölle, joka toimittaa selvityksen kohteen keittiölle
- Kouluruokailu: oman koulun keittiölle sekä kopio luokanopettajalle/-valvojalle
Tai
- Sähköinen erityisruokavalioselvitysten toimitus suomi.fi palvelun kautta
Erityisruokavaliolomake
Huoltajan/täysi-ikäisen vastuulla on erityisruokavaliotietojen toimittaminen sekä ajan tasalla pitäminen. Uusien asiakkaiden tulee palauttaa selvitykset hyvissä ajoin. Uusi ruokavalio saadaan voimaan seuraavaan erikoisruokavalioiden tuotantoerään selvityksen toimittamisen jälkeen.
Tietosuoja
Toimittamalla erityisruokavaliotiedot huoltaja antaa luvan kyseisten tietojen käyttöön varhaiskasvatuksessa/koulussa/iltapäiväkerhossa sekä keittiöllä. Tiedot kirjataan ateriapalvelun tuotannonohjausjärjestelmä Jamixiin sekä varhaiskasvatuksen asiakkailla myös eVaka -järjestelmään. Erityisruokavaliotiedot poistetaan asiakkuussuhteen päättymisen jälkeen.
Muutos ruokailupaikassa tai erityisruokavaliossa
Hoitopaikan tai koulun vaihtuessa huoltajan/täysi-ikäisen tulee toimittaa ajantasainen selvitys uuteen kohteeseen ja muistaa ilmoittaa vanhaan kohteeseen muutoksesta. Hoitavan tahon laatima ajantasainen selvitys tulee toimittaa erityisruokavalioselvitysten toimitusohjeiden mukaisesti.
Erityisruokavalion purkamiseen riittää huoltajan ilmoitus. Erityisruokavalion purkaminen tulee tehdä kirjallisesti, joko erityisruokavaliolomakkeella tai sähköpostilla. Näin varmistat asiakassuhteen päättymisen.
Tarkemmat erityisruokavalio käytännöt
Erityisruokavalio tarjotaan terveydenhuollon selvityksen perusteella tai huoltajan/täysi-ikäisen ilmoituksella seuraavasti:
Selvitykset terveydenhuollosta
Seuraavat erityisruokavaliot tarjotaan vain terveydenhuollon selvityksen perusteella:
Ruoka-allergia
Selvityksen laatijana on hoitava taho (erikoissairaanhoito, perusterveydenhuolto, yksityinen lääkäri tai ravitsemusterapeutti). Ruoka-allergia, josta tulee vakavia oireita (esim. anafylaksia, laaja-alainen vaikea ihottuma). Selvitys tehdään vain vakavista perusruoka-allergioista, joiden vaikutus voidaan todentaa. Ruoka-allergiaselvitykset ovat pääsääntöisesti määräaikaisia.
Vakavia allergiaoireita aiheuttavat ruoka-aineet korvataan ruokailijalle sopivilla ruoka-aineilla. Ruokailukohteessa on myös oltava tieto allergiaoireista ja mahdollisen adrenaliinin käytöstä sekä siitä, miten ruokailijaa hoidetaan, jos hänen epäillään saaneen vahingossa vältettävää ruoka-ainetta. Saattaa sisältää tuotteiden oletetaan sopivan, jos anafylaksian vaaraa ei ole ilmoitettu. Jos anafylaksian vaaraa ei ole ilmoitettu ja saattaa sisältää tuotteet eivät kuitenkaan sovi, kyseisen raaka-aineen kohdalle tulee lisätä tiedosta erityismaininta.
Turvaruoka
Selvityksen laatii ravitsemusterapeutti. Selvityksen edellytyksenä on pitkäaikainen, erittäin valikoiva, kasvua ja kehitystä vaarantava syöminen. Selvitys on aina määräaikainen. Turvaruokaselvitys on osa lapsen ravitsemushoitoa ja siihen valitaan muutamia ateriapalveluiden valikoimissa olevia energialisäkkeitä, kappaletuotteita ja välipalatuotteita. Tarvittaessa ravitsemusterapeutti neuvottelee ateriapalvelun kanssa muista sopivista turvaruoista.
