Kulttuurihankkeet

Kulttuurihyvinvoinnin palveluohjaus Pirkanmaalla

Kulttuurihyvinvoinnin palveluohjaus Pirkanmaalla (KUPPI) – hankkeen tavoitteena on kulttuurihyvinvointipalveluiden saatavuuden ja saavutettavuuden edistäminen 19 Pirkanmaan kunnassa sekä Pirkanmaan sairaanhoitopiirissä.

Hankkeessa vahvistetaan kulttuurihyvinvoinnin roolia osana kuntien lakisääteistä hyvinvoinnin ja terveyden edistämistä sekä kehitetään käytäntöjä, toimintamalleja ja digitaalinen alusta (kulttuurihyvinvoinnin palvelutarjotin), jotta asiakkaat olisi ohjattavissa kulttuurin ja taiteen pariin jo varhaisessa tuen tarpeen vaiheessa. Sairaanhoitopiirin toimesta tehdään suunnitelma kulttuurihyvinvoinnin roolin vahvistamiseksi erikoissairaanhoidossa.

Palveluohjauksen kehittäminen toteutuu kunnissa eri toimialoilla tapahtuvan asiakasohjauksen, kulttuuripalveluiden sekä hyvinvoinnin ja terveyden edistämistä koordinoivan henkilöstön tasolla. Kohderyhmiä ovat myös kuntien päättäjät, virkamiesjohto sekä itse kuntalaiset, joille jaetaan tietoa kulttuurihyvinvoinnin merkityksestä ja mahdollisuuksista. Hankkeessa tehdään tiivistä yhteistyötä useiden alueellisten kehittämishankkeiden, -ohjelmien ja sidosryhmien kanssa sekä kuntien ja tulevan hyvinvointialueen yhdyspinnoilla.

Pirkanmaan sairaanhoitopiirin lisäksi hanketta toteuttavat seuraavat kunnat: Hämeenkyrö, Ikaalinen, Juupajoki, Kangasala, Kuhmoinen, Lempäälä, Mänttä-Vilppula, Orivesi, Parkano, Pirkkala, Punkalaidun, Pälkäne, Ruovesi, Sastamala, Tampere, Valkeakoski, Vesilahti, Virrat ja Ylöjärvi, joista Tampereen kaupunki toimii hankkeen päätoteuttajana.

Hanke saa sosiaali- ja terveysministeriön myöntämää valtionavustusta terveyden edistämisen määrärahasta, ja se kestää loppuvuoteen 2023 saakka.

 

Yhteystiedot

Projektipäällikkö

Anna Koski, puhelin 040 154 5638, sähköposti anna.koski@tampere.fi

Projektisuunnittelija

Suvi Pölönen, puhelin 040 483 9127, sähköposti suvi.polonen@tampere.fi

 

Lisätietoa Kuppi -hankkeen verkkosivuilta

 

Kulttuuri ja taide virtaa

Alueellinen kehittämistehtävä Kulttuuri ja taide virtaa toteutetaan vuosina 2021–2022.
Kehittämistehtävän tavoitteena on luoda maakunnallinen taiteilijoiden ja kulttuuritoimijoiden työskentelyä, verkostoitumista ja osaamista edistävä välittäjämalli sekä sitä tukeva verkkoalusta ja palvelutarjotin.

Verkkoalustalle kootaan tietoa avustuksista ja tarjolla olevista työskentely- ja esiintymistiloista sekä kehitetään näihin liittyvää neuvontapalvelua. Palvelutarjottimen tarkoituksena on edistää taidepalvelujen markkinointia, verkostojen luomista ja sitä kautta taiteilijoiden työllistymistä.

Kehittämistehtävän tavoitteena on myös kehittää kulttuuri- ja taidealan verkostotoimintaa ja kartoittaa taiteilijoiden ja kulttuuritoimijoiden koulutustarpeita. Se vahvistaa omalta osaltaan kunnallisen kulttuurityön roolia välittäjäorganisaationa.

Kehittämistehtävän toteutuksesta vastaa Tampereen kaupunki yhteistyössä Hämeenkyrön, Ikaalisen, Kangasalan, Lempäälän, Mänttä-Vilppulan, Nokian, Oriveden, Parkanon, Pirkkalan, Pälkäneen, Sastamalan, Valkeakosken, Vesilahden ja Ylöjärven kanssa. Lisäksi yhteistyötä tehdään mm. Taiteen edistämiskeskuksen Tampereen toimipisteen, paikallisten taide- ja kulttuuritoimijoiden sekä muiden kulttuurin alueellisten kehittämistehtävien kanssa.

Opetus- ja kulttuuriministeriö myönsi Pirkanmaan kuntien kulttuuritoiminnan alueellisen kehittämistehtävän toteuttamiseen 190 000 euron avustuksen.

 

Yhteystiedot

Projektipäällikkö

Anna Szalay, puhelin 044 481 1774, sähköposti Anna.Szalay@tampere.fi

 

Operaatio Pirkanmaa

Lisätietoa tulossa