Äitiysneuvola

Ajankohtaista: Neuvolassa huomioidaan COVID-19

  • Ethän tule flunssaoireisena äitiysneuvolaan. Suojaamme tällä muita asiakkaita ja hoitohenkilökuntaa.

Ajankohtaista: Seuraa tiedotusta Taysin koronakäytännöistä synnyttäjille seuraavasta linkistä: Ohjeita raskaana oleville ja synnyttäneille koronaviruspandemian aikana

Ajankohtaista: Hei nuori äiti ja puoliso! Tutustu Vanuva -hankkeeseen nuoren vanhemmuuden tueksi. Lisätietoja saat neuvolastasi.

 

Äitiysneuvolakäynnit

Äitiysneuvolan tehtävänä on

  • turvata raskaana olevan naisen ja sikiön sekä koko perheen terveyttä ja hyvinvointia odotusaikana ja sen jälkeenkin
  • tukea perhettä terveiden elämäntapojen omaksumisessa sekä vahvistaa perheen ihmissuhteita uudessa elämänvaiheessa ja vanhemmuuteen kasvamisessa
  • ohjata tukea tarvitseva perhe tarvittavien palvelujen piiriin sekä tarjota vertaistukea vanhemmille.

Neuvolakäynnit toteutetaan THL:n ohjeistuksen mukaisesti määräaikaisina terveystarkastuksina. Neuvolassa hoitoosi osallistuu terveydenhoitaja ja lääkäri. Hoitotiimiin kuuluu muitakin ammattiryhmiä tarpeen mukaan. Neuvolapalveluihin kuuluvat myös perhevalmennukset ja synnytyksen jälkeinen kotikäynti, joista terveydenhoitaja informoi sinua.

Puolison osallistuminen äitiysneuvolakäynneille on toivottavaa. Neuvolakäynnit ovat maksuttomia ja vapaaehtoisia. Kuitenkin Kelan tukien edellytyksenä on neuvolakäynti viimeistään 18. raskausviikolla. Myös seulontatutkimukset ovat odottajalle maksuttomia, mutta mahdollisista poliklinikkakäynneistä peritään poliklinikkamaksu.

 

 Asiakkaaksi äitiysneuvolaan

Ota yhteyttä neuvolaan ensisijaisesti puhelimitse tehtyäsi positiivisen raskaustestin. Löydän äitiysneuvolan terveydenhoitajien yhteystiedot täältä. Vaihtoehtoisesti voit jättää neuvolaan yhteydenottopyynnön sähköisen ajanvarauksen kautta. Hyvä ajankohta yhteydenotolle on raskausviikko 5-6. Ensimmäinen käynti sovitaan yleensä 8-10 raskausviikolle, jonka jälkeen käynnit ajoitetaan yksilöllisesti.

Ajanvarauksen yhteydessä sinut kirjataan asiakkaaksi iPana Äitiyspalveluun, josta löytyy sähköinen äitiyskorttisi. Sähköinen äitiyskortti korvaa aiemmin käytössä olleen pahvisen äitiyskortin. Sähköistä äitiyskorttia täytetään neuvola-, seulonta- ja sairaalakäynneillä jolloin tiedonkulku sinun, neuvolan ja synnytyssairaalan välillä on luotettavaa ja nopeaa.

Saat sähköpostiisi linkin iPana Äitiyspalveluun kirjautumiseen. Palvelussa on otettu käyttöön vahva tunnistautuminen Suomi.fi:n kautta pankkitunnusten avulla. Samalla vahvistat suostumuksesi sähköisten palveluiden käyttöön. Jos verkkopankkitunnuksia ei ole käytettävissä, tili sähköiseen iPanaan luodaan terveydenhoitajan vastaanotolla ensimmäisellä neuvolakäynnillä.

Ennen ensimmäistä neuvolakäyntiäsi täytäthän

  • ESITIEDOT-kohdasta kolme ensimmäistä osiota (mm. yhteystiedot, kuukautis- ja ehkäisyanamneesi, terveystiedot ja mahdolliset aiemmat raskaudet)
  • KYSELYT-kohdasta neljä ensimmäistä kyselyä (alkoholi, päihteet, ravitsemus ja liikunta ja Neuvokas perhe)

Lisätietoa asiasta ja palvelun käytöstä saat neuvolastasi.

Asiakasopasta äitiysneuvolaan on myös hyvä katsoa ennen ensimmäistä neuvolakäyntiä. Siinä kerrotaan mm. sikiöseulontakäytännöistä ja ruokavaliosuosituksista. Perhevalmennus-sivulle on koottuna paljon hyviä linkkejä odotusaikaan ja synnytykseen sekä imetykseen liittyen.

 

Neuvolan yhteistyötahot

Neuvolassa tehdään moniammatillista yhteistyötä. Saat palveluita tarvittaessa esimerkiksi omalta perheohjaajalta. Kyseessä on perhetyön ja neuvolan yhteistyömuoto perheiden arjen tukemiseksi. Perheohjaajan työ on maksutonta lyhytkestoista keskustelu- ja ohjaustyötä. Neuvolan perheohjaajan voi tavata neuvolakäynnin yhteydessä neuvolassa tai perheen kotona. Lisäksi yhteistyössä neuvolan kanssa tukitahoina toimivat muun muassa perheneuvola, perhetyön kotipalvelu (Takatasku), ravitsemusterapiapalvelut, suun terveyspalvelut sekä fysioterapia.

Äitiysneuvolan terveydenhoitaja keskustelee kanssasi käynneillä raskauden seurannan lisäksi muun muassa vanhemmaksi kasvamisesta ja niihin liittyvistä tunteista. Voit rohkeasti keskustella terveydenhoitajasi kanssa, tai mikäli koet tarvetta psykologin kanssa keskustelulle, voit olla yhteydessä psykologi Aino Paajaseen ma-to klo 12-12.30 puh. 044 486 3572.

Vauvaperhetyö Untuvikko toimii myös yhteistyössä neuvolan kanssa. Työmuoto on suunnattu perheille, jotka odottavat esikoistaan. Neuvoloiden ohjaamana tulevilla vanhemmilla on mahdollisuus tavata perheohjaaja ennen vauvan syntymää ja käydä keskustellen läpi tulevaa vanhemmuutta. Vauvaperhetyö Untuvikko tarjoaa myös yhden kotipalvelukäynnin vauvan synnyttyä.