Mielenterveys- ja päihdepalvelut

Auttava puhelin Korona-pandemian aikana

Maanantaista 23.3 alkaen käynnistyy kuntalaisille tarkoitettu matalan kynnyksen puhelinpalvelun, johon voi soittaa, mikäli koronapandemia herättää ahdistusta tai epävarmuutta. Puheluihin vastaa Mielenterveys- ja päihdepalveluiden hoitotyöntekijä. Keskustelut ovat luottamuksellisia.

Palvelu ei ole Korona-infopuhelin, eikä sitä kautta saa ohjeistusta Korona-viruksen hoitoon tai tutkimiseen.

Palvelu käytössä:  Ma-Pe 12.00 – 15.30

Soita 03 56554050, josta puhelusi ohjataan hoitotyöntekijälle.

 

TIEDOTE 18.3.2020: Mielenterveys- ja päihdepalveluiden ryhmätoiminnot on peruttu. Muu toiminta jatkuu normaalisti, vastaanottokäynnit pyritään pääsääntöisesti hoitamaan puhelimitse.

 

Mielenterveys- ja päihdehäiriöt

Kun olet huolissasi omasta tai läheisesi mielen hyvinvoinnista, ota ensisijaisesti yhteyttä omalle terveysasemalle, neuvolaan, koulu- ja opiskeluterveydenhuoltoon tai työterveyshuoltoon.  Alkuselvittelyä ja tukea antavat esimerkiksi lääkäri, terveydenhoitaja tai sosiaalityöntekijä.

Perusterveydenhuollon mielenterveys- ja päihdepalveluita Kangasalan ja Pälkäneen yhteistoiminta-alueella tarjoavat sosiaali- ja terveyskeskuksen OmaAsemat. Keskusterveysaseman yhteydessä toimii mielenterveys- ja päihdepalveluyksikkö- PILKE. OmaAsemilla arvioidaan tilannetta ja suunnitellaan hoitoa yhdessä omalääkärin kanssa. OmaAsemilla toteutetaan myös palveluohjausta.

Vakavissa mielenterveydenongelmissa, jossa hoidon tarve on välitön, yhteydenotto suoraan Kangasalan terveyskeskuksen päivystykseen tai ilta- ja viikonloppuaikaan sekä pyhäpäivisin Valkeakosken aluesairaalan yhteispäivystykseen tai soita hätänumeroon 112.

Vakavissa mielenterveydenhäiriöissä, joissa hoidon tarve ei ole välitön, avohoito toteutetaan erikoissairaanhoitona Kangasalan mielenterveys- ja päihdepalveluissa. Palveluihin hakeudutaan lääkärin lähetteellä. Avohoidon mielenterveys- ja päihdepalveluita Kangasalan ja Pälkäneen yhteistoiminta-alueella tarjoavat  aikuispoliklinikka, nuorisopoliklinikka, psykiatriset kuntoutumisyksiköt sekä Pälkäneellä sijaitseva asumispalveluyksikkö. Lastenpsykiatriaan (alle 13 vuotiaat) liittyvissä asioissa auttaa perheneuvola, nuorisopoliklinikan palvelut ovat tarkoitettu 13-17 vuotiaille ja muut mielenterveyspalvelut aikuisille.

Mielen hyvinvoinnin tukeminen on kaikkien yhteinen asia. Mielenterveys -ja päihdepalvelut ovat mukana hyvinvoinnin edistämistyössä. Ohessa kootusti alueen HYVINVOINTIA ARJESTA toimintoja.

Omaiset ja läheiset ovat tervetulleita vastaanottokäynneille mukaan. Poliklinikalla on mahdollista saada myös henkilökohtaista omaisneuvontaa Mielenterveysomaiset Pirkanmaa – FinFami ry:n kautta.

 

Yhteystiedot:
Mielenterveys- ja päihdepalveluiden keskus:  +358 3 56554050
Puhelinpalveluajat: maanantai-perjantai 08:00-15:00
Osoite: Myllystenpohjantie 2, 36200 Kangasala.