Palveluseteli

Palveluseteli erikoissairaanhoidon palveluissa

Kangasalan yhteistoiminta-alueella on erikoissairaanhoidon palveluissa käytössä palveluseteli.

Palveluseteli tarkoittaa Kangasalan kunnan antamaa maksusitoumusta. Sillä kunta sitoutuu maksamaan setelissä mainitun summan hyväksymänsä yrityksen erikoislääkäripalvelusta. Loppuosa palvelusta jää potilaan itse maksettavaksi. Palvelusetelitoiminta perustuu lakiin sosiaali- ja terveydenhuollon palvelusetelistä (24.7.2009/569).

Palveluseteleitä käytetään korvaamaan palveluiden ostoja sairaanhoitopiiriltä eli niitä käytetään silloin, jos potilaan sairauden tutkiminen tai hoito edellyttäisi potilaan lähettämistä erikoissairaanhoitoon. Palveluseteliä koskevan lain mukaan setelin käyttäminen on vapaaehtoista.

Palveluseteli antaa potilaalle mahdollisuuden valita hoitopaikkansa ja lääkärinsä esimerkiksi jonon pituuden tai oman maksuosuuden perusteella.

Palvelujen tuottajina ovat 1.1.2020 alkaen Coronaria, Coxa (vain ortopedian osalta), Johanneksen klinikka, Mehiläinen, Pihlajalinna, Terveystalo ja Tullinkulman Työterveys.

Potilaan maksama osuus (omavastuu) vaihtelee riippuen siitä, kenet potilas valitsee palveluntuottajaksi. Palvelusetelin arvo on määritelty siten, että jos potilas valitsee halvimman palveluntuottajan, maksu on samansuuruinen kuin asetuksen mukainen erikoissairaanhoidon asiakasmaksu. Alle 18-vuotiailta ei peritä omavastuuosuuksia poliklinikkakäynneistä, mutta päiväkirurgisista toimenpiteistä omavastuuosuus peritään kaiken ikäisiltä. Omavastuu ei kerrytä maksukattoa.

Ohjeet palvelusetelin käyttämisestä ja hinnasto ovat liitteenä.