Kulttuurihyvinvoinnin palveluohjaus Pirkanmaalla

Kulttuurihyvinvoinnin palveluohjaus Pirkanmaalla (KUPPI) - hankkeen tavoitteena on kulttuurihyvinvointipalveluiden saatavuuden ja saavutettavuuden edistäminen 19 Pirkanmaan kunnassa sekä Pirkanmaan sairaanhoitopiirissä.

Hankkeessa vahvistetaan kulttuurihyvinvoinnin roolia osana kuntien lakisääteistä hyvinvoinnin ja terveyden edistämistä sekä kehitetään käytäntöjä, toimintamalleja ja digitaalinen alusta (kulttuurihyvinvoinnin palvelutarjotin), jotta asiakkaat olisi ohjattavissa kulttuurin ja taiteen pariin jo varhaisessa tuen tarpeen vaiheessa. Sairaanhoitopiirin toimesta tehdään suunnitelma kulttuurihyvinvoinnin roolin vahvistamiseksi erikoissairaanhoidossa.

Palveluohjauksen kehittäminen toteutuu kunnissa eri toimialoilla tapahtuvan asiakasohjauksen, kulttuuripalveluiden sekä hyvinvoinnin ja terveyden edistämistä koordinoivan henkilöstön tasolla. Kohderyhmiä ovat myös kuntien päättäjät, virkamiesjohto sekä itse kuntalaiset, joille jaetaan tietoa kulttuurihyvinvoinnin merkityksestä ja mahdollisuuksista. Hankkeessa tehdään tiivistä yhteistyötä useiden alueellisten kehittämishankkeiden, -ohjelmien ja sidosryhmien kanssa sekä kuntien ja tulevan hyvinvointialueen yhdyspinnoilla.

Pirkanmaan sairaanhoitopiirin ja Kangasalan kaupungin lisäksi hanketta toteuttavat seuraavat kunnat: Hämeenkyrö, Ikaalinen, Juupajoki, Kuhmoinen, Lempäälä, Mänttä-Vilppula, Orivesi, Parkano, Pirkkala, Punkalaidun, Pälkäne, Ruovesi, Sastamala, Tampere, Valkeakoski, Vesilahti, Virrat ja Ylöjärvi, joista Tampereen kaupunki toimii hankkeen päätoteuttajana.

Hanke saa sosiaali- ja terveysministeriön myöntämää valtionavustusta terveyden edistämisen määrärahasta, ja se kestää loppuvuoteen 2023 saakka.