Lamminrahkan liikenneväylä (ROP-taiteilijaryhmä)

ROP-taiteilijaryhmä: Kevät ja syksy, 2020. Muotoon leikattu teräs. Kuva ROP-taiteilijaryhmä.

ROP-taiteilijaryhmä on toteuttanut kaksi teosta Lamminrahkan liikenneväyliin. Kevät ja syksy on sijoitettu eritasoliittymään, ja se koostuu teräksestä valmistetuista muotoon leikatuista lehdistä. Teoksen väreinä on käytetty Lamminrahkaan suunniteltuja sävyjä, ja niistä muodostuu kaksi eri värimaailmaa eri puolille siltaa. Teoksen lähtökohtana on vuodenaikojen vaihtelu: se tuo liikettä ja väriä Lamminrahkaan vievään siltaan. 

ROP-taiteilijaryhmä: Varpuset, 2020. 3 m x 8 m. Kuva: Ismo Santapukki.

Melumuurin viisiosainen teossarja Varpuset ammentaa Lamminrahkan luonnosta. Varpunen on sympaattinen, leikkisä ja hauska lintu, joka arkisuudessaan jää usein vaille huomiota. Kuva-aiheissa lentäminen on pääosassa: lento kuvastaa liikettä, menemistä ja tulemista kodin, työn ja muiden matkojen välillä. Lintuhahmot ovat visuaalisesti voimakkaita ja värikkäitä. Teokset on toteutettu teippaustekniikalla, jolloin ne kestävät hyvin ohikiitävää vilkasta liikennettä. 

Tamperelaiseen ROP-taiteilijaryhmään kuuluvat kuvataiteilija Tuomo Rosenlund ja diplomi-insinööri Pekko Orava. Poikkitaiteellisena projektina aloittanut taiteilijaryhmä on tehnyt teoksia paitsi näyttelyihin myös julkiseen tilaan, ja heidän näkyvimpiä julkisia teoksiaan ovat Taysin lastensairaalan sisäpihan teos Suoja sekä Pinninkadun alikulkusilta.

Taiteilijavideo

Videotuotanto: Media Aaro 2023