Itsehoito ja asiointi verkossa

Itsehoito ja asiointi verkossa sivusto auttaa sinua ja läheisiäsi huolehtimaan terveydestäsi mahdollisimman sujuvasti.

Itsehoito

Itsehoidon avulla voit hoitaa itseäsi osassa sairauksia kotona ilman vastaanotolle hakeutumista. Perusterve henkilö voi itsehoidon avulla selättää flunssan ilman lääkärin tai hoitajan antamaa ohjeistusta. Työssäkäyvien tulee muistaa ottaa yhteys esimieheensä, joilla on useimpien virka- ja työehtosopimusten perusteella mahdollisuus myöntää muutaman päivän sairaspoissaolo työstä. Useimmat työnantajat hyväksyvät nykyään hoitajan antaman todistuksen sairaspoissaolosta, jos vaativat todistusta poissaolosta.

Itsehoito-ohjeita laajasti: https://www.terveyskyla.fi/paivystystalo/päivystykseen/itsehoito-ohjeet

 

Kuume

Normaalissa nuhakuumeessa riittää, että juo riittävästi, koska kehon korkeampi lämpö haihduttaa tavallista enemmän nestettä. Korkeassa kuumeessa voi olon parantamiseksi ja kuumeen alentamiseksi käyttää käsikauppalääkkeinä saatavia parasetamoli- tai tulehduskipulääkkeitä. Ruumiillinen rasitus ei ole kuumeiselle tai itsensä muutoin sairaaksi tuntevalle hyväksi.

Ota yhteys Oma Aseman lääkäri- ja hoitajavastaanotolle, jos korkea kuume kestää enemmän kuin 3-4 päivää tai kuume ei liity tavalliseen nuhakuumeeseen. Älä seuraa kuumeilua kotona, jos kuume nousee uudelleen oltuaan jo selkeästi poissa tai siihen liittyy jatkuva vatsakipu, virtsaamisvaiva, kurkkukipu tai nielemisvaikeus tai jos sinulla on vaikea keuhko-, sydän- tai munuaissairaus.

 

Kurkkukipu

Kurkkukipu on tavallinen flunssan oire. Tällöin siihen yleensä liittyy nuhaa ja yskää sekä lievää lämmön nousua. Flunssan aiheuttamaa kurkkukipua lievittää lämpöisen nesteen juominen. Myös kurkkupastillit ja suuvedet voivat lievittää kivun tunnetta. Jos kurkkukipuun liittyy korkeahko kuume, eikä siihen liity flunssan oireita, voi kysymyksessä olla bakteerin aiheuttama nielutulehdus eli angiina. Kurkku on tällöin punoittava ja siellä voi näkyä vaaleita peitteitä. Tällöin tulisi hakeutua seuraavana arkipäivänä OmaAseman lääkäri- ja hoitajavastaanotolle.

Angiina hoidetaan antibiooteilla. Viruksen aiheuttamaan flunssakurkkukipuun ei antibioottihoito auta.

Tupakka ärsyttää kurkkua kaikissa olosuhteissa.

 

Yskä

Yskä on elimistön normaali puolustusreaktio ja sillä pyritään poistamaan haitallista limaa keuhkoputkista. Yskää voi aiheuttaa myös tupakointi, ilman epäpuhtaudet sekä allergia.
Kun yskä liittyy flunssaan, on hoito oireenmukaista. Runsas nesteen käyttö helpottaa limanerittymistä ja vähentää sen sitkeyttä. Jos yskälle ei ole syytä, yskökset muuttuvat kellanvihreiksi tai verisiksi, tai jos ilmenee hengenahdistusta, kipua hengittäessä tai selvää kuumeen nousua, voi hakeutua OmaAseman lääkäri- ja hoitajavastaanotolle.

