Kouluyhteistyö

Rajoitetut palvelut 8.-18.4.

 • Kirjastopalvelut painottuvat varausten lainaukseen ja palautukseen.
 • Kirjastoauto ei tällä tietoa liikennöi. Suosittelemme uusimaan lainoja joko verkkokirjastossa tai puhelimitse soittamalla pääkirjaston numeroon 050 4073903. Välittäkää tietoa myös oppilaiden vanhemmille. Kirjoja voi palauttaa kirjaston muihin toimipisteisiin, ja varaukset ovat noudettavissa pääkirjastosta.
 • Hyllyille ei pääse valitsemaan kirjoja.
 • Kirjastojen palautusluukut ovat auki ympäri vuorokauden.
 • Kirjastot ovat auki palveluaukiolojen mukaan. Omatoimiajat eivät ole käytössä.
 • Kirjastotilan asiakasmäärää rajoitetaan tarpeen vaatiessa, jotta turvavälit on mahdollista säilyttää. Rajattu tila ei mahdollista käyntiä koko luokan kanssa kerralla.
 • Opastuksia ei järjestetä.
 • Aikuisilla tulisi olla kasvomaskit tai visiirit kirjastossa asioidessaan.
 • Kirjastosta voi tilata luokalleen kirjapaketin esim. lukupiirejä varten, noudon voi sopia johonkin kirjaston toimipisteeseen. Muistakaa olla liikkeellä hyvissä ajoin toiveidenne kanssa!
 • Kirjaston verkkosivuilla, Facebookissa ja Instagramissa tiedotetaan käytännöistä ja mahdollisista muutoksista.
 • PIKI-verkkokirjaston kautta pääsette tutustumaan kirjastojen e-aineistoihin kuten e-kirjoihin, valikoimaa löytyy myös kouluikäisille. Kysykää lisää kirjastosta!
 • Muistakaa myös Verkkovinkkejä opetuksen tueksi -sivumme.
 • Jos jokin asia askarruttaa, ottakaa yhteyttä omaan kirjastoonne!

 

Kirjaston etäpalvelut kouluille

Nyt korona-aikana, kun kirjastopalvelut ovat muuten rajoitetusti käytettävissä ja kouluillakin voi olla liikkumisen suhteen erilaisia rajoituksia, tarjoamme teille uusia tapoja yhteistyöhön. Haluamme kehittää näitä opettajien toiveet huomioiden, joten jos teille tulee jotain mieleen, ottakaa yhteyttä esimerkiksi Annika Pihlajaan (etunimi.sukunimi@kangasala.fi).

Vinkkejä kirjastoasioista ja tiedonhausta – tietoiskuja etänä opettajan toivomasta aiheesta

Onko PIKI-verkkokirjasto tuttu? Haluaisitteko, että neuvoisimme oppilaillenne miten varaus tehdään? Tai miten he löytävät PIKI-kirjastojen e-kirjoja? Oletteko aloittamassa esitelmien tekoa ja kaipaisitte tukea tiedonhakuun?

Kangasalan kirjastolla on nyt uusi matalan kynnyksen palvelukonsepti: Otetaan Teams-yhteys luokkaanne, ja voimme pitää lyhyen tietoiskun vaikkapa kirjautumisesta verkkokirjastoon. Tai vinkkaamme, miten oppilaat voivat verkkokirjastosta katsoa, onko omaa suosikkisarjaa paikalla kirjastoautossa. Lyhyen etävierailun sisältö muokataan juuri luokkanne tarpeisiin sopivaksi. Ajatuksena on, että oppilaat osaavat hyödyntää paremmin kirjaston tarjoamia palveluita.

Jos kaipaatte tällaista täsmätietoiskua luokallenne, ottakaa yhteyttä Annika Pihlajaan (etunimi.sukunimi@kangasala.fi). Laittakaa sähköpostiin toivomanne aihe ja muutama vaihtoehtoinen aika etäyhteydelle. Kertokaa myös, onko tarkoitus vain näyttää miten homma toimii, vai harjoittelevatko oppilaat samalla omilla koneillaan/puhelimillaan. Ajatuksena on keskittyä yhteen asiaan kerrallaan ja pitää opastushetket lyhyinä.

