Ikäihmisten asuminen

 

Ikääntyneet haluavat asua omassa kodissaan mahdollisimman pitkään. Kangasalla 75-vuotiaista ikääntyneistä omassa kodissaan asuu 94 prosenttia.

 

Vuokra-asunnot

Kangasalan kaupungin alueella vuokra-asuntoja vuokraavat Kiinteistö Oy Taloherttua, jonka omistaa Kangasalan kaupunki sekä Avain Asunnot, Ari Kulmala, Avo-Asunnot Oy, FinCap vuokraus, Kiinteistötahkola Tampere, M2-Kodit, Realia Asuntovuokraus ja YH Kodit.

 

Senioritalot

Senioritalot on suunniteltu ikääntyneiden tarpeita ajatellen esteettömiksi ja niissä on usein arkea helpottavaa tekniikkaa. Senioritalossa asuminen on tavallista asumista eikä talossa yleensä ole palveluja tai henkilökuntaa paikalla. Senioritaloon voi tarvittaessa saada kunnallisia kotihoitopalveluja. Yksityisiä palveluja voi myös ostaa. Senioriasunnot ovat yksityisiä vuokra- tai omistusasuntoja ja niihin hakeudutaan omatoimisesti.

Kangasalla sijaitsee senioritalo Hopeaharju, joka on Kotosalla-talo. Jokaisella Kotosalla-talolla on asukkaiden arkea tukeva, oma palveluohjaaja. Hän auttaa tarvittaessa esimerkiksi tukivälineiden hankkimisessa ja palvelujen tilaamisessa. Palveluohjaaja järjestää myös talon asukkaille yhteistä tekemistä, johon voi osallistua oman voinnin ja mielenkiinnon mukaan. Vuokran tai vastikkeen yhteydessä veloitetaan jäsenpalvelumaksu, jolla ylläpidetään ja kehitetään Kotosalla-talojen jäsenpalvelutoimintaa sekä turvavalmiutta.

 

Palveluasuminen

Palveluasunnot on tarkoitettu päivittäisissä toiminnoissa apua tarvitseville vanhuksille ja vammaisille, jotka eivät tarvitse ympärivuorokautista hoitoa.

 

Ympärivuorokautinen hoito

Ikääntyneen hoito voidaan järjestää ympärivuorokautisen hoidon yksikössä, mikäli se on hänen terveytensä ja turvallisuutensa kannalta perusteltua. Kaupunki voi järjestää ympärivuorokautisen hoidon itse tai hankkia sen yksityisiltä palveluntuottajilta.

Ympärivuorokautisen hoidon tarve arvioidaan aina yksilöllisesti. Palvelun myöntäminen perustuu asiakkaan palvelutarpeen arvioon ja kaupungin päättämien palvelun myöntämisen kriteereihin. Lähtökohtana ympärivuorokautisen hoivapaikan saannille on, että kaikki mahdolliset kotona asumista tukevat palvelut on käytetty ja arvioitu sekä myös eri asumisvaihtoehdot on selvitetty. Myös omaisten/läheisten, yksityisten palvelutuottajien ja vapaaehtoistyön palvelumahdollisuudet arvioidaan yhteistyössä asiakkaan ja hänen läheistensä kanssa.