Pieniä muutoksia kirjastojen lehtivalikoimiin


Kysyimme loppukesällä asiakkaiden toiveita kirjaston sanoma- ja aikakauslehtivalikoimista. Kyselyyn saattoi vastata paperilomakkeella tai verkossa. Kysely koski Kangasalan kirjaston kaikkien toimipisteiden valikoimia. Vastausaikaa oli reilusti, heinäkuun puolivälistä syyskuun alkupuolelle asti. Vastauksia saatiinkin runsaasti ja niiden perusteella lehtivalikoimiin tulee pieniä muutoksia.

Osa vastauksissa esille tulleista toiveista voidaan toteuttaa, kun samalla karsitaan muutamia aiemmin tilattuja lehtiä. Päätöksiin vaikuttavat myös lehtien lainausmäärät. Esimerkiksi pääkirjaston aikakauslehdistä suosituimpia ovat Suomen Luonto, Suomen Kuvalehti ja Tieteen Kuvalehti. Ensi vuodelle pääkirjastoon tilataan mm. toivotut Kotivinkki, Sport, Hevosmaailma ja Kauneimmat käsityöt. Seuran tilalle vaihtuu Apu. Kuhmalahden kirjastoon tilataan Kuhmoisten Sanomat. Monen vastaajan toivoma Voima-lehti on asiakkaille jaossa kirjastoissa.

Kirjaston verkkosivulla kangasala.fi/kirjastonlehdet ovat luettelot kaikista lehdistä. Tilattavien lehtien lisäksi tulee myös lahjoituslehtiä. Kulttuurilehtituella hankitaan mm. Tulva, Portti, Tähtivaeltaja ja Elonkehä.

Aikakauslehtiä voi varata PIKI-verkkokirjastossa tai pyytää henkilökuntaa tekemään varaus. Lehden uusin numero on kirjastossa luettavissa ja vanhempia numeroita voi lainata. Laina-aika on neljä viikkoa.

Lehtivalikoimaa laajentavat Kangasalan kirjastoissa tarjolla olevat sähköiset lehtitietokannat. Kotimaisia sanomalehtiä voi lukea ePress-palvelusta kirjaston asiakastietokoneilla, kirjaston langattomassa verkossa omalla laitteella tai pääkirjaston lehtinäytöllä. Aikakauslehdet ovat eMagz-palvelussa. Vieraskielisten lehtien tietokanta PressReader on etäkäytössä eli siihen kuuluvia lehtiä voi lukea vaikkapa kotona.