« Takaisin tapahtumalistaukseen

Tapahtuman tiedot

Tapahtuman päivä ja aika
2.10.2019 3.11.2019
Tapahtumapaikka
Kangasala-talon galleria
Kuohunharjuntie 6, 36200 Kangasala + Google Map
Verkkosivu
https://kangasala-talo.fi/tapahtumat/lauri-laine-ja-mari-rantanen-palatsien-valoa/
Tapahtuman tyyppi
  • Tämä tapahtuma on mennyt.

Lauri Laine ja Mari Rantanen: Palatsien valoa

Lauri Laineen ja Mari Rantasen barokki- ja renessanssitaiteesta ja -arkkitehtuurista vaikutteensa ottaneet grafiikan vedokset on ripustettu Kangasala-talon gallerian takaseinälle. Pikkiriikkiset teokset vaativat tarkkaan katsomisen taitoa, jotta niiden hienous avautuu katsojalle. Kahden kuvataiteilijan yhteisnäyttely – Palatsien valoa – on Pirkanmaan aluetaidemuseon tuottama lainattava kiertonäyttely, joka on nähtävillä Kangasala-talon galleriassa 3.11. saakka.

Palatsien valo loistaa Venetsian koristeellisista ikkunoista ja läikkyy barokin runsaissa silkkipuvuissa. Lauri Laineen (s.1946) Figuurit ja Soittajat vievät Espanjan hoviin 1600-luvulle ja Mari Rantasen (s. 1956) auringossa kylpevät koristeelliset geometriset arkkitehtuurimuodot puolestaan Venetsian menneisyyteen.

Lauri Laineen pikkiriikkiset serigrafiat, kooltaan 18 x 12 cm, toisintavat Laineen maalauksia, joissa samat hahmot esiintyvät parin metrin korkuisina. Lauri Laine on syvästi taidehistoriaan perehtynyt taiteilija. Varsinkin espanjalaisen Francisco de Zurbaranin (1598 – 1664) hoviasuiset naispyhimykset ovat vaikuttaneet Laineen taiteeseen, erityisesti Figuureihin ja Soittajiin. Molempien taiteessa hahmojen silkkisten vaatetusten valossa hohtavat pinnat ja laskosten kahina välittyvät katsojalle.

– Olen halunnut olla välittämättä siitä ennakkoluulojen systeemistä, joka koskee suhtautumista vanhaan taiteeseen. Vanha taide on minulle tässä ajassa samalla tavalla läsnä olevaa kuin modernismi ja nykytaide, toteaa Lauri Laine.

Näyttelyssä on Lauri Laineen teosten lisäksi mukana Mari Rantasen pieniä grafiikanlehtiä Konstruktivisti Venetsiassa -teossarjasta. Venetsian koristeelliset kirkot ja palatsit ovat geometrisen leikittelyn aarreaittoja, varsinkin kun auringonvalo suodattuu koristeellisten julkisivujen läpi.

– Olen erityisen kiinnostunut arkkitehtuurista ja maalaustaiteesta. Haluan yhdistellä eri kulttuurin elementtejä omien kokemusteni kautta ja tulkita muiden kokemuksia niin kuin ne ymmärrän, kertoo Mari Rantanen.

Myös Mari Rantanen maalaa pienten grafiikanlehtien vastapainoksi suurikokoisia öljyväriteoksia samasta teemasta.

Palatsien valoa -näyttelyn kuvataiteilijat Lauri Laine ja Mari Rantanen

Molemmat kuvataiteilijat, sekä Lauri Laine että Mari Rantanen, ovat tehneet pitkän ja tuotteliaan uran suomalaisella kuvataiteen kentällä. Molempien teoksia kuuluu lukuisiin kotimaisiin taidekokoelmiin ja molemmat ovat pitäneet useita merkittäviä yksityisnäyttelyitä sekä kotimaassa että ulkomailla ja osallistuneet aktiivisesti ryhmänäyttelyihin.

Lauri Laine on syntynyt 1946 Helsingissä ja opiskellut Suomen Taideakatemian koulussa 1975 – 1979. Hän asuu ja työskentelee Helsingissä. Laine tunnetaan tilaa ja valoa tutkivista abstraktioista, jotka ovat saaneet vaikutteita italialaisesta ja espanjalaisesta renessanssi- ja barokkitaiteesta. www.laurilaine.fi

Mari Rantanen on syntynyt vuonna 1956 Espoossa. Rantanen on opiskellut Suomen Taideakatemian koulussa vuonna 1975 – 1979 ja Pratt Institutessa New Yorkissa 1982 – 1983. Vuonna 1996 – 2000 hän on tehnyt professuuria Tukholman kuninkaallisen korkeakoulun professorina. Nykyisin Rantanen asuu Tukholmassa, New Yorkissa ja kesäisin Tammelassa, Suomessa. Hänen tuotantoonsa kuuluu maalauksia ja grafiikkaa. Hänen taiteelle on ominaista vahvat värit, valo ja geometriset rakenteet. www.marirantanen.com

Palatsien valoa -näyttely Kangasala-talon galleriassa 3.11.2019 saakka.

Kartta