Koulu- ja opiskeluterveydenhuolto

Ajankohtaista: Psyykkarichat Kangasalan ja Pälkäneen alueen yläkoulujen ja 2. asteen opiskelijoille 3.10.2022 alkaen.
– Anonyymi chat avoinna maanantaisin klo 10-12 ja keskiviikkoisin klo 8-10. Löydät lisätietoja ja chat-kuvakkeen Pikkolan psyykkari -sivulta.

Ajankohtaista: Koulu- ja opiskeluterveydenhuollossa huomioidaan COVID-19
– Ethän tule flunssaisena kouluterveydenhuollon tarkastukseen. Peruthan varatun aikasi heti flunssaoireiden alettua. Suojaamme tällä muita asiakkaita ja hoitohenkilökuntaa.

Ajankohtaista: Kangasalan kaupungin sähköinen perhekeskus on avattu!
– Löydät kaikki lapsille, nuorille ja perheille suunnatut palvelut samasta paikasta. Sivuilta löydät tietoa kaupungin ja kolmannen sektorin palveluista sekä kohtaamispaikoista. Kasvatus ja vanhemmuus – Arjen tietopankki -osiosta löydät lapsen ja nuoren hyvinvointia tukevaa tietoa sekä apua ja vinkkejä erilaisiin kasvatustilanteisiin ja perhearjen haasteisiin.

 

Koulu- ja opiskeluterveydenhuollon toiminta

Kuntien vastuulla on koulu- ja opiskeluterveydenhuollon toteuttaminen alueensa peruskoulujen ja toisen asteen oppilaille. Koulu- ja opiskelijaterveydenhuollon tavoitteena on turvata lapsen ja nuoren kasvu ja kehitys sekä tukea terveellisten elämäntapojen omaksumiseen.

Kouluterveydenhoitajien yhteystiedot (huomioittehan, että terveydenhoitajan vastaanotto ei välttämättä sijaitse koulurakennuksessa)

Koululaisten hammashoito

Opiskelijoiden hammashoito

 

Kouluterveydenhuolto

Kouluterveydenhuollon palveluihin kuuluu ikäkausittaiset terveystarkastukset, joista laajat terveystarkastukset tehdään 1.-, 5.-luokilla sekä yhdistettynä 7.- ja 8.-luokalla yhteistyössä koululääkärin kanssa. Lisäksi kouluterveydenhuollossa hoidetaan koulutapaturmia tai tarvittaessa ohjataan jatkohoitoon. Nuorten ehkäisyasiat hoidetaan oman koulun terveydenhoitajan kautta, ks. pdf-tiedosto sivun oikeasta reunasta.

Omaolon sähköinen määräaikaistarkastuslomake, 5.-luokkalaisen esitietolomake vanhemmille, laajennetaan käyttöön kaikille alakouluille vuoden 2022 aikana. Määräaikaistarkastuksen esitietolomakkeen avulla niin asiakas kuin ammattilainenkin voivat valmistautua tulevaan määräaikaistarkastukseen. 5.-luokkien vanhemmille lähetetään linkki sähköiseen esitietokyselyyn Wilman kautta ennen terveystarkastusta. Lomake edellyttää asiakkaalta vahvaa tunnistautumista Omaolo-palveluun ennen vastaamista.

Sairaanhoito toteutetaan terveysasemilla. Sairaana lasta ei tule lähettää kouluun eikä kouluterveydenhuoltoon sairauden arvioimiseksi. Sairaan lapsen hoitamisesta voidaan kirjoittaa työnantajaa varten todistus ja sitä varten olethan yhteydessä terveydenhoitajaan saman päivän aikana. Todistusta ei kirjoiteta takautuvasti.

Kouluterveydenhoitaja tekee läheistä yhteistyötä muun muassa koululääkärin, kuraattorin, psykologin ja fysioterapeutin kanssa. Nuorten ehkäisyasiat hoidetaan oman koulun terveydenhoitajan kautta.

Peruskoulun oppilaana tai oppilaan vanhempana voit varata kouluterveydenhoitajalle ajan sovitusti tai avoimen vastaanottoajan aikana mennä käymään terveydenhoitajan luona.

Kouluterveydenhuollon palvelu on oppilaille maksutonta.

Perheesi parhaaksi -toimintamalli

Perheesi parhaaksi -toimintamalli on Kangasalan kaupungin kehittämä malli lapsiperheille. Sen avulla turvataan moniammatillinen ja nopea apu matalalla kynnyksellä lapsiperheille. Perhe on meillä aina keskiössä, toimimme kaikki yhdessä, yhteistä työtä tehden, perheiden parhaaksi. Ota vain rohkeasti yhteyttä, jos koet avun tarvetta! Perheesi parhaaksi palaveri on hieno mahdollisuus saada ja tarjota apua tarvitseville.

 

Opiskeluterveydenhuolto

Opiskeluterveydenhuolto tarjoaa terveydenhuolto- ja sairaanhoitopalveluja yhteistoiminta-alueen 2. asteen opiskelijoille kotipaikkakunnasta riippumatta. Opiskeluterveydenhuoltoon voi olla yhteydessä kaikissa terveyteen ja hyvinvointiin liittyvissä asioissa.

Opiskeluterveydenhuolto on ennaltaehkäisevää terveydenhuoltotyötä. Tavoitteena on ylläpitää ja parantaa opiskelijoiden hyvinvointia ja opiskeluympäristön terveellisyyttä ja turvallisuutta sekä järjestää terveyden ja sairaanhoidon palvelut.

Opiskeluterveydenhuoltoon sisältyvät yksilölliset terveystarkastukset ensimmäisenä opiskeluvuonna sekä yksilöllisen tarpeen mukaan, terveysneuvonta ja perustason sairasvastaanotto, yhteistyö koulun henkilökunnan ja nuoren huoltajien kanssa, erilaiset infotilaisuudet sekä opiskeluhuoltotyö.

Omaolon sähköinen opiskeluterveydenhuollon esitietolomake, otetaan käyttöön kaikille 2. asteen kouluille Kangasalan ja Pälkäneen alueella vuoden 2022 aikana. Sähköisen esitietolomakkeen avulla niin asiakas kuin ammattilainenkin voivat valmistautua tulevaan määräaikaistarkastukseen. Opiskelija saa linkin sähköiseen esitietokyselyyn Wilman kautta ennen terveystarkastusta. Sähköinen lomake edellyttää opiskelijalta vahvaa tunnistautumista Omaolo-palveluun ennen vastaamista. Jollei opiskelijalla ole mahdollisuutta vahvaan tunnistautumiseen, voi tarkastusta varten täyttää paperisen opiskeluterveydenhuollon esitietolomakkeen.

Opiskelijoiden ehkäisyasiat hoidetaan oman oppilaitoksen terveydenhoitajan kautta, ks. pdf-tiedosto sivun oikeasta reunasta.

Opiskeluterveydenhoitaja tekee yhteistyötä oppilaitoksen lääkärin, kuraattorin, psykologin, fysioterapeutin ja ravitsemussuunnittelijan kanssa sekä tarvittaessa erikoissairaanhoidon eri toimijoiden kanssa.

Opiskeluterveydenhuollon terveydenhoitajilla ja lääkäreillä on sovitut vastaanottoajat oppilaitoksilla. Vastaanotolle voi varata ajan tai saapua avoimen vastaanoton aikana.

Maksu peritään 18 vuotta täyttäneiltä.