Keliakia
Hoitava taho laatii pysyväisluonteisen selvityksen, kun keliakia todetaan. Lisäksi ilmoitetaan, jos gluteeniton kaura ei sovi. Vehnä, ruis ja ohra korvataan gluteenittomilla viljoilla ja gluteenittomilla valmisteilla. Ruokailussa tarjotaan kauraa tai vehnä-/ohratärkkelystä sisältäviä ruokia, jos niiden käyttöä ei ole erikseen kielletty. Keliakialiiton suosituksen mukaisesti ammattikeittiömme tulkitsee ruoan gluteenittomaksi, kun valmisruoka sisältää gluteiinia alle 20 mg/kg.
Vegaaniruokavalio
Terveydenhuollossa laaditaan alaikäiselle erityisruokavalioselvitys. Myös terveydenhoitaja voi laatia selvityksen. Vegaaniruokavalioon siirtyvä lapsi tai alaikäinen nuori ohjataan terveydenhuollossa ravitsemusterapeutille.
Vegaaniruokavalio ei sisällä lainkaan eläinkunnan tuotteita. Ateriapalvelut eivät käytä täydennettyjä elintarvikkeita tai ravintolisiä vegaaniruoanvalmistuksessa. Vegaaniruokavaliota noudattavan tulee itse huolehtia ruokavalion riittävästä ravitsemuksesta.
Muut pitkäaikaissairaudet
Selvityksen laatii ravitsemusterapeutti tai lääkäri. Sairauden mukainen ruokavaliohoito.
Huoltajan/täysi-ikäisen ilmoitus tai ei ilmoitusta lainkaan
Seuraavissa tapauksissa riittää huoltajan /täysi-ikäisen ilmoitus tai ilmoitusta ei tarvita lainkaan:
Laktoosi
Selvitystä terveydenhuollosta ei tarvita. Tarjolla oleva ruoka on laktoositonta tai tarjolla on vapaasti laktoositon (juoma) vaihtoehto.
Koulut: Tietoa ei tarvitse erikseen ilmoittaa. Ruokailutilanteessa valitaan laktoositon tuote.
Varhaiskasvatus ja ruokailussa erityistä tukea tarvitsevat: Huoltaja ilmoittaa tiedon erityisruokavaliolomakkeella (*RUOKAILUTILANTEESSA HUOMIOITAVA Ruokajuoma laktoositon). Ruokailutilanteessa valitaan laktoositon tuote.
Diabetes
Selvitystä terveydenhuollosta ei tarvita. Ruoka on samaa kuin muidenkin ruokailijoiden ruoka. Keittiölle tulee ilmoittaa tieto tyypin 1 diabeteksesta vain, jos tarvitaan välipala koulupäivän aikana. Huoltaja ilmoittaa tiedon erityisruokavaliolomakkeella (MUUTA HUOMIOITAVAA Diabetes).
Lievät ruoka-allergiat
Selvitystä terveydenhuollosta ei tarvita. Ruokailija ei tarvitse erityisruokavaliota. Jos ruokailija saa lieviä, itsestään ohimeneviä, oireita huomioidaan se ruokailutilanteessa siirtämällä kyseinen ruoka-aine syrjään.
Koulut: Tietoa ei tarvitse erikseen ilmoittaa. Ruokailija siirtää lieviä oireita aiheuttavat tuotteet sivuun.
Varhaiskasvatus ja ruokailussa erityistä tukea tarvitsevat: Huoltaja ilmoittaa ruokailutilanteessa sivuun siirrettävät ruoka-aineet tarvittaessa erityisruokavaliolomakkeella (*RUOKAILUTILANTEESSA HUOMIOITAVA kohdassa).
Eettinen ja uskonnollinen ruokavalio sekä kasvisruokavaliot
Selvitystä terveydenhuollosta ei tarvita. (Pois lukien vegaaniruokavalio).
Ruokasaliruokailu (pääsääntöisesti koulut): Tietoa ei tarvitse erikseen ilmoittaa. Ruokasaliruokailussa on vapaasti tarjolla kasvisruokavaihtoehto, joka voi sisältää maitoa ja munaa.
