Äitiysneuvola

Ohjeita raskaana oleville ja synnyttäneille koronaviruspandemian aikana.

Neuvolassa huomioidaan COVID-19
– Ethän tule flunssaoireisena äitiysneuvolaan. Suojaamme tällä muita asiakkaita ja hoitohenkilökuntaa.
– Terveystalo tiedottaa sikiöseulonnoista: Koronavirusepidemian vuoksi asetettu rajoitus puretaan 22.6.20; isä / tukihenkilö pääsee jälleen ultraäänitutkimukseen mukaan. Edellytyksenä on, että kummallakaan ei ole hengitystieoireita, eivät ole matkustaneet ulkomailla viimeisen kahden viikon aikana tai olleet kontaktissa koronavarmennetun henkilön kanssa.
– Perhevalmennukset on peruttu keväältä 2020 valtakunnallisen tilanteen takia.
– Tays tiedottaa: Tervetuloa synnyttämään -tutustumiskäynnit on toistaiseksi peruttu koronavirusepidemian vuoksi
Seuraa nettisivuja tays.fi.

 

Tavoitteenamme on turvata sinun, sikiön, vastasyntyneen ja koko perheesi mahdollisimman hyvä terveys. Neuvolakäynneillä kartoitamme sinun ja perheesi yksilöllisen tilanteen kokonaisvaltaisesti sekä seuraamme sikiön ja sinun terveyttä ja hyvinvointia. Neuvolakäynnit ovat maksuttomia ja vapaaehtoisia.

Yksilöllisesti sovittujen neuvolakäyntien aikana annamme ohjausta raskauteen, synnytykseen ja synnytyksen jälkeiseen aikaan liittyen. Käynneillä tuemme kasvussa vanhemmuuteen, varhaiseen vuorovaikutukseen ja vanhempien keskinäiseen parisuhteeseen. Kuljemme rinnallasi tukien koko odotus- ja pikkuvauva-ajan (2 kk ikäinen vauva siirtyy lastenneuvolan asiakkaaksi).

Puolison osallistuminen äitiysneuvolakäynneille on toivottavaa.

Ota yhteyttä neuvolaan puhelimitse tehtyäsi positiivisen raskaustestin. Tai vaihtoehtoisesti voit jättää yhteydenottopyynnön internet-ajanvarauksen  kautta. Seuraava käynti varataan neuvolakäynnillä terveydenhoitajan kanssa.

Ajanvaraus
Ensimmäinen käynti sovitaan 8-10 raskausviikolle, jonka jälkeen käynnit ajoitetaan yksilöllisesti. Neuvolapalveluihin kuuluvat myös perhevalmennukset ja synnytyksen jälkeinen kotikäynti.

Ajanvarauksen yhteydessä sinut kirjataan asiakkaaksi iPana Äitiyspalveluun, josta löytyy sähköinen äitiyskorttisi. Kirjautumiseen tarvitaan henkilötunnuksesi sekä s-postiosoitteesi. Sähköinen äitiyskortti korvaa aiemmin käytössä olleen pahvisen äitiyskortin. Sähköistä äitiyskorttia täytetään neuvola-, seulonta- ja sairaalakäynneillä jolloin tiedonkulku sinun, neuvolan ja synnytyssairaalan välillä on luotettavaa ja nopeaa. iPana Äitiyspalvelusta löytyy myös tietoa raskauden kulusta sekä mm. päiväkirja- ja keskusteluosiot itse käytettäväksesi sekä neuvolan ohjaamana mahdollisuus mm. omaseurantoihin. iPana Äitiyspalvelua voit käyttää internetselaimen kautta tai mobiiliversiona älypuhelimella tai tabletilla.

Saat sähköpostiisi linkin iPana Äitiyspalveluun kirjautumiseen. Palvelussa on otettu käyttöön vahva tunnistautuminen suomi.fi:n kautta pankkitunnusten avulla. Vahvaa tunnistautumista on käytettävä ainakin kerran. Sen jälkeen voi valita käyttääkö aina tätä kirjautumismenetelmää vai käyttäjätunnus-salasana -paria. Jos verkkopankkitunnuksia ei ole käytettävissä, tili sähköiseen iPanaan luodaan terveydenhoitajan vastaanotolla ensimmäisellä neuvolakäynnillä.

Ennen ensimmäistä neuvolakäyntiäsi täytäthän

  • ESITIEDOT-kohdasta kolme ensimmäistä osiota (mobiiliversiossa Erityistä aikaisemmissa raskauksissa -kohtaan saakka) ja
  • KYSELYT -kohdasta kolme ensimmäistä kyselyä (alkoholi, päihteet ja ravitsemus ja liikunta).

Samalla vahvistat suostumuksesi sähköisten palvelujen käyttöön. Lisätietoa asiasta ja palvelun käytöstä saat neuvolastasi.

Lisäksi tämän sivun liitteistä löytyy Asiakasopas äitiysneuvolaan, jota on myös hyvä katsoa ennen ensimmäistä neuvolakäyntiä. Siinä kerrotaan mm. sikiöseulontakäytännöistä.

Neuvolassa teemme moniammatillista yhteistyötä perheen yksilöllisen tarpeen mukaan ja toimimme läheisessä yhteistyössä synnytyssairaalan kanssa. Äitiysneuvolan palvelu on maksutonta.

Terveydenhoitajien yhteystiedot