« Takaisin tapahtumalistaukseen

Tapahtuman tiedot

Tapahtuman päivä ja aika
29.7.2020 9.8.2020
Tapahtumapaikka
Sahalahden museomakasiini
Vanha Pakkalantie, 36420 Kangasala + Google Map
Verkkosivu
https://www.kangasala.fi/tapahtumapaikka/sahalahden-museomakasiini/
Tapahtuman tyyppi
,

Vilpeilän muistoja -näyttely

Sahalahden museomakasiinilla 29.7.–9.8.2020, ke-pe 14-18 la-su 12-16.

Loppukesän näyttely palauttaa mieliin äskettäin lakkautetun Vilpeilän kyläkoulun 123-vuotisen historian.

Näyttely kattaa kaikki oppiaineet, kuten uskonnon, laskennon, äidinkielen, luonnontiedon ja ympäristöopin.  Mukana ovat myös laulu, leikki ja liikunta sekä piirustus, askartelu ja käsityö. Kotiseutuoppia ja Sahalahden paikallishistoriaa tarjotaan valokuvina isolta näytöltä.

Näyttely esittelee vanhoja koulukirjoja ja opetustauluja. Pahvitauluista ovat esillä Ebba Masalinin Kasvisarja sekä Kustaa Heikkilän varhaiset kotimaata esittelevät taulut Valistuksen maantieteellisestä sarjasta.  Kotimaan eläimiä esittelevät taulut ovat Valistuksen eläintieteellisestä sarjasta. Uskonnonopetuksen osastolla on esillä arvostettuja englantilaisia Nelsonin tauluja.

Vilpeilässä käytetystä opetusvälineistöstä ovat esillä mm. jalallinen helmitaulu ja vanha rullakartta sekä liitutaulun harppi ja isot viivoittimet.  Myös lapsuuden koulun opettamat sankarit Uno Cygnaeus, J. K. Paasikivi ja Urho Kekkonen ovat mukana.

Näyttelyssä voi istahtaa vanhanajan pulpettiin. Pulpettien ergonomiasta ja oikeista istuma-asennoista esitetään valtakunnalliset ohjeet. Oma osastonsa on Vilpeilän kansakoulukuvilla vuosien varrelta. Kouluruokailuakaan ei ole unohdettu.

Näyttelyn kokoaa Kari Elkelä, jonka täksi kesäksi suunniteltu Kaikkihan me Sahalahdella ollaan sukua -näyttely siirtyy kesään 2021.

Vilpeilän muistelu on laajasti esillä myös Kari Elkelä toimittamassa kirjassa Muistoja Sahalahdelta, jonka Sahalahti-Seura julkaisi kesäkuussa 2020.

 

Karin Kalleriat

Muistoja Sahalahdelta

Sahalahden vanhat kuvat ja suvut – Facebook-ryhmä

Kartta