Ryhmäruokailuun (pääsääntöisesti varhaiskasvatus) on mahdollista saada kasvisruokavalio, joka voi sisältää maitoa ja munaa: Huoltaja tai täysi-ikäinen ilmoittaa tiedon erityisruokavaliolomakkeella (*PYSYVÄ EETTINEN RUOKAVALIO). Ruoka tulee ryhmään tilauksesta.
Muut erityisruokavalioasiat
Kelan korvaamat kliiniset ravintovalmisteet ja muut lääkärin määräämät ravintolisät
Huoltaja toimittaa keittiölle lääkärin sairaudenhoitoon määräämät valmisteet tai tuotteet, joita on välttämätöntä käyttää koulupäivän tai hoitopäivän aikana.
Ruoka-ainekokeilut
Uusien ruoka-aineiden kokeiluja ei tehdä ateriapalveluissa. Ruoka-ainekokeilut tehdään kotona.
Yksilölliset tuotemerkit
Ateriapalvelut käyttävät ruoanvalmistukseen sopimustuotteita. Ateriapalvelulla ei ole velvollisuutta käyttää yksilöllisiä tuotemerkkejä tai harvinaisia raaka-aineita. Käytössä on ravitsemuksellisesti vastaava tuote.
Noutamaton erityisruokavalioruoka kouluissa
Mikäli erityisruokavaliota ei haeta kahteen viikkoon, erityisruokavalion valmistus keskeytetään. Ilmoita pitkästä poissaolosta keittiölle.
eVaka
Varhaiskasvatusasiakkaiden ruoka valmistetaan hoitovarauksen perusteella. Jos hoitoa ei ole varattu, erityisruokavalioruokaa ei valmisteta.
Henkilökunta
Erityisruokavaliot tehdään vain vakavan allergian tai sairauden perusteella. Vakavat oireet on osoitettava hoitavan tahon selvityksellä tai työterveyshuollosta annettavalla lausunnolla. Työterveyshuollosta voi pyytää lausunnon vain, mikäli tietystä ruoka-aineesta tulee työntekijälle vakava oire tai merkittävä terveysvaikutus. Mikäli tilanteen vakavuus ei selviä annetusta lausunnosta, ateriapalvelut ottavat yhteyttä työntekijään lisäselvitystä varten. Lieviin ruoka-allergioihin ei valmisteta erityisruokavaliota. Samat periaatteet koskevat niin henkilökuntaa kuin lapsia.

Erityisruokavalioiden valmistus
Erityisruokavaliot valmistetaan pääosin omassa erityisruokavaliokeittiössämme, jossa työskentelee ammattitaitoisia dieettikokkeja. Erityisruokavalioateriat voivat poiketa päivän muusta ruuasta. Vaikeisiin ruoka-allergioihin suhtaudutaan vakavasti. Mikäli lapsen ruokailu vaatii erityistä huomiota, voidaan järjestää yhteinen tapaaminen, johon kutsutaan perhe, terveydenhuollon, varhaiskasvatuksen tai koulun sekä ateriapalvelun edustajat. Tarvittaessa myös ateriapalvelu ottaa yhteyttä perheeseen tai muihin tahoihin.
Erityisruokavaliot ruoka-allergioissa
Valmistamme erityisruokavalioita ruoka-allergisille vain silloin, kun allergia aiheuttaa vakavia oireita ja siitä on olemassa terveydenhuollon ammattilaisen tekemä selvitys. Lievissä ruoka-allergioissa erityisruokavaliota ei tarvita. Voimassa olevien kansallisten ohjeiden mukaan lieviä oireita ei tule hoitaa välttämisellä, vaan altistamisella ja asteittaisella siedättämisellä. Tavoitteena on mahdollisimman monipuolinen ruokavalio. Jos ruokailija saa lieviä ja itsestään ohimeneviä oireita, tilanne huomioidaan ruokailutilanteessa siirtämällä kyseinen ruoka-aine syrjään.
