Pirkanmaan lukudiplomit voi nyt ladata puhelimeen


Helppokäyttöisissä sovelluksissa alakoulun, yläkoulun ja toisen asteen lukudiplomit kulkevat aina mukana. Sekä ylä- että alakoululaisten lukudiplomisovellukset ovat saatavilla Android ja iOS-sovelluksina.

Tampereen kaupunginkirjaston, Lastenkirjainstituutin ja tamperelaisten opettajien yhteistyössä kokoamasta Pirkanmaan lukudiplomista on julkaistu oma sovellus myös alakoululaisille. Jo viime keväänä julkaistiin Android-sovellus yläkoululaisille ja toisen asteen opiskelijoille. Alakoululaisten sovelluksen teon yhteydessä toteutettiin samalla myös Applen laitteille (12.1-järjestelmäversiosta alkaen) sopivat iOS-versiot molemmista lukudiplomeista. Android-sovellukset ovat ladattavissa Google Play -kaupasta ja iOS-sovellukset App Storesta. Sovellukset löydät Pirkanmaan lukudiplomi -hakusanoilla.

Lukudiplomisovellusten etuna paperiversioihin on se, että kirjojen esittelysivuilta pääsee katsomaan kirjojen saatavuustietoja PIKI-verkkokirjastossa ja tekemään varauksia. Sovelluksessa voi myös ylläpitää muistilistaa luetuista kirjoista ja tehdyistä tehtävistä sekä jakaa listan sähköpostiin.

– Omassa puhelimessa kirjalistat ja tehtävät kulkevat helposti aina mukana. Uskomme, että lukudiplomisovellukset ovat hyvä apuväline lasten ja nuorten lukemisen edistämiseen ja tukemiseen, palvelupäällikkö Niina Salmenkangas Tampereen kaupunginkirjastosta sanoo.

Uudistetut kirjalistat kaikille luokka-asteille

Pirkanmaan lukudiplomin ideana on helpottaa lukemisen löytymistä. Lukeminen auttaa oppilasta eläytymään kirjojen maailmaan ja tarjoaa aineksia oman elämän ja ympäröivän maailman pohtimiseen. Kirjalistoilla on monenlaista luettavaa romaaneista sarjakuviin.

Alakoululle, yläkoululle ja toisen asteen koulutukselle on tehty kullekin luokka-asteelle oma diplominsa, jonka valikoimasta on tarkoitus lukea tietty määrä kirjoja lukuvuoden aikana. Kaikki kirjalistat uudistettiin hiljattain, ja niihin lisättiin mukautetut kirjalistat niille, joille lukeminen on vaikeaa.

Pirkanmaan lukudiplomin alakoulun kirjalistat Alakoulun 1. – 6. luokkien kirjalistat ja tehtävät ovat PIKI-verkkokirjaston lasten sivuilla.

Pirkanmaan lukudiplomin yläkoulun ja toisen asteen kirjalistat Yläkoulun ja toisen asteen oppilaitosten kirjalistat ja tehtävät ovat PIKI-verkkokirjastossa nuorten sivuilla.