Äitiysneuvola

 

Neuvolassa huomioidaan COVID-19
– Ethän tule flunssaoireisena äitiysneuvolaan. Suojaamme tällä muita asiakkaita ja hoitohenkilökuntaa. NEUVOLASSA JA KAIKISSA TERVEYSPALVELUISSA ASIOIDESSA ON VOIMASSA MASKISUOSITUS.
– Terveystalon seulontaultraäänitutkimukseen pääsee mukaan tukihenkilö. Edellytyksenä on, että kummallakaan ei ole hengitystieoireita, eivät ole matkustaneet ulkomailla viimeisen kahden viikon aikana tai olleet kontaktissa koronavarmennetun henkilön kanssa. Maskisuositus on voimassa.
– Seuraa perhevalmennusten toteutumista nettisivuilta tai varmista asia neuvolasta
– Taysin Tervetuloa synnyttämään -tutustumiskäynnit on toistaiseksi peruttu koronavirusepidemian vuoksi. Seuraa tiedotusta Taysin koronakäytännöistä synnyttäjille seuraavasta linkistä.     Ohjeita raskaana oleville ja synnyttäneille koronaviruspandemian aikana.

 

ÄITIYSNEUVOLAKÄYNNEISTÄ

Äitiysneuvolan tehtävänä on

-turvata raskaana olevan naisen ja sikiön sekä koko perheen terveyttä ja hyvinvointia odotusaikana ja sen jälkeenkin

-tukea perhettä terveiden elämäntapojen omaksumisessa sekä vahvistaa perheen ihmissuhteita uudessa elämänvaiheessa ja vanhemmuuteen kasvamisessa

-ohjata tukea tarvitseva perhe tarvittavien palvelujen piiriin sekä tarjota vertaistukea vanhemmille.

Neuvolassa hoitoosi osallistuu terveydenhoitaja ja lääkäri ja neuvolakäynnit toteutetaan THL:n ohjeistuksen mukaisesti määräaikaisista terveystarkastuksista. Hoitotiimiin kuuluu muitakin ammattiryhmiä tarpeen mukaan. Neuvolapalveluihin kuuluvat myös perhevalmennukset ja synnytyksen jälkeinen kotikäynti, joista terveydenhoitaja informoi sinua.

Puolison osallistuminen äitiysneuvolakäynneille on toivottavaa. Neuvolakäynnit ovat maksuttomia ja vapaaehtoisia. Kuitenkin Kelan tukien edellytyksenä on neuvolakäynti viimeistään 18. raskausviikolla. Myös seulontatutkimukset ovat odottajalle maksuttomia, mutta mahdollisista poliklinikkakäynneistä peritään poliklinikkamaksu.

 

ASIAKKAAKSI ÄITIYSNEUVOLAAN

Ota yhteyttä neuvolaan ensisijaisesti puhelimitse tehtyäsi positiivisen raskaustestin. Vaihtoehtoisesti voit jättää neuvolaan yhteydenottopyynnön internet-ajanvarauksen kautta Ajanvaraus. Hyvä ajankohta yhteydenotolle on raskausviikko 5-6. Ensimmäinen käynti sovitaan yleensä 8-10 raskausviikolle, jonka jälkeen käynnit ajoitetaan yksilöllisesti.

Ajanvarauksen yhteydessä sinut kirjataan asiakkaaksi iPana Äitiyspalveluun, josta löytyy sähköinen äitiyskorttisi. Sähköinen äitiyskortti korvaa aiemmin käytössä olleen pahvisen äitiyskortin. Sähköistä äitiyskorttia täytetään neuvola-, seulonta- ja sairaalakäynneillä jolloin tiedonkulku sinun, neuvolan ja synnytyssairaalan välillä on luotettavaa ja nopeaa.

Saat sähköpostiisi linkin iPana Äitiyspalveluun kirjautumiseen. Palvelussa on otettu käyttöön vahva tunnistautuminen suomi.fi:n kautta pankkitunnusten avulla. Samalla vahvistat suostumuksesi sähköisten palveluiden käyttöön. Jos verkkopankkitunnuksia ei ole käytettävissä, tili sähköiseen iPanaan luodaan terveydenhoitajan vastaanotolla ensimmäisellä neuvolakäynnillä.

Ennen ensimmäistä neuvolakäyntiäsi täytäthän

  • ESITIEDOT-kohdasta kolme ensimmäistä osiota (mm. yhteystiedot, kuukautis- ja ehkäisyanamneesi, terveystiedot, mahdolliset aiemmat raskaudet)
  • KYSELYT -kohdasta neljä ensimmäistä kyselyä (alkoholi, päihteet, ravitsemus ja liikunta, Neuvokas perhe).

Lisätietoa asiasta ja palvelun käytöstä saat neuvolastasi.

Lisäksi tämän sivun liitteistä löytyy Asiakasopas äitiysneuvolaan, jota on myös hyvä katsoa ennen ensimmäistä neuvolakäyntiä. Siinä kerrotaan mm. sikiöseulontakäytännöistä ja ruokavaliosuosituksista. Perhevalmennus-sivulle on koottuna paljon hyviä linkkejä odotusaikaan ja synnytykseen sekä imetykseen liittyen.

 

Terveydenhoitajien yhteystiedot