Ikäihmisten liikunta

Liikunta lisää toimintakykyä ja lihasvoimaa, ylläpitää tasapainoa, notkeutta ja nivelten hyvinvointia, parantaa hengitys- ja verenkiertoelimistön kuntoa sekä toimii yhtenä keinona monien muiden pitkäaikaissairauksien hoidossa.
Lisäksi liikunta on yksi tärkeimmistä kaatumisen ehkäisytoimenpiteistä ja siitä syystä yli 65-vuotiaiden tulisi säännöllisesti harjoittaa erityisesti jalkojen lihasvoimaa ja tasapainoa. Lihasten säännöllinen käyttö on välttämätöntä ja fyysinen aktiivisuus hidastaa monia iän tuomia muutoksia. Eihän liikunta vanhenemista tietenkään estä, mutta se vahvistaa luustoa ja tasapainoa, pitää mielen virkeänä ja ylläpitää muistiakin.
Liikuntaharrastuksen aloittamiseen ei ole yläikärajaa, vaan lihasvoima ja tasapaino kehittyvät vielä 90-vuotiaanakin!

 

Ikäihmisten liikuntaryhmät

Kangasalan kaupungin liikuntapalvelut tarjoaa soveltavaa liikuntaa ikääntyneille Kangasalalaisille. Tarjolla on mm. vesijumpparyhmiä ja eläkeläisille suunnattua kuntosaliharjoittelua.  Tarkemmin tarjolla olevia ryhmiä ja hintatietoja löydät tästä https://www.kangasala.fi/kulttuuri-ja-vapaa-aika/liikuntapalvelut/ohjattu-liikunta/liikuntaryhmat/

 

Pälkäneen ikäihmisille järjestetyistä liikuntaryhmistä saat enemmän tietoa tästä https://www.palkane.fi/terveys-ja-hyvinvointi/vanhuspalvelut/ikaihmisten-liikunta

 

Voima- ja tasapainokoulu

Ennaltaehkäisevää ja tavoitteellista lihasvoima ja tasapainoharjoittelua. Kohdennettu ikäihmisille, jotka pystyvät sitoutumaan kahdesti viikossa tapahtuvaan intensiiviharjoitteluun. Kesto 10vko, kokoontumiset 2xvkossa. Lisäksi alku- ja loppumittaukset sekä ohjaus ylläpitoryhmään tulosten säilyttämiseksi.

Lisätietoja

Kangasala kuntohoitaja Päivi Heikkilä p. 050 380 3342

Pälkäne fysioterapeutti Heikki Karjalainen p. 040 356 8689

 

 Kangasalan keskusterveysasema, kuntoutus

Kuntoutustoiminta painottuu arviointiin, ohjaukseen ja neuvontaan sekä ryhmämuotoiseen terapeuttiseen harjoitteluun, joka valitaan asiakkaalle yksilöllisesti. Ensikäynnillä fysioterapeutti selvittää asiakkaan toimintakyvyn ja laatii yhdessä tämän kanssa fysioterapiasuunnitelman.

Lisätietoja tästä

https://www.kangasala.fi/sosiaali-ja-terveyspalvelut/terveyspalvelut/kuntoutus-ja-apuvalineet/fysioterapia/

Kotijumppaohjeita

Mikäli haluat kohentaa kuntoa kotona, tästä pääset erilaisiin ikäihmisille sopiviin ohjeisiin.

Voit jumpata tietokoneen näytöltä ohjeita katsellen tai tulostaa ne itsellesi paperille.

Tuolijumppa https://www.kangasala.fi/wp-content/uploads/2018/04/Tuolijumppa.pdf

Tasapainojumppa

https://www.kangasala.fi/wp-content/uploads/2018/04/Tasapainojumppa.pdf

Keppijumppa https://www.kangasala.fi/wp-content/uploads/2018/04/Keppijumppa.pdf

Kuminauhajumppa

https://www.kangasala.fi/wp-content/uploads/2018/04/Kuminauhajumppa.pdf