 

Ripuli

Ripuli on tavallisesti virus- tai bakteeritartunta. Se saadaan kosketustartuntana tai nauttimalla ravintoainetta, jossa tartuttava virus tai bakteeri on.
Ripuli alkaa usein äkillisesti ja siihen voi liittyä muita suolisto-oireita, kuten oksentelua, vatsan vääntelyä ja kuumetta.
Ripuli aiheuttaa voimakasta nestehukkaa ja tekee nopeasti olon heikoksi, ellei nestettä saada korvattua. Juo runsaasti, vähintään 2 litraa nesteitä vuorokaudessa. Sopivia juomia ovat laimea mehu, marjakeitto, liha- ja kasvisliemi, vesi, kivennäisvesi, tee tai urheilujuoma. Syö pieninä annoksina jotakin kevyttä, kuten näkkileipää, puuroa ja korppuja. Vältä raskaita ja paistettuja ruokia sekä alkoholia. Kahvi ja voimakkaasti maustetut ruoat eivät sovi ripulipotilaalle.

Lapsipotilaille sopii apteekista saatava ripulijuoma (esim. Osmosal). Maitohappobakteerit voivat nopeuttaa ripulista toipumista. Niitä on lisätty elintarvikkeisiin tai saatavilla kapseleina ja tippoina (mm. Gefilus, Rela). Myös jogurtti- ja A-piimätuotteet voivat rauhoittaa vatsaa.
Lääkehiili rauhoittaa usein myös ripulin oireita ja tekee ulosteen mustaksi.
Pikkulasten ripulissa on erityisen tarmokkaasti hoidettava nesteen anto ja jos tässä ei onnistuta ja lapsen vointi näyttää huononevan, on hänet toimitettava päivystävän lääkärin vastaanotolle.

 

Korvakipu

Korvakäytävän tai välikorvan tulehdukset ovat tavallisimpia korvakivun aiheuttajia. Välikorvan tulehdusta edeltää yleensä muutaman päivän kestävä flunssa. Korvakipuun voi myös liittyä kuumeen nousu. Pienillä lapsilla korvatulehdus voi ilmetä huonona ruokahaluna, ärtyisyytenä ja ripulina. Korvakipua lievittää istuma-asennossa tapahtuva lepo. Yöllistä korvakipua voi lievittää tavallisilla lasten kuumelääkkeillä, vaikka varsinaista kuumetta ei olisikaan.
Lapsen oireiden jatkuessa otetaan yhteyttä OmaAsemalle seuraavana arkiaamuna tai viikonloppuna tarvittaessa päivystyspisteeseen.
Kotiapteekissa tulee olla lasten kuumelääkettä.

 

Myrkytykset

Kodeissa on monia aineita, jotka väärin säilytettynä, voivat olla vaaraksi erityisesti lapsille. Tällaisia aineita ovat esim. pesuaineet, erilaiset muut puhdistusaineet, liuotinaineet, lääkkeet ja muut kemialliset aineet. Nämä aineet tulisi säilyttää lukollisissa kaapeissa poissa lasten ulottuvilta.

Ei-syövyttävä myrkky:
Juota uhrille vettä ja yritä saada hänet oksentamaan.
Anna potilaalle tämän jälkeen lääkehiiltä.

Syövyttävät myrkyt, kuten rikkihappo, lipeä ja salpietarihappo:
Juota potilaalle heti maitoa tai vettä. Potilasta ei saa oksennuttaa.

Myrkyttävät liuotinaineet, kuten bensiini, tinneri ja petroli:
juota potilaalle parafiiniöljyä, ruokaöljyä, kermaa, maitoa tai vettä.
Potilasta ei saa oksennuttaa.

Myrkyllistä ainetta iholla:
huuhtele heti runsaalla juoksevalla vedellä ja pese iho saippualla.

Myrkyllistä ainetta silmässä:
huuhtele silmä välittömästi juoksevan veden alla, jatka useita minuutteja.

Syövyttävä kaasu hengityselimissä:
hengitä raikasta ilmaa, lepää.
Älä jää odottamaan myrkytysoireita, vaan soita heti ensiapuun tai Myrkytystietokeskukseen.

Myrkytystietokeskuksen puhelinnumero on 0800 147 111.

Pidä myrkytyksen varalta aina lääkehiiltä lääkekaapissa. Lääkehiili sitoo haitallisia aineita ja vähentää myrkytysriskiä. Anna potilaalle lääkehiiltä, oli hän oksentanut tai ei. Kaikki myrkytykset vaativat lääkärinhoitoa.
Ota heti yhteys ensiapuun.