Sähköinen asiointi

Omapalvelu uudistui 22.12.2021. Jos olet käyttänyt Omapalvelua tätä ennen, vanhaan Omapalveluun lähetetyt päätökset ym. eivät ole siirtyneet uuteen Omapalveluun.

Omapalvelu

Vammaispalvelujen sähköisessä asiointipalvelussa voi hakea vammaispalvelulain mukaista vaikeavammaisten kuljetuspalvelua sekä vammaispalvelulain mukaista palvelua tai taloudellista tukea.

Vammaispalvelujen sähköisessä asiointipalvelussa voit

  • tehdä hakemuksen vammaispalvelulain mukaisesta vaikeavammaisten kuljetuspalvelusta
  • tehdä hakemuksen vammaispalvelulain mukaisesta palvelusta tai taloudellisesta tuesta
  • lähettää hakemuksessa tarvittavat liitteet
  • vastata lisäselvityspyyntöön
  • seurata hakemuksen käsittelyn etenemistä ja nähdä maksutietoja
  • saada tiedoksi päätöksen
  • antaa luvan sähköisen asiointipalvelun eli Omapalvelun käytölle, jolloin sinulle voidaan lähettää päätös ja mahdollinen lisäselvityspyyntö sähköisesti. Lupa annetaan Omapalvelussa omat tiedot -sivulla.

Vammaispalvelulain mukaisia palveluja ja taloudellisia tukitoimia voi hakea läpi vuoden (jatkuva hakuaika). Hakijan tuloja ja varallisuutta ei huomioida palveluja myönnettäessä, vaan lähtökohtana on aina vamman tai pitkäaikaisen sairauden aiheuttama haitta. Osa palveluista on tarkoitettu vaikeavammaisille henkilöille ja osassa ei vaadita vaikeavammaisuutta.

Ennen hakemista kannattaa tutustua vammaispalvelujen verkkosivuihin, joilla kerrotaan vammaispalvelulain mukaisista etuuksista. Lisäksi on hyvä lukea tällä sivulla olevat ohjeet ja hakemusten liiteluettelo. Hakemus tulee täyttää huolellisesti.

Huomioithan ensimmäistä kertaa Omapalvelua käytettäessä, että henkilö- ja yhteystietosi ovat oikein ja asiointikanavaksi on valittu Omapalvelu, mikäli haluat päätöksen sähköisesti.

Palveluun kirjautuminen

Omapalveluun kirjaudutaan henkilökohtaisella pankkitunnuksella tai mobiilivarmenteella.

Palvelu toimii seuraavilla selaimilla: Internet Explorer 11, Firefox 3.5 tai uudempi, Opera 10.5 tai uudempi, Crome (uusimmat versiot), Safari uusimmat versiot Mac tietokoneilla.

Palvelussa on päivitys joka kuukauden kolmas viikko keskiviikkoisin klo 11-13, jona aikana yhteys palveluihin voi hetkellisesti katketa.

Jos palvelua käytetään julkisessa tilassa olevalta koneelta, täytyy palvelusta ulos kirjautumisen jälkeen tyhjentää selaimen välimuisti ja sivuhistoria sekä sulkea selain. Lisäksi tulee poistaa mahdolliset tietokoneen kovalevylle tallennetut liitetiedostot.

Toisen puolesta asiointi

Toisen henkilön puolesta voi tehdä hakemuksen sen jälkeen, kun on toimittanut puolesta asioinnin valtakirjan vammaispalvelun sosiaalityöntekijälle ja hän on kirjannut tiedot asiakastietojärjestelmään. Valtakirjalomake löytyy tältä sivulta.

Liitteet

Hakemuksen yhteydessä voi toimittaa tarvittavat liitteet joko pdf-, jpg- tai jpeg-muodossa. Liite voi siis olla myös kameralla otettu kuva asiakirjasta. Yhden liitteen maksimikoko on 2.0 Mt. Liitteitä voi lähettää jälkikäteen myös postin välityksellä, käytä  tältä sivulta löytyvää saatekirjettä.

 

Kuva: Papunetin kuvapankki papunet.net