Ikääntyneen turvallisuus

Kodin turvallisuus

Kodin turvallisuudella ja omalla toiminnalla voidaan merkittävästi ehkäistä ennalta tapaturmia. Täältä löydät tietoa tapaturmien ennaltaehkäisystä.

Turvallisuutta voi parantaa myös teknologian ja apuvälineiden avulla. Lue aiheesta täältä.

 

Ikääntyneisiin kohdistuvan väkivallan, kaltoinkohtelun ja hyväksikäytön ehkäiseminen

Linkeistä voit tutustua ikääntyneisiin kohdistuvan väkivallan, kaltoinkohtelun ja hyväksikäytön ehkäisemiseen. Jos koet väkivaltaa, älä jää yksin.

Tiivistä tietoa ja hyödyllisiä apukanavia löydät  Lähisuhde- ja perheväkivallan ehkäisy Kangasalla. Tutustu myös valtakunnallisesti toimivaan Suvanto ry järjestöön, jonka toiminnan tarkoituksena on ikääntyneisiin kohdistuvan väkivallan, kaltoinkohtelun ja hyväksikäytön ehkäiseminen.

Tietoa taloudellisesta kaltoinkohtelusta, petoksista ja huijauksista sekä niiltä suojautumisesta löydät Mummonmarkan vartijat sekä Poliisi.fi_tukea ikäihmisille.

 

Turvallinen lääkehoito

Ajantasainen lääkitystieto muodostaa perustan järkevälle ja turvalliselle lääkehoidolle. Omakanta.fi-palvelusta näet sinulle määrätyt reseptit ja niiden toimitukset. Jos et käytä kaikkia lääkkeitä, pyydä lääkäriäsi laittamaan tiedot ajan tasalle viimeistään seuraavan vastaanoton yhteydessä. Omahoitajasi voi myös auttaa asiassa.

Jokaisella on hyvä olla oma ajantasainen lääkityslista. Tähän listaan merkitään paitsi reseptilääkkeet ja rokotteet, myös mahdolliset itsehoitolääkkeet. Lisäksi listaan on hyvä kirjata käytössä olevat ravintolisät (nk. luontaistuotteet), sillä niillä voi olla yhteisvaikutuksia lääkkeiden kanssa. Hyvän malli löydät Fimean sivuilta Lääkityslista

Omaa lääkehoidon toteutumista on ajoittain myös hyvä arvioida. Tämän voit toteuttaa alla olevan lääkehoidon onnistumisen tarkistuslistan avulla. Keskustele esille nousevista asioista hoitavan lääkärin tai hoitajan kanssa tai apteekissa käydessäsi.

Lääketurvallisuuden itsearviointi