Kirjavinkkausta etänä

Monilla kouluilla on tällä hetkellä rajoituksia vierailukäytännöissä. Kirjastonhoitajat Annika ja Katja tekevät uuden aluevaltauksen ja tarjoavat kirjavinkkauksia etänä Teamsin kautta, nyt alkuun 1.- tai 2.- luokkalaisille. Jos haluatte, voimme koota valmiiksi paketin vinkattavista kirjoista, jonka voitte noutaa luokan kortille valmiiksi lainattuna jostain kirjaston toimipisteestä. Mikäli olette kiinnostuneita etävinkkauksesta, ottakaa yhteyttä Annika Pihlajaan.

Peligenret tutuksi / pelivinkkausta

Digitaaliset pelit ovat iso osa monen lapsen ja nuoren vapaa-aikaa, ja niitäkin voi lainata kirjastosta. Kirjastonhoitaja Ilarin kiinnostavassa paketissa tutustutaan pelien monipuoliseen maailmaan ja saadaan samalla vinkkejä kiinnostavista peleistä. Lisäksi voidaan tarpeen mukaan antaa tietoa pelien ikärajoista. Vinkkausta tarjotaan 6.-luokkalaisille ja yläkoululaisille. Kokonaisuus sopii monipuolistamaan koulun mediakasvatusta. Koulutus toteutetaan etänä Teamsin kautta. Varatkaa aika luokallenne Ilari Reuhkalalta (etunimi.sukunimi@kangasala.fi).

7.-luokkalaisten etäpaketti PIKI-kirjaston tiedonhausta

Keväällä koostettu kokonaisuus on edelleen koulujen käytössä. Videot ovat piilotettuna kirjaston YouTube-kanavalla. Tehtäväpaketin, joka sisältää linkit videoihin, saa Annika Pihlajalta (etunimi.sukunimi@kangasala.fi).

 

Tervetuloa kirjastoon – avaimia sujuvaan yhteistyöhön

Täältä voit lukea kirjaston kouluille kokoamat ohjeet
 • kirjastovierailut
 • kirjastokortti
 • kirjapaketit

 

Yhteistyöohjelma

Kangasalan koulut ja kirjastot ovat laatineet yhteistyöohjelman yhteistyönsä tueksi. Tavoitteena on, että kaikki kaupungin 1., 4. ja 7. luokat käyvät kirjastossa tai kirjastoautossa saamassa kirjastonkäytön tai tiedonhaun opetusta.

 

PIKI-verkkokirjasto (linkki avautuu uuteen ikkunaan)

 • Etsi teoksia, tee varauksia ja uusi lainojasi
 • Kirjavinkkejä ja uutuuskirjoja, lapsille ja nuorille omat osionsa.
 • Verkkokirjaston kautta löydät myös vinkkejä tiedonhakuun
 • Super-Kaunon Käy kirjastossa! -sivut, joilla tutustutaan kirjastonkäyttöön. Löydät sivuilta myös vinkkejä esitelmän tekoon.
 • Valmiita tiedonhaun harjoituksia löytyy niin ala-kuin yläkoululaisillekin. Kun oppilas on kirjoittanut vastauksen sille varattuun kenttään, tapahtuu tarkistus klikkaamalla, jolloin vastaus muuttuu vihreäksi (oikein) tai punaiseksi (väärin). Tehtäviä voi tehdä joko tietokoneella tai älypuhelimella. Vastauksia kysymyksiin etsitään Piki-verkkokirjastosta.

 

Lukudiplomit

 • Pirkanmaan oma lukudiplomi on päivitetty elokuussa 2020 (linkki avautuu uuteen ikkunaan).
 • Joissakin Kangasalan kouluissa on käytössä Kunnari-lukudiplomi (linkki avautuu uuteen ikkunaan).

 

E-kirjat

PIKI-kirjastoilla on kasvava e-kirjakokoelma, joka sisältää myös koululaisia kiinnostavia kirjoja. Lisätietoa e-kirjoista