Koronan vaikutus kirjaston tapahtumiin


Marketta Nieminen nallepuvussa. Pöydällä lauluhetkessä käytettyä pehmolelurekvisiittaa.

Tapahtumia maltilla kirjastossa

Korona on vaikuttanut vahvasti tapahtuma-alaan ja se näkyy myös kirjastojen järjestämissä tapahtumissa. Monet tapahtumat on järjestetty tänä vuonna etänä tai erityisjärjestelyin. Keväällä Kangasalan kirjasto järjesti satu- ja loruhetkiä YouTube-kanavallaan. Kesällä puolestaan julkaistiin muun muassa henkilökunnan lainausvinkkivideoita. Kirjaston tärkeä tehtävä lukemisen edistäjänä on siirtynyt yhä enemmän verkkoon.

Turvallisuus huomioiden

Kangasalan kirjasto on järjestänyt maltillisesti tapahtumia syksyn aikana. Esimerkiksi Elokuvailtapäivä Kangasala-talossa toteutettiin yhteistyössä Kangasalan-talon ja Valkeakoski-opiston kanssa. Iso sali tarjosi hyvä puitteet turvavälien noudattamiseen.

Tilaisuuksissa on huomioitu osallistujien turvallisuus pandemian aiheuttaman poikkeustilanteen vuoksi. Turvavälien toteutuminen hoidetaan kalustejärjestelyin ja tilaisuuksissa suositellaan kasvomaskien käyttöä. Henkilökunta suojautuu tapahtumissa kasvovisiiriä tai -maskia sekä suojakäsineitä käyttämällä.

Osanottajien yhteystiedot kerätään mahdollisten altistumisten selvittämiseksi, jos jollakin osallistujalla todetaan koronavirustartunta. Lomakkeita säilytetään kaksi kuukautta, eikä niiden sisältämään tietoa käytetä mihinkään muuhun tarkoitukseen.

Nalleja ja livepelaamista

Kangasalan kirjastossa on järjestetty perinteinen Nallepäivä vuosittain lokakuussa. Kirjasto halusi tarjota tänäkin vuonna mukavaa tekemistä lapsiperheille, vaikkakin pienemmässä mittakaavassa ennakkoilmoittautumisin. Marjatta Tiitolan nallejumppa ja Marketta Niemisen musiikkihetki ilostuttivat reilua kymmentä lasta ja heidän vanhempiaan. Perinteisen askartelun tilalle Kangasalan Sydännaiset ideoivat ihastuttavan pehmoeläinnäyttelyn, jossa asiakkaat pääsivät äänestämään suosikkiaan ja voittajat saivat pehmolelut omikseen. Marraskuisella peliviikolla ohjelmassa oli pelivinkkejä ja PlayStation 4 -pelistriimejä livenä kirjaston YouTube-kanavalla.

Kohti kevättä

Kirjasto haluaa tarjota jatkossakin pienimuotoisesti tapahtumia, turvallisuus edellä. Talvelle ja keväälle suunnitellaan joitakin tapahtumia, jotka järjestetään jos koronatilanne sallii. Suunnitteilla on poistokirjamyyntiä, luentoja sekä jotain mukavaa myös lapsille. Lisäksi panostamme erityisesti etätapahtumien suunnitteluun. Tautitilannetta ja aluehallintaviraston ohjeita seurataan tarkasti.