« Takaisin tapahtumalistaukseen

Tapahtuman tiedot

Tapahtuman päivä ja aika
29.3.2023 23.4.2023
Tapahtumapaikka
Kangasala-talo
Kuohunharjuntie 6, 36200 Kangasala + Google Map
Verkkosivu
https://kangasala-talo.fi/tapahtumat/lahella-luontokuvia-ja-potretteja-luonnossa/
Tapahtuman tyyppi
, ,
  • Tämä tapahtuma on mennyt.

Lähellä – Luontokuvia ja potretteja luonnossa

Kangasalalaisen valokuvaaja Joanina Rantalan ja Vuoden luontokuvakilpailun 2018 voittaja, luontokuvaaja Taru Rantalan valokuvanäyttely tuo raikkaan tuulahduksen kauneutta Kangasala-taloon huhtikuussa 2023. Näyttely koostuu luontokuvista ja potrettikuvista luonnossa.

Näyttelyn kuvat pitävät sisällään pehmeän ja sävykkään luonnonvalon valaisemia valokuvia luonnosta ja ihmisestä sen ympäröimänä. Läheltä löytyviä kuvauskohteita, kerroksellisuutta, muotojen ja liikkeen leikkiä sekä tunnelmallisia, ajattomia hetkiä.

Esittely, Joanina Rantala

“Rakkauteni valokuvaamiseen on saanut alkunsa rakkaudestani kuviin. Ajatuksia ja tunteita herättäneet valokuvat ovat saaneet minut katselemaan maailmaa ja sen ilmiöitä linssin läpi jo lapsuudessani. Ihmisten sekä ihmisten välisen yhteyden ja ohikiitävien hetkien kuvaaminen on inspiroinut minua aina. Luontokuvauksen maailmaan olen löytänyt varsinaisesti vasta viime vuosina, haltioituessani uuden kotiseutuni, Kangasalan upeista järvistä ja satumaisista harjuista”, Joanina kertoo.

Kangasalalaiselle Rantalalle on merkityksellistä, että valokuvista välittyy autenttisuus sekä käsinkosketeltava tunnelma: “Valolla, liikkeellä ja muodoilla leikittely, ihmisten eleiden ja tunteiden poimiminen sekä hienojen kuvakulmien etsiminen ovat keinojani tarinan kertomiseen. Pyrin kuvillani tuomaan esiin sitä iloa ja onnea, mikä myös tavallisilta tuntuvissa hetkissä on kätkettynä.”

Joanina Rantala on Kangasalla asuva, Etelä-Pohjanmaalla vuonna 1992 syntynyt itseoppinut valokuvaaja. Hänen töihinsä voi tutustua lisää hänen verkkosivuillaan ja Instagram-tilillään.

Esittely, Taru Rantala

Seinäjokelainen palkittu luontokuvaaja Taru Rantala syntyi vuonna 1969 Alavudella ja vietti lapsuutensa luonnon keskellä, jossa merkityksellinen suhde luontoon syntyi jo varhain. Kiinnostus kuvaamiseen heräsi jo lapsena hänen seuratessaan tätinsä valokuvaamista. Tunnelmien ja hetkien kertominen valokuvin tuntui kiehtovalta. Lapsena Rantala leikki perheensä rikki menneellä pokkarilla luontokuvaajaa lähimetsissä ja tiesi isona hankkivansa oman kameran. Itseoppinut kuvaaja on kuvannut nyt jo 16 vuoden ajan lähiluonnossa Etelä-Pohjanmaalla.

“Tunnelmakuvat luonnosta ja sen yksityiskohdat kiinnostavat minua. Kuvatessaan ei etsi, vaan löytää. Mieli vapautuu ja aistit herkistyvät havaitsemaan erilaisia asioita. Pyrin saamaan kuviini sointuvia värimaailmoja ja kauniita valoja varjoineen. Minulle on suuri ilo, kun katsoja kokee saavansa kuvasta itselleen jotakin merkityksellistä. Silloin ollaan asian ytimessä“, Rantala kuvailee.

Tunnusomaista Tarun kuville on hyvin kapea syväterävyys ja juuri terävyysalueen ulkopuolelle jäävän alueen täyttäminen erilaisilla muodoilla ja väreillä, esimerkiksi valopalloilla.

Vuonna 2018 Rantala voitti Vuoden Luontokuvakilpailun sen silloisen 38-vuotisen historian ensimmäisenä naisena tunnelmakuvallaan kissankellosta (katso kuva). Menestystä on tullut sen jälkeenkin sekä koti- ja ulkomailla. Tunnistettava tyyli on syntynyt vuosien myötä. Näyttelyitä hänellä on ollut jo lähes 20 ympäri Suomea.

Tarun töihin voi tutustua lisää hänen verkkosivuillaan ja Instagram-tilillään.

Näyttelyyn (29.3.-23.4.2023) on vapaa pääsy Kangasala-talon avoinnaoloaikoina.

Kartta